Korku Magazin sayı 78_ 28 Ocak 1969

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Korku Magazin sayı 78_ 28 Ocak 1969


İlk sayısı 31 Temmuz 1967 tarihinde çıkan Korku Magazin dergisini Karaoğlan karakterinin de yaratıcısı olan Suat Yalaz çıkarmış, ancak derginin sahibi 13. sayıda A.Galip Yavaşça, 23. sayıda Muhtar Yavaşça, 31. sayıda da Mehmet Kemal Benli olmuştur. Dergi 45. sayıya değin büyük boy ve 28 Nisan 1970'de yayınının bittiği 143. sayıya kadar da küçük boy çıkmıştır.

Bu seride Amerika'da aktör Boris Karloff adına yayınlanan Boris Karloff's Tales of Mystery dergisinden alınan öyküler, -tıpkı Eerie ve Creepy dergileri ve aynı adlı tiplemelerinde olduğu gibi- onun yüz tiplemesinden esinlenerek çizilmiş bir tiplemenin ağzından sunulmuştur. Tabii sonraki tüm Korku dergilerinin vazgeçilmez malzeme depoları olan Eerie ve Creepy dergilerinde yayınlanmış bazı çizgiroman öyküleri de Korku Magazin sayfalarını doldurmuştur. Ayrıca 'Maymunlar Gezegeni', 'Uzay 1999' gibi televizyon ve sinema uyarlamalarıyla Vampirella'nın bazı maceraları bu seride basılmıştır. Yakaladığı popülarite sayesinde iade fasikülleri sonradan iki farklı versiyonda ciltlenerek yeniden piyasaya sunulmuştur. Korku Magazin sayfalarında sonradan bir gelenek haline gelen çeşitli ünlü yazarlardan öykü ve roman tefrikalarına da yer verilmiştir. Yine bu arada Adam Link adlı bilimkurgu; 'Lanetli Şehir' öyküsünde ilkel çağda yaşam savaşı veren cengaver Thane neanderthal; Frankenstein'da yine bilimkurgu ve Gart isimli fantezi temalı devamlı tefrikalarda ise 'kahraman' olgusu devreye girmiştir. Dergide yayınlanan öyküleri Reed Crandall, Joe Orlando, Al Williamson, Jeff Jones, Frank Frazetta, Tom Sutton, Rocke, Gene Colan, John Severin, Norman, Gray Morrow, Joe Sinnott, Alexander Toth, Mastroserio gibi çizerler hazırlamıştır. Derginin 125. sayısında ise Marvel Comics editörü Stan Lee'nin kaleme aldığı ve Steve Ditko'nun resimlediği Marvel patentli bir öykü de dergi sayfalarına yansımıştır. 1919 doğumlu Fransız yayıncı Marcel Navarro'nun 1969'da yarattığı Vampus adlı vampir karakter Korku Magazin sayfalarına ortaya çıktığı yıl Vampus adı altında dehşet verici yaratıklar kervanına katılmıştır. Bu arada Edgar Allan Poe'nun 'Kızıl Ölüm' ve 'Ölüm Şakası' ile Robert Louis Stevenson'un 'Ceset Hırsızları' ile 'Şişedeki İfrit', Rudyard Kipling'in 'Cüzzamlının Laneti' adlı öyküleri de çizgiromana uyarlanan edebi eserler kategorisinde yine dergi sayfalarında gözükmüştür. Ferdi Sayışman imzalı 'Şişedeki Dehşet' ve 'Mazideki Dehşet' gibi başlıkları olan yarım düzine kadar çizgiroman ise, çizerin kopistlik deneyiminin birer yansıması olarak 1969 yılı sayılarında yayınlanmıştır.



Korku Magazin sayı 78_ 28 Ocak 1969cbr(boxca):


Korku Magazin sayı 78_ 28 Ocak 1969cbr(mediafire):

newpdfdocument3pdf000qhq.jpg


BAYHUN ÖNTÜRK_ZAMANGEZGİNİ
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Korku magazinleri görmeyeli uzun zaman olmuştu..
Bu güzel dergi için ve ayrıca da hatırlattığın için teşekkür ederim.
Güzel bir tarama ve sunum olmuş..
Sevgiler..
 

neco50

Süper Üye
11 May 2010
2,731
1,871
Sayın Profesör'ün Korku Magazin arşivini Bakunin boşalttı diye üzülüyordum ama hala biryerlerden birşeyler geliyor yine de.
Hem tarama, hem de o güzel sunum için çok teşekkür ederim.
Saygılar, sevgiler.
 
Son düzenleme:
Üst