Hilal ve Salip - Ratip Tahir Burak

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,647
Gaziantep
Ellerine sağlık.
320 sayfalık çok güzel bir çizgi roman.
A.Ziya Kozanoğlu'nun aynı adlı bir eseri var.(Son baskılarda kitabın adı Hilal ve Haç olarak değiştirilmiş. İlk baskılarda; Hilal Ve Salip).
Bunun gibi tarihsel anlatımlı çizgi romanların tekrar tekrar basılması lazım.
Ülkemizin bir "turistik" Kültür Bakanlığı mı vardı?
 

Kolibri

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Haz 2012
423
6,834
Fatih İstanbul
Ratip tahir Burak Türk Çizgi romanın öncü isimlerinden biri ve ben bu ismi de forumlar daha doğrusu kolibri sayesinde öğrendim.
Teşekkürler dostum..

webturkiye forumundan beri pek çok şeyi beraber yaşayarak öğrendik, komşuda pişti bize de düştü , yahut elimizdekini bölüştük.
Kah öğrenci olduk, kah öğreten olduk.

Zaman zaman hırslarımıza yenik düştük, egolarımızı düşündük.

Benim için hepsi geride kaldı.

Hiçbir beklentim olmadan sadece burada paylaşımlarıma devam edeceğim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,661
Kasımpaşa
Sevgili dostum yürekten sağol diyorum.
İnan satırlarını okurken duygulandım, aklıma Haluk abi ile konuşmalarımız geldi.
Haluk abinin haklılığını, öngörüsünün ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha anladım.
Yuakrıda yazdığın her satıra her kelimenin altına imzamı atarım.
İyi ki varsın.
 

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,186
Paylaşım ortada...
Paylaşımı yapan dostun gönlü ortada...
Samimiyet ortada,
dostluk ortada...

Yürek dolusu teşekkürlerimi iletiyorum;
saygılarıma ekleyerek...
Sağlıcakla kalınız!..

52308R.gif
 

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,785
Denizli
Tarihini bilmeyen bir milletin geleceği de yoktur. Türk milleti ise tarihin her devrine damgasını vurmuştur. Bizlere düşen vazife ise; onların yaşadıklarını öğrenmek ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bunun için ilk önce tarihi sevdirmek gerekiyor. Bunun en kolay yollarından biri de çizgi romanlardır.
Kolibri kardeşimiz de tarihten çizgi romanları günümüze taşıyarak bu konuda büyük bir hizmet sunmaktadır. Binlerce teşekkür.....
 

emekli

Aktif Üye
17 Eki 2015
267
569
bu güzel siteyi kuranlar ve devam ettiren değerli yönetici ve üstadlarımıza bizlere hiç karşılık beklemeden en güzel çizgi romanları sundukları için çok teşekkür ederim. iyiki varsınız sayenizde ülkemizde maalesef gerçek değeri bilinmeyen fakat biz çizgi roman severler için paha biçilmez çizgi romanları sitenizde bulmak ve okumak gerçekten çok sevindirici. teşekkürler.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,498
Tarihini bilmeyen bir milletin geleceği de yoktur. Türk milleti ise tarihin her devrine damgasını vurmuştur. Bizlere düşen vazife ise; onların yaşadıklarını öğrenmek ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bunun için ilk önce tarihi sevdirmek gerekiyor. Bunun en kolay yollarından biri de çizgi romanlardır.
Kolibri kardeşimiz de tarihten çizgi romanları günümüze taşıyarak bu konuda büyük bir hizmet sunmaktadır. Binlerce teşekkür.....
Okul yıllarında Osmanlı Padişahlarını ezberlemekten öteye gitmeyen tarihi oldukça sıkıcı bulan biri olarak tespitlerinize tamamen katılıyorum. Okul sonrası Türk Tarihi ve Türk Mitolojisine hayranlığı arşa çıkmış benim gibiler için Türk Tarihini anlatan çizgi romanlar öyle büyük bir hazine ki. Keşke böyle güzelliklerden okul yıllarında haberim olsaydı da, diğer derslerde yaptığım gibi hocaları Türk Tarihi konusunda da sorularımla sıkıştırsaydım.
Türk Tarihini araştırdıkça hayranlığım ve ilgim öyle artıyor, öyle ilham ve güvençle doluyorum ki yıldırım, kasırga, dünyayı aydınlatan güneş olan ecdadımdan aldığım güçle her şeyi berrak görüp, özgüvenle her şeyin üstesinden geleceğimize inancım pekişiyor.
“Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümid etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne 7 bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarları ile sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurları ile yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu; Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Dehaların, devrimcilerin en büyüğü, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı her devrimin kökünün; Türk Tarihini iyi bilip, uygulamaktan geldiğini keşfettikçe de Atamıza hayranlığım Türk Tarihini daha da çok öğrenme arzusuna dönüşüyor.


Bir de yakın tarihimiz var ki özellikle Adnan Menderes ile başlayan sürecin tetkiki çok mühim.
Menderes döneminde hapse atılıp, gazetesi kapatılan karikatüristlerden; çok değerli Ratip Tahir Burak sanatı ile Demokrat Parti'nin demokrat olmayan başkanına karşı çok mücadele vermiş.

27 Mayıs 1960 ihtilâlinden hemen sonra “Hapishane Hatıraları”nı da tefrika ve kitap olarak yayınladı. Önce Kurucu Meclis üyesi olarak, sonra da 1961 seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Böylece ilk kez bir karikatürist milletvekili olarak TBMM’de yerini aldı (1961-1965).

Ratip Tahir Burak resim ve karikatür çalışmalarının yanında 1950 yılından başlayarak çizgi roman konusunda oldukça yetkin çalışmalar üretti. Hürriyet gazetesinde öncülüğünü yaptığı tarihi çizgi roman akımı başlayan çizerlik serüveni Yeni Sabah, Milliyet, Ulus, Akşam gibi gazetelerde devam etti.

Ratip Tahir Burak 28 Ekim 1977’de İstanbul’da yaşamını yitirdi.

İçeriği kadar çizimleri de çok değerli olan , 320 sayfalık dev eseri, adeta hazineyi bizlerle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler Sayın @Kolibri .
 
Son düzenleme:
Üst