Antoine de Saint-Exupéry - Küçük Prens (Bilgi Yayınevi)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,318
Küçük Prens
Antoine de Saint-Exupéry/Cemal Süreya/Tomris Uyar

Dili: Türkçe
Türü: Novella
Kitabın adı: Küçük Prens (Orj: Le Petit Prince, 1943)
Yazarı: A. de Saint Exupéry
Çeviri: Cemal Süreya - Tomris Uyar
Yayınevi: Bilgi yayınevi, Ankara
Büyüklere Küçüklere Masallar Serisi 1
Basıldığı Yıl: Ekim 1965 (1. Basım)
Fiyatı: 4 Lira
97 sayfa, 44 MB, s-pdf/A (tıpkıçekim), 11x19 cm


(MediaFire)


Fransız pilot ve yazar Antoine de Saint-Exupéry'nin yazdığı bu novella ilk defa 6 Nisan 1943’te ABD'de hem Fransızca hem İngilizce olarak yayımlandı, kendi ülkesinde ise savaş bittikten sonra, ancak 1945'te yayımlanabildi, zira Fransa'daki Vichy rejimi kitabı yasaklamıştı, Fransa'nın geri kalanı da zaten Alman işgalindeydi. Kitap Fransa'da çıktığında yazarı ölmüştü. Günümüzde 500'den fazla dile ve lehçeye çevrilmiş. Dünyanın en çok okunan kitaplarından biriymiş. Türkçede ise 15 farklı çevirisi yapılmış. Bunların çevirmenleri arasıda Selim İleri, Azra Erhat ve Nihal Yeğinobalı da var. Buradaki 1965 tarihli çeviriyi Cemal Süreya ve Tomris Uyar birlikte yapmışlardır (şimdi ikisi de hayatta değil). 1964 yılında R. Tomris imzasıyla çeviriler yapan Tomris Gedik'in (Turgut Uyar'la evliliğinden sonra Tomris Uyar oldu) R’si kimilerine göre babaannesi Refia Hanım’dan gelir, kimileri de Richard Tomris diye dalga geçermiş. Yazarının ölüm tarihi itibariyle birçok ülkede telif hakları kalkmış, Fransa ve ABD hariç artık kamu malı olduğu için de bol miktarda basılmaya devam ediyor. Kitaptaki çizimler yazarın kendisi tarafından yapılmış. Kitap 12 kez de sinemaya uyarlanmış.

Kitabı aldığım günü dün gibi hatırlıyorum. Ortaokulda öğretmenlerimden birinin önerisiyle almıştım (1960'ların sonu), benden kitabı okuyup ödev gibi bir şey hazırlamamı istemişti, ama sonradan unuttu galiba, hiç ses çıkmadıydı.

Novellada bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır. Sahra çölüne düşen uçağın pilotu Küçük Prens adlı bir çocuğa rastlar (yazar da 1935 yılında kendi uçağıyla Sahra çölüne düşmüştü). Çocuk adama altı ayrı gezegene yaptığı yolculukları anlatır. Bu gezilerde yetişkinlerin dünyasına göndermeler yapılır ve her biri aracığıyla otorite tutkusu, kendini beğenmişlik, umutsuzluk, sahip olma tutkusu, iletişimsizlik, elitist bilim anlayışı vs eleştirilir. Gezegenlerden birinde geçen "Türk diktatör" sözü ve bu gezegende yapılan kıyafet devriminin ülkemize bir gönderme yaptığı düşünülmesi o yıllarda sorun yaratmış galiba. O nedenle çevirilerde "diktatör" yerine "lider", "önder" filan kullanılmış (s.16). Önce öğrencilere önerilen 100 Temel Eser listesinden çıkarılmış, sonra tekrar sokulmuş.

Çok sayıda sinema/TV ve opera, tiyatro uyarlamasına karşın eserin çizgi roman uyarlamaları çok az. Bunlardan bence en iyilerinden biri Almanca olanıydı ve 9 yıl önce ÇD'nda bunu paylaşmıştım: Der kleine Prinz (Küçük Prens). Ne yazık ki Almanca bilmiyorum. Joann Sfar'ın bu uyarlamasının İngilizce versiyonunu o günden beri arıyorum ama bulamadım. Bu arada Turkuvaz Kitap bu çizgi roman uyarlamasını Türkçe basmış.

Saygılarımla,
İyi okumalar.


Bilgi Yayınevi Kitapları Sıralı Listesi
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,861
5,057


Sayın scanfan ;

Gerek kitabın kendisi , gerekse ona ilişkin anın ve her zamanki sunum bilgilerin harika...

Bilgi Kitabevi Yayınları ile ilgili Ankara'da yaşamımın 50 küsür yılını geçirmiş biri olarak çok fazla anım var...

Kitap zaten erişilmez bir üne ve beğeniye sahip... Ona fazla ekleyecek bir şeye şimdilik girişmeyeceğim... Ancak Buradaki çevirmenleri benim için o kadar değerli ki .... Düşünün biri ; Cemal Süreya , diğeri Tomris Uyar .... Uzatmamak için kısa kesiyorum :
Cemal Süreya anısına çıkan "Üvercinka" dergisinin 96-97. sayısını 17 Kasım 2022 de Mephisto / İstiklal Caddesinden aldım...
Tomris Uyar : Deneme yazıları bile onun harika biri olduğunu gösterir. Bir Zamanlar "El Ele" diye bir çocuk yetiştirme üzerine yayın yapan dergideki denemeleri bile kaçırmadan okuyan birisiyim...

Fransdaki Vichy iktidarı için şu kadarını yazayım siz karar verin :
Alman uçakları Fransa'yı bombalarken düşer (düşürülür) ... Faşizm hayranı sağcı iktidar Vichy iktidarı ne yapar ? Tutar düşen uçağın pilotu için cenaze töreni yapar ve sonra da Almanlara teslim eder .... Daha ne diyeyim .... Avrupa'nın Nazi hayranlığına hep şaşmışımdır. Şimdilerde Ukrayna'daki Nazilere tüm Batı Ülkeleri canhıraş destek çıkıyor ( Buradan Rusya işgalini canhıraş desteklediğim çıkmasın ) ... Adamlar Ukrayna'da 14 milyon Rus'u ülkeden kaçırtıyor... Yetmiyor Odesa'da Madımaktaki gibi yakıyor... Yetmiyor Uluslararası mahkemelerde soykırımda ( 2. Dünya Savaşında ) suçlu bulunan ve mahkum olan Ukraynalı Nazi liderlerinin doğum günlerini resmi bayram ilan ediyor ...... Burda keseyim ....



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ....






 
Üst