Kral Conan Alfa Yayınları Sayı 05 Kral Tahtındaki Deli

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,020


72f4ar.jpg
2elgx91.jpg



300 dpi. orjinal taramayı paylaşıyorum.

Hafta sonunuz güzel geçsin dostlarım...

Conan ve çizgilere gönül vermiş dostlarıma saygılarımla...


mediafire



mega.co



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Conan the Liberator/Kurtarıcı Conan adındaki Lyon Sprague de Camp-Lin Carter romanından Roy Thomas tarafından hemen hemen bire bir şekilde uyarlanmış bir öykü. Öyle ki romanı okuyanlar, sekansları John Buscema ve Tony Dezuniga'nın çizgileri gözlerinde canlanmadan hayal edemezler.

Bu öykü, Conan fanları tarafından en fazla eleştirilen öykülerdendir. Bunun nedeni romanın kılıç ve büyüden ziyade strateji üzerine kurgulanmış olmasıdır.

Örnek vermek gerekirse, bazı fanlar "Satirler mi?" diyor. "Conan'ın kral olduğu macerada doğaüstü destek için daha gülünç bir şey bulunamazdı!". Öyküde Thulandra Thuu'nun büyü faktörünün insanın gözünün önünde canlandırabileceği sahneler yaratmaması da konsepte yeterince hakim olunamadığı şeklinde değerlendiriliyor.

Öte yandan Conan Gordion'un kör düğümünü kılıcıyla bölen bir fatih olarak kabul ediliyor fanlar tarafından. Siyah ejderlerin kıyafetine bürünüp, bir sıkıntı yaşamadan kralın kapısının önünde bitmesi ayrı bir eleştiri kaynağıdır. REH hayranları "Böyle mi olmalıydı" diyor. "Bizim bildiğimiz Conan kapılara dayanmalı, kralın kapısına varana dek oluk oluk kan akmalı, okuyucu soluk soluğa kalmalıydı" diyor. En azından bu türden eleştiriler yapılıyor.

Conan'ın Alcina'nın büyüsüne öylece kapılıvermesi, bir kadının duyabileceği yerlerde en hassas stratejik konuları tartışması, sunulan zehiri--doğuştan şüpheci bir barbar olarak--hiç şüphelenmeden içmesi de öykünün örgüsündeki zayıf noktalardan.

Yine de askeri stratejinin işlenişi ve REH'in yan karakter olarak sunduğu kişileri capcanlı bireylere dönüştürmekteki başarıları açısından REH ile boy ölçüşen yönleri var bu romanın.


Bu öykü için Lyon Sprague de Camp'ın önsüzünü http://www.cizgidiyari.com/forum/huseyin-aksakal/86994-conan-kurtarici-giris-sprague-de-camp.html linkinde paylaşmıştım.
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,776
Delilik, tahtta otumaya engel bir şey değil.
Bizde de Deli İbrahim vardı. Rusların büyük, bizim Deli dediğimiz Petro da vardı.

Sevgili Hüseyin Aksakal dostumuz da paylaşımın lezzetini artıran soslarıyla katkıda bulunmaya devam ediyor, zevkle izliyorum.

Bazı fanlar tarafından yapılan eleştirileri, ben katılmasam da normal karşılıyorum.
Benim asıl eleştirim başka yönde olacak.
Bu deli kralın en delice uygulamalarına altın büstler, heykeller, kan banyoları ve astığım astık uygulamalarına karşı hiç sesini, tepkisini duymadığımız halkın ve asillerin, ozanların, daha Conan tahta oturur oturmaz gösterdikleri tepkileri anlamamışımdır.
Defalarca ve Conan'ın en büyük zaferleri kazanmış olduğu dönemlerde bir bakıyorum ki bir kaç asil, ozan, büyücüden oluşan bir çete türüyor.

Kitabı okuduğumda bunu haklı gösterecek bir tek davranışına rastlamıyorum.
Acaba çizgi romanda o bölümleri atlıyorlar mı?
Değilse, çizgisiz eserde de mi yok böyle bir şey?

Bu isyankar örgütlenmeler sanki uzaydan gelmiş gibi his veriyor. Hep dikkatimi çekmiş olan ve hiç cevap bulamadığım bir husustur bu. Tabii cevap olmayınca can sıkıcı bir durum ve senaristlerin kurgulama konusundaki yetenek ve başarıları hakkında istifhamlar oluşuyor.

Renkli Conanlara bayılıyorum ama 34 lük seriyi ve Kral Conan serisini gerek çizgilerinin güzelliği, gerekse maceralarında arkası yarın gereksizliğinin olmayarak bir sonunun olması ve daha başka etkenlerle en sevdiğim Conan serileri arasında sayıyorum.

Sevgili prince dostuma da emekleri için teşekkürü borç biliyorum.
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Profesör dostum,
Conan Saga'sını bütün olarak kabul ederseniz şöyle bir teşhis yapabiliriz. Asilzadeler ve ozanların komploları Conan külliyatı içine bizzat Robert E. Howard tarafından sokuldu. Howard, Conan aleyhtarlarına destek veren kamuoyunu anlatırken, "Oğulları zindanlarında öldürülen, karıları kaçırılan, işkence tezgahlarında sakatlanan insanlar bunlar!" diyor. Toplumun iktidarın itham ve ceza kesme işlemini doğal kabul etme eğilimine göndermede bulunuyor.

Kan banyoları Lyon Sprague de Camp-Lin Carter ikilisinin yazdığı Conan the Liberator'da sahneye giriyor.

Altın büstler ise L.S de Camp'ın Howard uyarlaması "Tranicos'un hazinesi" ile ardından gelen yine de Camp'ın, "Kanlı Ay" öyküsü ve "Conan the Liberator" arasındaki boşluğu tamamlama görevini üstlenen Roy Thomas tarafından temaya ekleniyor.

Üç ayrı konseptte -Lin Carter'i de sayarsanız-dört ayrı yazar var ortada. Bütünlüğün tam oturmaması bundan.

Bunu rasyonalize etmek ancak şöyle mümkün olabilir. Tiranın iktidarı kendinden menkul değil, Tiranın tiranlığından beslenen, iktidar halesi çevresinden nemalanan bir asilzade grubu var. Conan'ın krallığıyla bunlar pozisyon yitiriyor. Her halükarda eski pozisyonlarını istediklerinden de komplolarda birer ikişer yerlerini alıyorlar.
 
12 Şub 2010
15,006
543,776
Howard, Conan aleyhtarlarına destek veren kamuoyunu anlatırken, "Oğulları zindanlarında öldürülen, karıları kaçırılan, işkence tezgahlarında sakatlanan insanlar bunlar!" diyor. Toplumun iktidarın itham ve ceza kesme işlemini doğal kabul etme eğilimine göndermede bulunuyor.

Benim itirazım da bu noktada başlıyor işte sevgili Hüseyin Aksakal dostum.

Okuduğumuz hiç bir macerada, Conan'ın krallığında " zindanda öldürülen oğul", "karıları kaçırılan ", "işkence tezgahlarında sakatlanan insanlar" a bir tek örnek bulunmuyor. Bir tek kare yok bu hususlarda.

Roman nasıl bilmiyorum ama çizgi romanda konuşma balonu veya balon olmayan yazılarda bir tek cümle bile yok.

Soyut bir "tiran" söyleminden başka hiç bir kelime yok.

O nedenle " uzaydan gelmiş " dedim.

Yazarın REH veya başkalarının olması değil derdim.
 
Üst