Voynich Manuscript [Voynich El Yazması] [Beinecke MS 408]

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
309
2,911
Voynich el yazması, bilinmeyen bir yazı sistemiyle elle yazılmış resimli bir kitaptır. Üzerine yazıldığı parşömen, 15. yüzyılın başlarına (1404-1438) kadar karbon tarihlidir ve İtalya'da İtalyan Rönesansı sırasında oluşturulduğu tahmin edilmektedir. El yazması ismini, 1912 yılında varlığını ortaya çıkaran Wilfrid M. Voynich adındaki Polonyalı sahaftan almıştır.

Metni soldan sağa yazılmıştır, sayfaların çoğunda çizimler veya diyagramlar bulunur. Bazı sayfalar katlanabilir sayfalardır.

Voynich el yazması, birçok profesyonel ve amatör kriptograf tarafından incelenmiştir. El yazması halen deşifre edilememiştir:





Bu kitap hakkında daha önce forumda yayınlanmış konu başlıkları:
http://www.cizgidiyari.com/forum/bilgi-deposu/61436-esrarengiz-elyazmasi.html
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
984
5,855
Voynich El Yazması ve Diğerleri

Çok sevdiğimiz forum alanımızın , bu tür konularla daha da zenginleştiğini görmek beni de bir hayli mutlu etti , teşekkürler .
Darısı , diğer '' muamma '' dolu elyazmalarının ( Doğu elyazmaları da bilindiği üzere bu açıdan oldukça zengindir ) , kitapların ya da çeşitli ezoterik semboller içeren Dürer , Bosch gibi usta sanatçı resimlerinin başına ! Bu alandaki paylaşımların artması dileklerimle .
 

odinoğlu

Kıdemli Üye
5 Kas 2014
121
206
teşekkür ederim önemli bir eser,el yazmalarının forumda daha çok paylaşılması dileğiyle .ellerinize sağlık
 

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
807
12,329


Oktan Keleş Voynich El Yazmalarının nerelerden çalıntı olduğunu Deruni Devlet-Kutsal Halı kitabında (sh 348-352) açıklamıştı:

Voynich elyazmaları nerelerden alınmıştır?

El Sufi'nin yıldızlar üzerine yazdığı Suvar el Kevakib el Sabita, Mardin'de 1135'te Arapça olarak basılmıştır.

12. yy.'da mühendis El Cezeri, teknolojik buluşlarını El-hiyel el-Hendesiye adlı kitapta toplamıştır. Kitapta yer alan buluşlar hidrolik güçle ve dişlilerin hareketiyle çalışır.

Bunlar otomatik güçle çalışan insanlar, hayvanlar, fıskiyeli havuzlar, kilit ve benzeri teknik buluşlardır.

Anadolu kökenli hekim Dioskoridis, Materia Medica (Tıbbî Maddeler) adıyla tanınan meşhur yapıtında, tıbbî bitkilerle ilgili çok kısa bilgiler vermiş ve bunların yetiştikleri yerleri bildirmiştir. Bu botanik ve zooloji kitabında; 600 bitki ve 200'ü aşkın insan ve havyan tasviri vardır. Bilimsel araştırmalarda, çizim ve resimlerin önemini göstermesi açısından önemli bir eserdir Materia Medica.

13. yy'da Konya'da resimlenmiş Varka ve Gülşah'ı 11. yy şairlerinden Ayubi, Farsça yazmış ve Gazneli Sultan Mahmut'a sunmuştur. Ressam, bu aşk öyküsünü anlatırken, insanları, bitkileri, hayvanları yapmıştır.

Voynich el yazması kitabı, işte bu kitaplardan aşırmadır.

2929.jpg

(Meteria Medica adlı kitaptan)

2930.jpg

Voynich El Yazması

Voynich yazmasını bulan kişi olarak bilinen Willfrid M. Voynich' in -aynı zamanda yazmalara adını veren kişi- bu kitabı yazan kişidir. Voynich 18 dil bilen ve sahte pasaportları olan birisi olarak da kayıtlara geçmiş. Muhtemelen yukarıdaki kitaplardan kendi uydurduğu bir dille yazdığı bir kitaptır.
 

bozkirsovalyesi

Kıdemli Üye
6 Eki 2020
107
258
Voynich el yazması: 15. yüzyılda İtalya'da yazılmıştır. Orijinali İbranicedir. Her kelimedeki harflerin sırası değiştirildi. Bu değişiklikte bir düzen yoktur.

Bu yüzden çözülmesi çok zor. Kitabın "teknoloji ve sanayi casusluğu" amacıyla yazıldığı görülüyor.

Bununla kitabın yazarı, Osmanlı padişahı II. Mehmed'in hizmetine girmeyi umuyordu.
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,323
Bandırma
Voynich el yazması: 15. yüzyılda İtalya'da yazılmıştır. Orijinali İbranicedir. Her kelimedeki harflerin sırası değiştirildi. Bu değişiklikte bir düzen yoktur.

Bu yüzden çözülmesi çok zor. Kitabın "teknoloji ve sanayi casusluğu" amacıyla yazıldığı görülüyor.

Bununla kitabın yazarı, Osmanlı padişahı II. Mehmed'in hizmetine girmeyi umuyordu.

Kaynak gösterebilir misiniz?
 
Üst