Karaoğlan - Alangoyanın İntikamı Eksik Sayfalar

Kolibri

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Haz 2012
423
6,833
Fatih İstanbul
file


file


Rahmetli Haluk Abinin bulup paylaştığı Alangoya'nın İntikamı macerasının eksik olan 38 ve 59.sayfalarını KARAOĞLAN abimiz için paylaşıyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,646
Gaziantep
Elerine sağlık.
Çok çok teşekkürler.
Biliyordum, boşuna mesaj göndermedim.
Kaldı dokuz sayfa eksik.
İzmir'de de lotoloto ve geronimo nam yiğitler Milli Kütüphane'de Yeni Asır ciltlerine ulaşmışlar.
Sonucu bekliyorum.
Emek ve ilgi gösteren arkadaşlara sevgi ve saygılar.
 

bes5uc3

Süper Üye
11 Ara 2011
965
1,975
Kırşehirli
Bana göre başka eksik yok.

Suat Yalaz Usta çizmiş olsa bile gazetede yayınlanmamıştır.

Gazete tefrikalarında sayfa numaralarının atlanması yada aynı numaranın birden fazla sayfaya verilmesi sık görülen bir durum.

Öncelikle eksik olanlardan iki sayfayı webe yükleme yapan katkı çalışmanız için çok teşekkürler. "numaranın birden fazla sayfaya verilmesi", olsa bile; birden fazla tekrarı olan ilk sayfadan son sayfaya doğru sıra sayısı verdiğinizde macera sayfası 80 sayfaysa tekrarlanan numaralarla birlikte yine 80 sayfa olmakta.

Örneğin 107. sayfayı iki kez yazmış olsa dahi ikinci sahifenin devami yazım çizim olmasından ötürü 108 sayfa olduğu kendiliğinde görülmektedir. Burada hiç tekrar eden sayı numaralı sayfa görülmüyor. Oysa burada 108 sayfanın yokluğu 107 ile 109. sayfa arasında bir atlama yapmaktadır.

Kaldı ki eksik sayfalar iki sayfa arasında kopukluk vermektedir. Dediğiniz gibi kuvvetle muhtemel Gazete baskısına eksik sayfa verilmiş olabilir. Değilse bu macera 142. sayfada bitmiş 11 sayfa eksik.

Sevgili Karaoğlan'ın dediği gibi kaldı 9 sayfa... Teşekürler.
 

Kolibri

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Haz 2012
423
6,833
Fatih İstanbul
Ben bu macerada sayfa sayısının tekrar ettiğinden bahsetmedim.
Genel olarak gazete tefrikalarında bu hatanın yapılabildiğini belirttim.


Örneğin 16.10.1985 tarihli gazetede 4.sayfa yayınlanmış,17.10.1985 te ise 6.sayfa çıkmış.
57.sayfanın sayfa numarası yazılmamış.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,646
Gaziantep
Suat Yalaz ile görüştüğümüzde bu eksik sayfaları sormuştum.
Bu macerayı Fransa'da çizdiğini, oradan hergün gönderdiğini, sayfaların kaybolabileceğini söyledi.
Orijinal çizimleri varsa onlarla eksikleri tamamlayalım dedim. Fransa'dan dönüşte gazeteye uğrayıp, orijinalları almak isetemiş arşivci "ben işe yeni başladım bende 6-7 sayfa var, diğerlerini bilmiyorum" demiş.
Böylesine duyarsız gazete çalışanları var.
Neyse. Ama eksik sayfalarda konu kesintiye uğruyor. Eksik olduğu belli.
 

bes5uc3

Süper Üye
11 Ara 2011
965
1,975
Kırşehirli
Bu macerayı Fransa'da çizdiğini, oradan hergün gönderdiğini, sayfaların kaybolabileceğini söyledi.

Kendi payıma eksik sayfalara kafa yoracak kadar sempati ile elimi boş kılabiliyorum. Sevgili Karaoğlan da bu sempati ile onca işinin arasında hem "Üstatla" görüşmüş; hem de bu eksik sayfaları merak eden bir takipçisi olmuş. Burada biraz hafiyecilik oynayalım.

Önce durumu net bir şekilde açıklığa kavuşturalım. Yani sayfalar kayıp mı oldu? Yoksa yayınlandı mı?

Kayıpsa araştırmacı vefakar arkadaşların yapacağı bir şey yok gibi gözüküyor. Ama kayıp değil de yayınlandı ise, hala günün birinde bir umut var demektir.

Sevgili Karaoğlan'dan aldığımız duyumu bir irdelersek; "Maceranın Fransa'da çizilip hergün gönderildiğinden" ne anlamalıyız?

Macera her gün çiziliyor; bugün çizilen yarınki yayın için İstanbul'a gönderiliyordu demektir.

Gazete de kimi aksamaları göz önüne almakla en iyimser koşullarda bugün çizilip; bugün eline geçeni değil de (olabilir de); ikinci günkü ikinci bir çizimin eline geçtiği günkü gazete baskısında önceki günün ilk çizimi yayınlayabilir.

Yani cumartesi çizilen doküman cumartesi ikindiden sonra gazetenin eline geçse bile dökümanın yayınına pazar günü başlanmaz. Pazar günü çizilen dökümanın yine pazar günü akşam ele geçmesiyle birlikte, cumartesi günü çizilen sayfa; gazetenin pazartesi baskısında yayına çıkar.

İlk doküman yayına girdiğinde yayıncının elinde ikinci doküman bir gün öncesinde hazır ve nazırdır. Bu da ilk çizimin en az iki gün sonra gazete baskısına girdiğini düşünmemize yol açar.

Artık arada bir ters durumla, bir iki saatlik ya da bir günlük bir kargo ya da çizme aksaması olsa da bir gün önceden yayın için gelenlerle yayın akışı kesintisiz ve süreklidir.

Aksayan çizim nasıl olsa ertesi günkü çizimle birlikte gazetenin elinde olacaktır. Ama yayın bu aksamalı gecikmeyle bile kesintisiz olacaktır.

Buna göre 5. sayfa eksik olduğuna göre teorik olarak beşinci sayfanın elde olması gereken zamanda bile daha 4. sayfa yayınlanıyor olacaktır.

Beşinci sayfa gazeteye ulaşmamışsa; beşinci sayfanın gelmesi gereken günde 4. sayfa yayınlanıyor olacağından yayın akışında bir sıkıntı yoktur.

4. sayfanın yayınlandığı günün ikindisi ya da akşama doğrusu 6. sayfanın eline geçmesi gereken gündür. 4. sayfa yayın gününün ikindi ya da akşam seferli uçak kargosunda normal akışa göre 6. sayfayla birlikte kargonun elinde olmakla geciken 5. sayfa gazetenin eline ulaşacaktır.

Bu durumda "Üstadımız" ilk çizimini yaptıktan iki gün sonra, gazete ilk çizimli sayfayı yayınlar. Yani yayın sayfasının günlük çizimlerinin gece baskısına yetişmemesi durumunda bile; gazete ilk sayfanın yayınına başlarken elinde 1. ve 2. sayfalar mevcut iken, gazete daha birinci sayfayı yayınlıyor olacaktır.

Bu durumda gazetenin günlük baskısında, pek pek tefrika yayınları hiç eksik olmaz. Yani gazete tarih atlamadan çizgi roman sayfalarını kendi yayın akışına verir. Önceden çizilip hazır olmasına rağmen erteli baskıya giren çizimler nedeniyle İki sayfa arasında kolay kolay tarih atlaması olmaz.

Eğer Fransa'da günlük çizilen İstanbul'a ulaşıyor da günlük yayınlanıyorsa bir aksamadan ötürü yayınlanması gereken o gün yayınlanmayacak demektir.

5. sayfamız eksik olduğuna göre bu durumda gazetenin tefrikasındaki tefrikanın 4. sayfasıyla 6. sayfası arasında gazetenin baskısında bir tarihi atlaması olur. Günlük çizilenin ertesi günkü yayınına göre işte bu kayıptır.

Ya da ele geçmeyen 5. sayfanın yayınlanacağı beşinci günde elde olan 4. sayfa ikinci kez yeniden yayınlanmakla 4. sayfa iki kez tekrar etmiş olacaktır.

Veya gazetenin elinde 5. sayfa vardır ama dizgici beşinci sayfa yerine yeniden 4. sayfayı koyma, hatası nedenle 4. sayfa yine iki kez yayınlanmakla beşinci sayfayı kadük kalacak olmakla kayıp olacaktır.

5. sayfanın baskıya gireceği gün zaten 6. syfada ellerindedir. Dizgici 5. sayfa diye özensizlikle 6. sayfayı da 5. sayfa yerine basılmış olabilir. Bu durumda dikatsizlk nedeniyle yayın günlük çizimin ertesi günkü yayınına dönüşür.

Ama her iki durumda da gazete baskısında tarih atlaması olmayacaktır. Böylece bunlar kayıp listesine girerler. Elimizdeki Alangoya'nın İntikamına göre iki kez tekrar eden hiç bir sayfa yok.

Eğer 4. sayfa ile 6. sayfa arasında gazete yayını tarihi atlamıyorsa dizgi hatası ya da diğer nedenle sayfa kaybı pek olasıdır.

Örnek verilen 4. sayfa ile 6. sayfa arasında iki kez tekrar eden sayfa olmadığına göre bakmak gerekir tarih atlaması mı var yoksa elde olan 6. sayfa, tarh atlanmaksızın beşinci sayfa yerine yanlışlıkla yayına mı girmiş.

Günlük çizilenin ertesi günkü baskısındaki aksama nedeniyle baskıya girecek şekilde elde de 6. sayı olmayacağına göre; 6. sayfanın yayına çıktığı günle 4. sayfanın yayına çıktığı gün arasında bir gün atlanmış olması gerekecektir.

Eksik sayfaların yayın günü olan tarihlerde gazete baskılarına bizatihi bakmakla bu kayıplara ancak bu biçimde hüküm verilir olacaktır.

Değilse gazete tarayan arkadaşlarımızın dalgınlıkla ya da çalışmadan gına gelmesiyle bu sayfaları atlama yapması da sefen pek olasıdır.

Eksikleri arayan arkadaşların elinde eksik sayfaların listesini almadan tekrar gazete sayfalarıyla boğuşarak eksikleri yeniden göz taraması yapma yoluyla çıkarmaya gayret etmeleri de dikkat dağılmasına yol açar. Çok zor bir iş.

Düzenli bir sırayla her gün beşinci sayfada yayınlanan bir tefrika bazen ve arada bir 8. sayfada gibi daha sonda ve üçüncü sayfa gibi daha bir önde çıkabilmektedir.

Tefrika için hep beşinci sayfaya bakan araştırmacı da o gün eksik olan o sayfayı 5. sayfada yayınlanmamış olmakla görebilecektir.

Biz de bu eksik sayfalara göre ne gibi çalışmaların ortaya konduğuna ilişkin detaylı bir açıklama bilmediğimizden; umutla bu tür soruları da aklımıza getirmiyor değiliz hani.


"Alangoya'nın Ölümü" macerasında eksik olan sayfalar şunlar 5 -13 -58 -71 -108 -114 -126 -133 -140
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,657
Kasımpaşa
Eksik varsa bile eğer gazetede yayınlanmamışsa artık bulmanın imkanı yok...
Karaoğlan abimizin de söylediği gibi bizzat Ustadan öğrendiğimize göre gazeteye gönderdiği çizimlerin orjinali yok.
Gazete ne yayınlamışsa o...
Teşekkürler sevgili kolibri..
 

Kolibri

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
16 Haz 2012
423
6,833
Fatih İstanbul
Bu tefrika önce Yeni Asır ın ilavesi olan Sarmaşık ta 2. sayfada yayınlanmış bazen Sarmaşık 'ın 6.sayfasına bazen de ana gazeteye alınmıştır.
Çizimler günlük değil,periyodik paketler halinde gelmiştir.
Arada yayınlanmadığı halde kalan numaradan devam ettiği görülmektedir.
Ben başka sayfa bulunabileceği konusunda ümitsizim ama yanılmayı çok isterim.
 
Son düzenleme:
Üst