Ayhan Başoğlu - Nene Hatun

12 Şub 2010
15,006
543,776
Hasan Kallimci ismini ilk kez duydum ama Ayhan Başoğlu'nun doyulmaz çizgilerine eş güzellikte senaryo yazmış.

Önce ihtiyatla yaklaştım Nene Hatun'a
Acaba o destana yakışır bir senaryo mu, yoksa çok sayıda rastgeldiğim gibi hamasiyete sığınarak ilköğretim çocukları için yazılmış bir şey mi diye
Çok beğendim, duygularımı kabarttı

Gerçekten de kolibri'ye yakışan bir paylaşım olmuş
Teşekkür ve saygılarımı kabul et sevgili dostum
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,665
Kasımpaşa
Çok beğendim..
Düzenleme de çok güzel olmuş..
Her ne kadar okurken her figürde hep aklıma Malkoçoğlu gelse de çok duygulandım..
İşte kolibri farkı burada..
Bu şekilde unutulacak, kıyıda köşede kalacak çizgi romanlara yeniden hayat veriyor..
Kendi adıma çok hoşuma gidiyor bu durum..
Teşekkürler üstad..
Saygılarımla..
 

Melih41

Yönetici
4 Ağu 2012
3,698
47,974
Harikulade bir paylaşım olmuş sevgili Kolibri, keyifle arşivime
eklerken okumayı nerede ise bitirmek üzereyim. Teşekkürler..
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Eline, emeklerine sağlık dostum. Tam sana yakışan bir paylaşım olmuş. Ayhan Başoğlu'nun çizdiği bu Nene Hatun'u daha önce okuduğumu hatırlıyorum. Hafızamızı bir tazeleyelim bakalım. Çok teşekkürler. Diğer paylaşımlarını da merakla bekleyenlerdenim.:) Selam ile...
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
98
165
denizci
Son derece kıymetli bir eser üstadım, eline sağlık.

nh0011.jpg

nh0042.jpg
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,020
Başlığı görünce bir tahmin yürüttüm içimden,tuttu.:)
Çizgi romanın kitabını yazmasanda tarihini yazmaya devam ediyorsun.
Ellerin dert görmesin dostum.Paylaşımların her daim sürprizler dolu.
Bizden de dolu dolu teşekkürler...
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,845
137,149

Nene Hatun (d. 1857- ö. 22 Mayıs 1955) 93 Harbi olarak da anılan
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında,
Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca
çalışarak adını tarihe yazdıran Türk kadınıdır.
Aziziye savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken,
küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.

Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu.
1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece,
Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un
Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı.
Tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler.
Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler.

Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu.
Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı.
Ön sıradakiler o anda şehit oldular

Nene Hatun'un vatan için gece başlayan mücâdelesi,
tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti.
Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak,
yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı.
Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden 3 ay önce yılın annesi seçilmiştir.

Bilgilendirme amaçlı alınmıştır.
Muhteşem paylaşım için teşekkür ederim.
Kendi tarihimizin değerlerini bilmek,okumak ve okutmak lazım.
Farklı bir nene hatun çizimleri,yine tarihin derinliklerinden çıkmış kolibri farkı.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,767
İstanbul
Malkoçoğlu ile tanıdığım ve çizgilerini beğendiğim sanatçımız Ayhan Başoğlu'nun bir başka çalışması Nene Hatun. Daha önce sevgili gandor08'de paylaşmıştı aynı eseri:

Türk Tarihi Gerçek Öyküler Dizisi - Kurtuluş Savaşı Kadın Kahramanları Nene Hatun

Bu vesileyle tarihimizin bu güçlü kişiliğini bir kez daha hatırlamış olduk.

Hafta sonu buluşmamızda hızla konuşulan yüzlerce konu ve kişiden biri de Ayhan Başoğlu idi. Kolibri üstadımın da sanatçımuza özel ilgisini bir kez daha kendi dilinden dinlemiş olduk.

Teşekkürler, üstad. Çizgi romana katkın çok büyük.

Bu paylaşım vesilesiyle Ayhan Başoğlu'nu hatırlayalım ve saygıyla analım:

Ayhan BAŞOĞLU, (1928-1993)


1928 yılında İstanbul'da doğan Ayhan Başoğlu, 22 yaşında Dil Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun olmuştur. Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yayınladığı Çocuk adlı dergide 1948 yılında çizdiği kapak illüstrasyonu ve resimlerle kariyerine başlamış, Türk tarihine olan ilgisi, vatani görevi dolayısıyla gittiği Kore'de savaş sonu hazırlanan Türk Mezarlığını gezerken canlanmış ve çizim konusundaki yeteneğini de devreye sokacağı tarihi bir kahramanın arayışına girerek Malkoçoğlu'nu yaratmıştır. Ancak ondan önce Zafer Gazetesi için ilk olarak 1957 yılında Şehzade Orhan başlıklı çalışmaya imza atmış ve vatani görevine başlamıştır. Başoğlu, 28 Haziran 1958'de çıkmaya başlayan Renk dergisinde çeşitli illüstrasyonlar ve tam sayfa ve renkli olarak Bizans Kapılarında başlıklı tarihi çizgiromanı yazıp çizmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi058v.jpg


Ayhan Başoğlu, Malkoçoğlu film setinde.​


Ayhan Başoğlu, Türkiye'ye döndüğünde sıkı bir hazırlık dönemini takiben çalışmaya başladığı Cumhuriyet Gazetesinde 26 Ekim 1964 tarihinden itibaren 'Dağlar Kralı' adlı ilk macerasıyla okurun beğenisine sunduğu Malkoçoğlu adlı karakter, bir anda yoğun ilgiye mazhar olarak koleksiyonunu yeni maceralarla zenginleştirmiştir. Malkoçoğlu, sonraki yıllarda Tercüman Gazetesi sayfalarından okuruyla buluşmaya devam etmiş, bu arada 1967 yılında haftalık olarak yayınlanan Kaplan dergisinde ve 1971'de büyük boy dört albüme ve 1974 senesinde de kendi başlığını taşıyan kısa süreli haftalık bir dergiye dönüşmüştür. Ayrıca çoğunu karakterle özdeşleşen Cüneyt Arkın'ın oynadığı sinema filmine adapte edilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi058vb.jpg
izgiromanAnsiklopedisi058n.jpg


Ayhan Başoğlu imzalı Altın Saçlı Kahraman albümünün Türkçe ve Arapça baskılarının kapakları.​


Dinamik ve rahat çizgi stiliyle tanınan Başoğlu, Malkoçoğlu adlı kahramanıyla özdeşleşmiş olsa da, 1981 yılında Kültür Bakanlığı'nın siparişi ile hazırlamaya başladığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı Altın Saçlı Kahraman onun en iyi çizgiromanı kabul edilmektedir. Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve İngilizce olarak da basılan bu çalışmasını Günaydın Gazetesine çizdiği televizyon dizisi uyarlaması olan Kara Şimşek İstanbul'da ile 1984'de Hürriyet Çocuk dergisi için hazırladığı Ege'nin Derinliklerinde başlığı izlemiştir. Çizer, bu dergide çizdiği denizcilik macerasındaki baş karakteri Cumali'de Malkoçoğlu tiplemesiyle aynı yüz hatlarını kullanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığının çizgiroman serisine dahil olan ve 1991' de basılan Kılıç Ali Reis ise, Ayhan Başoğlu'nun son çizgiroman çalışmalarından biri olmuştur. Çizer, Aralık 1993' de geçiridiği ani bir kalp krizi sonucu Çanakkale'de hayatını kaybetmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi059.jpg


Ayhan Başoğlu'nun çizdiği Kılıç Ali Reis albümünün kapağı.​
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,645
nenehatungandor08d024.jpg

Nene Hatun (1857 - 1955)
Erzurum'da doğdu. 98 yıl Erzurum'da yaşadıktan sonra yine Erzurum'da, zatürre hastalığından hayata vedâ etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmişti.

Tarihimizde 93 Harbi olarak anılan 1877 - 1878 Osmanlı - Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalıştı. Adını bu şekilde tarihe yazdırdı. Mücâdeleye, küçük yaştaki oğlunu ve kızını evde bırakarak katılmıştı. O sıralarda 20 yaşlarında genç bir gelindi.
nenehatungandor08d027.jpg

7 Kasım 1877 gününün gece yarısında, bölge halkından olan Osmanlı vatandaşı Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini öldürdüler. Arkadan gelen Rus askerleri, hiçbir mukavemetle karşılaşmaksızın tabyayı ele geçirdiler. Baskından yaralı olarak kurtulmayı başaran bir er, şehir merkezine ulaşıp kara haberi Erzurum'lulara ulaştırdı. Sabah ezanından hemen sonra minârelerden şehir halkına duyuru yapıldı. "Moskof askeri Aziziye Tabyası'nı ele geçirdi." Bu haber, Erzurum halkı tarafından, vatan savunması için emir telakki edildi. Silâhı olan silâhını, olmayanlar; balta, tırpan, kazma, kürek, sopa ve taşları ellerine alarak Tabya'ya doğru koşmaya başladı. Kadın - erkek tüm Erzurum halkı yollara dökülmüştü. Koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan bir tâze gelin de vardı. Ağabeyi bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti . Üç aylık bebeğini emzirmiş, "Seni bana Allah verdi. Ben de O'na emânet ediyorum." Diyerek vedâlaştıktan sonra birkaç saat önce ölen ağabeyinin kasaturasını alarak sokağa fırlamıştı.

Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. Arkadakiler, geri çekilmek yerine daha bir kararlı ve hızlı olarak ileri atıldılar. Demir kapılar kırılıp içeri girildi. Boğaz boğaza bir savaş başladı. Mükemmel silâhlarla donanmış Moskof ordusu, baltalı - tırpanlı, taşlı - sopalı eğitimsiz halk karşısında ancak yarım saat tutunabildi. 2300 Moskof öldürülüp, Tabya geri alındı. Türkler, 1000 kadar şehit vermişlerdi.
nenehatungandor08d029.jpg

Hemen yaralıların tedâvisine başlandı. Nene Hâtun da yaralılar arasındaydı. Fakat o yarasına aldırmıyor, evindeki bebeğini unutmuş, diğer yaralıların kanını durdurabilmek, yaralarını sarmak için çırpınıyordu. Nene Hâtun böyle bir ortamda tanındı ve saygı ile sevil di.

O'nun, vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hâtun'un ve O'nun vatan aşkını paylaşan sivil insanların da payı vardı.
nenehatungandor08d040.jpg

Savaştan sonra da Nene Hâtun, destan kahramanlarına yaraşır bir asâletle yaşadı. Kendisini ziyâret eden NATO'da görevli Amerika'lı subayın bir sorusuna: "O zaman vazifemi yapmıştım. Bu gün de ilerlemiş yaşıma rağmen aynı hizmeti, daha mükemmeliyle yapacak güç ve heyecana sahibim." cevabını vermişti.

nenehatunkltrbakanlyaynlar.jpg
nenehatunkltrbakanlyaynlar.gif





Sayn kolibri üstadımıza teşekkürler, daha önce bende taramıştım eseri, ama olsun fazla link ve tarama göz çıkartmaz.

Tekrar bu muhteşem kahramanımızın eserini bizlere hatırtlattığınız için teşekkürler.

Benim konumda aşağıda;

http://www.cizgidiyari.com/forum/di...33-nene-hatun-kultur-bakanligi-yayinlari.html
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Kolibri

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Haz 2012
423
6,834
Fatih İstanbul
Sevgili Direnc11 ,alıntı yaptığın Hakan Alpin'in Çizgiroman ansiklopedisindeki sayfasında belirtilen Şehzade Orhan,Bizans kapılarında çizgiromanlarını daha önce derleyip dijital ortama kazandırmıştım.
Altın Saçlı Kahraman kitabını da ben taramıştım ve şu an sitede mevcut olan kitap da benim taramamdır.
Ancak Hakan Alpin'in yazdığı gibi , Altın Saçlı Kahraman 1981 yılında Kültür Bakanlığının siparişi üzerine çizilmiş değildir. Bu eser 1973 yılında Hürriyet Gazetesinde tefrika edilmiştir.Ayrıca Milliyet Gazetesinde 2 adet Malkoçoğlu macerası tefrika edildiğinden bahsedilmemiştir.
Bunun haricinde Çin Geceleri,Kime Niyet Kime Kısmet vs gibi çizimlerini Kerem ile Aslı resimlemelerini ve çok sayıda Malkoçoğlu Macerasını da paylaşmıştım.
Yarından itibaren her gün bir Ayhan Başoğlu macerasını paylaşacağım.
Soap Opera tarzındaki ilk dönem eserlerini ve Çakal Carlos yazı dizisindeki gibi illüstrasyon çalışmalarını henüz paylaşmadım.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,767
İstanbul
Sevgili Direnc11 ,alıntı yaptığın Hakan Alpin'in Çizgiroman ansiklopedisindeki sayfasında belirtilen Şehzade Orhan,Bizans kapılarında çizgiromanlarını daha önce derleyip dijital ortama kazandırmıştım.
Altın Saçlı Kahraman kitabını da ben taramıştım ve şu an sitede mevcut olan kitap da benim taramamdır.
Ancak Hakan Alpin'in yazdığı gibi , Altın Saçlı Kahraman 1981 yılında Kültür Bakanlığının siparişi üzerine çizilmiş değildir. Bu eser 1973 yılında Hürriyet Gazetesinde tefrika edilmiştir.Ayrıca Milliyet Gazetesinde 2 adet Malkoçoğlu macerası tefrika edildiğinden bahsedilmemiştir.
Bunun haricinde Çin Geceleri,Kime Niyet Kime Kısmet vs gibi çizimlerini Kerem ile Aslı resimlemelerini ve çok sayıda Malkoçoğlu Macerasını da paylaşmıştım.
Yarından itibaren her gün bir Ayhan Başoğlu macerasını paylaşacağım.
Soap Opera tarzındaki ilk dönem eserlerini ve Çakal Carlos yazı dizisindeki gibi illüstrasyon çalışmalarını henüz paylaşmadım.

Bu ansiklopedide epeyce eksik ve kimi hatalı bilgiler olduğunu biliyorum, üstadım. İşte bu bilgiler ancak senin gibi konuya hâkim dostlar tarafından düzeltilebilir, tamamlanabilir.

Verdiğin müjde ise... Tadından yenmez.

Hârika.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,645
Abi bu haber müthiş, benim gibi tarihi seven birisi içinse daha da güzel bir haber.

Atatürkün 2 nci kitabını ne kadar aradıysam bulamadım üstadım, Genel Kurmay Bşk.lığı yayınları 1nciyi taradım 250 sayfa 2 nciyi bulamadım, yolum ne zaman Ankaraya düşer bilmem, satışı sadece Askeriyede var, bulabilirseniz oda çok makbule geçer.

İyiki sizin gibi konuyla alakalı büyüklerimiz forumda, her şey için teşekkürler.
 

erdallll

Onursal Üye
24 Eyl 2009
1,451
7,069
önce yorumları okudum sonra imdirdim ama daha okumadım.şunu söylemek isterimki yorumlar gerçekten bu işi seven insanların bilgilerini ortaya dökmeleri ve bizleri bilgilendirmeleri mükemmel bir olay.kolibri kardeş gerçekten o kadar çok eseri bizlerle buluşturduki emeği ölçülmez.gandor kardeşin paylaşımını tekrar hatırlamış pşduk teşekkürler.ayrıca kolibrinin haberide çok güzel..
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,623
hiçbiryerde :)
Hikayesini okumuş ama çizgi romanını
okumaya fırsatım olmamıştı. Usta işi
taramayla bu özel hikaye daha çok
okunacaktır bizlerce.
Teşekkürler, saygılar üstadım.
 
Üst