YAŞAMA ARZUSU - Sergio TOPPI - Kuzey Amerika 06

Aster01

Aktif Üye
23 Şub 2017
434
1,516
Kurt kuzuyu kapar. Bizde '' Toppi'' yi kapıp ''Yaşam Arzusu''na kavuşalım.

Teşekkürler
 

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,153
"Hayatta kalmak istiyorlarsa, daha güneye inmek zorundaydılar." -Hikayeden."
"Acı dolu adımlarla dondurucu sulardan geçtiler." -Hikayeden.
Vahşi doğada, bir bilek burkulması bile arkadaşınızın sizi terkedip gitmesine neden olabilir.Çıkartığınız altın tozu ve külçeleri, zor şartlarda açlık çekerken hiçbir şeye yaramaz; aksine sadece yük olur.
"Son yaklaşıyordu" yazısının bulunduğu panelde, aç kurdun vahşi bakışları etkileyici.Toppi inanılmaz çizmiş.
Sergio Toppi, 11 Ekim 1932'de Milano'da doğmuş ve aynı şehirde 20 Ağustos 2012'de vefat etmiş.Şaşırtıcı özelliklerinden birisi sanatsal eğitim almamış olmasıdır.Liseden sonra tıp fakültesine kaydolmuş. Kendini resme ve reklamcılığa verdikten sonra çizgi roman sanatı dalında eserler üretmeye başlamış.Adeta bir din gibi kendini çizgi romana ve diğer illüstrasyonlarına adamış, mükemmel eserler üretme arayışında çalışmalar yürütmüş.Aynı zamanda iyi bir yazardır.Çizer ödülleri yanında yazar olarak da ödül kazanmıştır.1974'te gelecekteki üretiminin tipik dikey kompozisyonunu ilk kez kullandı ve sayfa düzeninde farklı çözümler denemeye başladı. Yaratıcı bağımsızlığı ile ilgili olarak şöyle demiş: "sayfa tasarımına göre yazdığım metinler var, sayfalarımı çok kişisel anlatı biçimi beklentisiyle hazırlamaya başlıyorum, sonra yaratım sürecinde kendime tam bir seçim özgürlüğü bırakıyorum...".Toppi, oldukça özgün kompozisyonları ve sayfa düzeni, çok çeşitli konu seçimi, olağanüstü çizgi ve taramalarıyla tanınır. Bir art'ist (sanatçı) olarak çizgi roman santında neredeyse benzersizdir.
"İnsan, tekrar yücelmesi için kendini yeni baştan inşa etmek zorundadır. Ve bu yenileşmeyi ızdırap çekmeden yapamaz. Çünkü o hem mermerdir, ham de heykeltraş. Hakiki biçimini yeniden kazanmak için, büyük çekiç darbelerini kendi maddesine indirerek kıvılcımlar çıkaracaktır."-Alexis Carrel:"İnsan Denen Meçhul"
"Çizgi romanla ilgili uluslararası etkinlik ve festivallere katıldığımda, muhataplarımın ilgisini ve saygısını uyandırmak için basit bir açıklama yeterli olurdu: 'Benim adım Sergio Bonelli. İtalya'da çizgi roman yayınlıyorum ve Sergio Toppi'nin editörüyüm.' "
1976 yılında ilk defa yayımlanan hikayemize dönersek: 2007 yılı yapımı "Into the Wild=Vahşiliğin içinde" filminde olduğu gibi, adam, vahşi doğada kapana kısılmıştır.Jack London'ın Kuzey Amerika'da geçen vahşi hikayeleri gibi bir surviver (hayatta kalma) macerası başlamıştır. İnandırıcı ve ürkütücü bir hikaye. İnsanın en zor koşullarda bile asla pes etmemesi ve bir savaşçının ruhuyla dayanması gerekir.
Çok beğendim.Teşekkürler dostum.
 
Son düzenleme:

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,727
Kdz. Ereğli
Senaryo çok iyi... Çizim, paneller ve çerçeve açıları çok farklı ve konunun hissedilmesini sağlayacak güçte....

Hep derler ya, içerik kraldır... Böyle bir öykü, çöp adam çizgileriyle bile anlatılsa, insanın içindeki gücü ve o gücü doğuran karanlığı--ölüm korkusunun yaşam arzusunu beslemesi, açlığın diğer dünyevi beklentileri ezip geçmesi gibi-- deşmesi bakımından son derece etkileyici olurdu. Fakat çizgiler de çok yakışmış.

Bu haliyle uzun zaman hatırlayacağım bir öykü olduğunu rahatça söyleyebilirim. Bu güzellikleri paylaştığınız için teşekkürler...
 
Üst