Sven Hassel 1 - Lanetliler Taburu (E Yayınları)

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
587
3,694
istanbul
Kütüphanemizin üzerine serpilmiş olan ölü toprağını biraz silkelemek zamanı geldi sanırım.
Bugün sizlere okuduğum en iyi savaş romanlarının yazarı olan Sven Hassel'i tanıtıp elimde olan kitaplarını paylaşacağım.

Lanetliler Taburu, SS Generali, Monte Cassino Cehennemi gibi II. Dünya Savaşı savaşı konusunda yazılmış en gerçekçi ve korkutucu kitapların yazarı. Tüm dünyada 52 milyondan fazla satan Hassel, en fazla kitap satışı olan savaş yazarlarından birisidir.

Sven Hassel, 1917 yılında, ufak bir Danimarka kasabası olan Fredensborg’da dünyaya geldi.14 yaşındayken tüccar gemilerinde kamarot olarak çalışmaya başlayan Hassel, 1936 yılındaki büyük buhran yüzünden işsiz kalınca gönüllü olarak Alman Ordusu’na yazıldı.

Orduya katıldıktan bir yıl sonra Almanya’nın savaşa doğru gidip hattını önceden görerek ordudan kaçtı fakat kısa bir süre sonra yakalandı ve cezalılar taburuna sürüldü. 2. Süvari Birliği ve 11. Panzer Birliği’nde bir süre görev yaptıktan sonra Cezalılar Taburu ya da Lanetliler Taburu olarak bilinen 27. Panzer Birliği’ne verildi. Bu birlikle beraber Kuzey Afrika haricinde savaşın süre geldiği bütün cephelerde savaştı ve de defalarca yaralandı.

1945 yılında, Berlin’de Sovyet askerlerine teslim oldukları sırada, başlangıçta 6.000 kişi olan tabur mevcudu birkaç kişiden fazla değildi. Teslim olduktan sonraki birkaç yılını esir toplama kamplarında geçirdi. İlk romanı olan Lanetliler Taburu ise bu dönemde kaleme alındı.

1949 yılında tanıştığı ve 1951 yılında evlendiği karısı Dorthe Jensen, yazarı kitabını yayınlaması için yüreklendirdi ve ilk yapıtı olan Lanetliler Taburu, 1953 yılında yayınlandı.
Toplam 14 romanı bulunan ve romanları 17 farklı dile çevirilen Hassel, dünya çapında 52 milyondan fazla roman satarak en çok okunan savaş yazarlarından birisi oldu. Her ne kadar bazı tarihçiler romanların temel alındığı gerçekliklerden şüphe etseler de, kitaplara konu olan karakterlerin bir kısmının savaştan sağ kurtulduğu bilinmektedir.

Savaş karşıtı bir yazar olan ve rütbesiz, savaşın gidiş hattı içinde söz sahibi olmak yerine verilen komutlardan etkilenen ve yaşamlarını kurtarmaya çalışan askerlerin dramlarını anlatan Hassel; savaşın, beceriksiz politikacıların son çözümü olduğuna inanmaktadır.




 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,702
İstanbul
Üstadım kitabı öyle bir tanıtmışsınız ki bundan sonra okumamak mümkün değil. Derhal okunacak kitaplar listesine ekledim bu seriyi. Paylaşım ve güzel sunumunuz için teşekkürler.
 
Üst