Çizgili Kenar Notları - Levent Cantek *176 sayfa

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
12,043
318,387
33zfxpv.jpg


Türkiye’de toplumsal, ekonomik ve kültürel olarak dışlanmış, marjinalleştirilmiş olanlar, kenar mahallelerde yaşayanlar, yoksullar... mizah dergilerinde, çizgi romanlar-hikâyelerde nasıl resmediliyorlar? Çizgi roman kültürü üzerine incelemeleriyle tanıdığımız Levent Cantek’in derlediği kitapta, son yirmibeş yılda derinleşen sınıfsal yarılmaların, toplumsal tahayyüle nasıl yansıdığını gösteren çalışmalar yer alıyor. Funda Şenol ve Levent Cantek, çizgi romanlarda kenar mahallenin nasıl tasvir edildiğine bakıyorlar. Levent Gönenç, 1970’lerin sonunda çıkan Mikrop dergisi üzerine incelemesiyle, bugün için çarpıcı bir mukayese çerçevesi sunuyor. Bugüne ilişkin canlı bir analiz ise, Serpil Aydos’un, son yirmibeş yıldaki ekonomik dönüşümün kültürel ve sınıfsal sonuçlarının LeMan’daki yansımalarını ele alan yazısında bulunabilir. Can Yalçınkaya, L-Manyak ve Lombak dergilerinde Cihangir semtinin temsillerine göz atıyor. Gökçen Ertuğrul-Apaydın, günümüzün çizgili mizah dergilerinde beden, erkeklik ve cinsellikle ilgili anlamlandırma mekanizmalarının izini sürüyor. Bir marjinal kategorisi olarak Kürtlerle ilgili iki makale var kitapta: Aydan Çelik, Ender Özkahraman’ın Orası Hikâyeleri’ni inceliyor, Mesut Yeğen de Doğan Güzel’in Qırıx karakterini. Kendi çizgi roman dünyasını kenardakilerle kurmuş bir sanatçının, Ergin Ergönültaş’ın eserleriyle ilgili yazılar, kitapta başlıbaşına bir bölüm oluşturuyor. Şenol Bezci, Sevilay Çelenk ve Funda Şenol, üç pencereden Ergönültaş’ın Terso hikâyesini okuyorlar: Kenar mahalle algısı, mağdur-kahramanlar, yoksulluğun içine kapalılığı ve çaresizliği... Gürsel Korat ve Tanıl Bora ise Ergönültaş’ın başka bir hikâyesinden hareketle yoksulların/garibanların çizgi roman ve popüler edebî söylemdeki temsilleri üzerine düşünüyorlar.




Saygılarımla.​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,612
hiçbiryerde :)
Kıymetli bir kitap. Roman
tadındaki bu çalışmanın
bir kısmını okumuştum.
Bilgilendirici, ufuk açıcı
ve sürükleyici eser için
teşekkürler Nejat üstat.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,234
Kamlançu
2000 yılı öncesi kenar mahalle hayatına dair eser yazmak isteyenler için güzel bir kaynak. Araştırma yazılarına meraklı olanlara tavsiye ederim.
 

CortoMaltese

Onursal Üye
8 Ağu 2012
554
2,987
Çıktığında okumuştum, çok yazarlı, güzel bir kitap. Adıyla müsemma, mizah dergilerinde yayınlanmış işlerden "kenar mahalle"de geçen hikayeleri mercek altına alıyor. Haliyle ağırlıklı olarak Engin Ergönültaş'ın ürettiği işler üzerine makaleler içeriyor. Gırgır'daki Çöplüktepe hikayeleri, İşsiz Ali, Terso, Zalim Şevki ve Kelek Osman, Pembe Dişler üzerine başarılı analizler var. Yine hatırlayabildiğim kadarıyla Ender Özkahraman'ın orası hikayeleri ve Doğan Güzel'in Qırık tipi de masaya yatırılanlardan. Herkese tavsiye ederim.
 
Üst