Güngör Dilmen - Midas'ın Kulakları

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321
Midas'ın Kulakları
Güngör Dilmen

Dili: Türkçe
Türü: Tiyatro
Kitabın adı: Midas'ın Kulakları
Yazarı: Güngör Dilmen
Kapak düzeni: Ozan Sağdıç
Yayınevi: Bilgi yayınevi, Ankara
Basıldığı Yıl: Haziran 1965 (1. Basım), Fiyatı: 4 Lira
89 sayfa (4 sayfa fotoğraf), 38 MB, s-pdf/A (tıpkıçekim), 11x19 cm


(MediaFire)





Bizim topraklarımızda (Polatlı) M.Ö. 7. yy'da geçen bir efsane. Ama Kral Midas gerçek. Frigya Kralı efsanevi Midas başkent Gordion'da yaşamış. Midas "eşek kulak"larıyla ünlüdür ve bu konuda esfsaneler üretilmiştir. Şiir tanrısı Apollon (lir çalıyor) ve Kır Tanrısı Pan (kaval çalıyor) arasındaki çalgı yarışmasında hakem seçilen Midas Apollon daha iyi çaldığı halde oyunu Pan'dan yana kullanınca tanrı Apollon kızmış ve "müzikten anlamayan kulak insan kulağı olamaz, ancak eşek kulağı olur" diyerek Midas'ın kulaklarını eşek kulaklarına çevirmiş. Midas kulaklarını bir süre saklamayı başarmış, ancak kralın berberi bir süre sonra onun sırrını öğrenmiş ve kaçınılmaz olarak bu sırrı herkese yaymış: "Midas'ın kulakları eşek kulakları" sözü halkın ağzına düşmüş. vs. vs.

Bol ödüllü oyun yazarımız Güngör Dilmen (1930-2012) tek perdelik "Midas'ın Kulakları" oyununu 1959'da yazdı (daha sonra 2 Midas daha yazacak ve bunlar Midas üçlemesi'ni oluşturacaktır). Oyun 1969'ta Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendi (Oda Tiyatrosu Sahnesi). Kerim Afşar (Midas), Haluk Kurdoğlu (Apollon), Asuman Korad (Pan), Bozkurt Kuruç (Berber) gibi büyük oyuncular rol aldılar. Müzikleri Nevit Kodallı'ya aittir. Ferit Tüzün sonraki yıllarda aynı adla operasını da bestelemiştir.

1975 yılında İzmir Amerikan Derneği'nde yine bu oyun sahnelenmek üzereydi ve provalar yeni başlamıştı (amatör bir sahneleme olduğunu tahmin ediyorum). Galiba Midas rolünü oynayacak oyuncunun hastalık vb gibi bir mazereti varmış, o nedenle provalara bir arkadaşım davet edilmişti. Hangi vesileyle davet edilmiş olduğunu hatırlamıyorum doğrusu, ama bir süre provalara devam etti. Hazıfam bana oyun oynamıyorsa arkadaşım bu kitaptan çalışmış olabilir (Midas'ın replikleri işaretlenmiş). Kitap nasıl oldu da bende kaldı, onu da tam hatırlamıyorum. Ancak sonunda 'asıl' Midas çıkıp gelince arkadaşımın provaları da sona ermiş oldu. Kısaca bu kitabın bende böyle küçük bir anısı var.


Bilgi Yayınevi Kitapları Sıralı Listesi
 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,864
5,078

Sayın scanfan ;

Kitap tanıtımını dikkatle okudum... Ama asıl kitapla ilgili anın daha da özel ve güzel geldi bana...


Şöyle çevrenize bakınız... Çevrenizde koşuşan ve gerçekleri bağıracakları kuyu arayan sayısız insan göreceksiniz... Şaka yapmıyorum... Üstelik neredeyse kuyu denen yer de kalmamış durumda... Bu arkadaşlara sesleniyorum ; arkadaşlar boşuna kuyu aramayınız çare İstiklal Marşının ilk sözcüğüne bakınız , çare oradadır.....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...




 
Üst