Kızılmaske'de Türk Düşmanlığı (?)

src.power

Yeni Üye
2 Mar 2014
28
90
Merhabalar.
Benim en sevdiğim çizgiroman kahramanı Kızılmaske'dir. Daha önceleri Demirbaş Yayınlar'nın kitaplarını ve buradan indirdiğim Tay Yayınları kitaplarını okumuştum. Son olarak Büyülü Çizgi Roman'ın ilk kitabını aldım.

Bugüne kadar okuduğum bazı bölümlerde Kızılmaske'nin savaştığı Osmanlı fesli adamlar vardır. Bunu ilk başta düşünmüştüm ancak Türklerle ilgili hiçbir belirti yoktu. Zaten Kızılmaske'nin ormanının ilk başlarda bir Afrika ülkesinde olduğu varsayılarak yazılmış fakat daha sonra komşusu bir Hintli/Arap ülkesi olan bir ülke şeklinde değiştirilmiş (ÇR hikayeleri ve okuduğum bazı kaynaklara göre).

Fakat bugün Büyülü ÇR'ın ilk kitabında 4. hikayeyi okumaya başlayınca çok ilginç bir şey gözüme takıldı. Hikaye 15.10.1962 ve 01.06.1963 tarihleri arasında bantlar halinde yayımlanmış. Adı Diktatör (The Mysterious Ambassador). Aynı isimle yayımlanan Tay Yayınları fasikülüne buradan ulaşabilirsiniz. Siteden eskiden Tay tarafından basılan nüshasını da indirip inceledim. Fakat bu 86. fasikülde değilmiş. Muhtemelen dediğim kısım 85. fasikülde ancak siteye eklenmemiş.

Dediğim şeyi merak ettiniz değil mi? Büyülü ÇR Kızılmaske 1 kitabının 213. sayfasında sözünü ettiğim karenin fotoğrafı bu:

20140507_174601.jpg


Dikkatle inceleyin Türk bayrağını... Bana ilginç geldi. Tabi ki bu Kızılmaske'ye olan sevgimi eksiltmiyor ama beni üzdü. 1950-60'lı yıllarda geçen ve bir Afrika ülkesinde iç savaş çıkaran bir generalin hikayesi bu. Niçin bu bayrağı koymuş ki çizer S. Barry...

Değişiklik Notu: Bu Kızılmaske'nin kronolojik olarak 4. hikayesidir.
 
Son düzenleme:

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Tunus, Fas, Cezayir, Moritanya, Pakistan vb. ülkelerin bayraklarında da ay yıldız var. Çizim renkli olmayınca ve çizer yeterli özeni göstermeyince böyle bir durum ortaya çıkmıştır.
Bu serüvenin renkli baskısını bulursak durumu daha net ortaya koyabiliriz.
 

src.power

Yeni Üye
2 Mar 2014
28
90
Bence çok minik bir olasılıkla Pakistan olabilir ama diğer ülkeler sadece Ay-Yıldız'dan ibaret bayraklara sahip değil. Ayrıca yıldız bizimki gibi on kenarlı...
 

özgür yürek

Kıdemli Üye
15 Eyl 2009
133
260
Hırıstıyan dünyasında ay yıldız islamı temsil eder. Aslında yapılan müslüman düşmanlıgıdır. Avrupada Amerikada bu çizgi masalları okuyan çoluk çocugun bilinçaltına yerleşmesi için özelikle belirginleşmesi için kafalarına feste giydirilmiş. İslam düşmanlıgı kızılmaske mandrake ve zemblada oldukça belirgin. Hatta zembanın pis bedeviler diye nefret ve ırkçılık söylemleride mevcut.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
43,993
denize sıfır
İlginç. Ama güzel yakalamışsınız.:) Dert etmeye gerek yok, Conan'a söyleriz gider ormana kellesini alır gelir.:) Tebrikler.
 

mimar777

Süper Üye
1 Tem 2013
586
3,435
Ay yıldız

merhabalar.
Benim en sevdiğim çizgiroman kahramanı kızılmaske'dir. Daha önceleri demirbaş yayınlar'nın kitaplarını ve buradan indirdiğim tay yayınları kitaplarını okumuştum. Son olarak büyülü çizgi roman'ın ilk kitabını aldım.

Bugüne kadar okuduğum bazı bölümlerde kızılmaske'nin savaştığı osmanlı fesli adamlar vardır. Bunu ilk başta düşünmüştüm ancak türklerle ilgili hiçbir belirti yoktu. Zaten kızılmaske'nin ormanının ilk başlarda bir afrika ülkesinde olduğu varsayılarak yazılmış fakat daha sonra komşusu bir hintli/arap ülkesi olan bir ülke şeklinde değiştirilmiş (çr hikayeleri ve okuduğum bazı kaynaklara göre).

Fakat bugün büyülü çr'ın ilk kitabında 4. Hikayeyi okumaya başlayınca çok ilginç bir şey gözüme takıldı. Hikaye 15.10.1962 ve 01.06.1963 tarihleri arasında bantlar halinde yayımlanmış. Adı diktatör (the mysterious ambassador). Aynı isimle yayımlanan tay yayınları fasikülüne buradan ulaşabilirsiniz. Siteden eskiden tay tarafından basılan nüshasını da indirip inceledim. Fakat bu 86. Fasikülde değilmiş. Muhtemelen dediğim kısım 85. Fasikülde ancak siteye eklenmemiş.

Dediğim şeyi merak ettiniz değil mi? Büyülü çr kızılmaske 1 kitabının 213. Sayfasında sözünü ettiğim karenin fotoğrafı bu:

[ımg]http://4.bp.blogspot.com/-zhkwhn4bwxq/u2plvewgatı/aaaaaaaabiq/w5zov_cfz08/s1600/20140507_174601.jpg[/ımg]

dikkatle inceleyin türk bayrağını... Bana ilginç geldi. Tabi ki bu kızılmaske'ye olan sevgimi eksiltmiyor ama beni üzdü. 1950-60'lı yıllarda geçen ve bir afrika ülkesinde iç savaş çıkaran bir generalin hikayesi bu. Niçin bu bayrağı koymuş ki çizer s. Barry...

Değişiklik notu: Bu kızılmaske'nin kronolojik olarak 4. Hikayesidir.

degerlı arkadasım senınde yazdıgın gıbı 1950-60'lı yıllarda afrıka'da gecen bır hıkaye... O zamanlar afrıka'da bır topragımız olmadıgından ulkemıze aıt olamaz. Ayrıca turk olmadıkları halde ayyıldızı bayraklarına sımge secen onlarca ulke var. Bence turk dusmanlıgı cızgı romandan cok gunumuzde guncel olarak var yabancı medyaları guncel ızleyın yeter. O kadar cok dusmanımız varkı cızgı romanda aramaya gerek yok.:cool:
 

hadramut

Aktif Üye
19 Eyl 2009
387
862
bir çin atasözü

"yerdeki köpeğin havlaması gökteki aya zarar vermez"

not bu atasözü siyaset anlamına çekilemez.
 

albay

Süper Üye
14 May 2010
1,143
4,913
Bence Türk düşmanlığı yok.Çizgi romanda bile düşman paranoyası aranmamalıdır..

birde şu açıdan bakalım. bence bunu yapan bizden. aslında amaç düşmanlık amacıyla değil reklam amacıyla yapılmış. hani bu benim bayrağım , dur şu gavurun bayrağını sileyimde kendi şanlı bayrağımı koyayım. maceradan bağımsız olarak, orda bayrak görmüş, silip bizim bayrağımızı yerleştirmiş. orjinalinde olduğunu sanmıyorum. yapan kötü niyetli değil.
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
763
2,979
Bu konuda kaleme alınmış ilginç bir makale...
Yazının içindeki KIZILMASKE TÜRKLERE KARŞI! başlığını okuyunuz..





Bu politikanın ardında yatansa, yaklaşan sömürgecilik dönemiyle birlikte, Avrupalıların geniş kitlelerin gözünde kendilerini "medeniyet", Türk'ü ise "cehalet"in timsali kılarak, doğuya doğru yeni fetihlerine meşruiyet bulma çabasıdır. Bu propaganda savaşının kuşkusuz en önemli araçlarından biri de çizgi romanlardı. Propaganda amaçlı çizgi romanın en muhteşem örneklerinden biri, hem de Türkleri hedef alacak bir şekilde, İtalyan diktatör Mussolini 'nin emriyle hazırlandı: "Kızılmaske Türklere karşı!"

1930'ların başında Mussolini'nin bir emri ile yasaklanan "Gordon", "Kızılmaske" ve "Mandrake" gibi dergiler, okuyucu tepkisi üzerine yeniden yayına konmuştu. Ama "küçük farklarla"... Örneğin, Gordon'un yakın dostu Rus profesör Zarkof ameliyatla İtalyan yapılmış; Kızılmaske ise, çizeri Lee Falk'un da katkılarıyla "Maskeli Adam" , İspanya'da Cumhuriyetçilere, Afrika'da kabilelere karşı savaşmak zorunda kalmıştı.

"Duce"nin Antalya'yı istediği yolundaki iddialar yüzünden ince bir çizgide olan Türk-İtalyan ilişkilerini zedelememek için, Kızılmaske, Libya' daki macerasında Türkler yerine hayali bir zenci kabilesine karşı savaşır. Kızılmaske'nin en dehşetengiz serüveniyse, Mussolini'nin iktidarı devraldığı "Kara gömlekliler"in Roma'ya yürüyüşü sırasında yaşadığıdır. Neyse ki bu maceralar uzun sürmez; bir süre sonra yerlerini "Macalle Üçlüsü" adında Afrika'daki faşist İtalyan kahramanlarının maceraları alır. Bu seferki düşmanlar daha "sahici"dir: Libya'da Türkler, Somali'de zenciler...
 
Son düzenleme:
Üst