"Türk Kitap Tarihi"nin yazarı "Alpay Kabacalı" öldü

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 30 Temmuz 2014

"Alpay Kabacalı" öldü
(1942-2014)
"Türk Kitap Tarihi"adlı eseri 1989 tarihinde yayımlanmıştı.
"Kitabın Makus Talihi"adlı ilgili makale Nokta dergisinde o tarihte çıktı

Bu hem bir ölüm haberi, hem kitap tanıtımı hem de makale paylaşımı oldu.
Antalyalı gazeteci-yazar "Alpay Kabacalı" 15 Nisan 2014'te vefat etti.(1942-2014)
Yazarın "Türk Kitap Tarihi" adlı eseri 1989'da "Cem yayınları"ndan çıkmıştı (yazarın 30 kadar daha kitabı var)
Haftalık "Nokta dergisi"nin 23 Nisan 1989 tarihli sayısında bu kitabın bir tanıtım yazısı çıkmış ve bu vesileyle kitaptan da alıntılar yapılarak "Kitabın Makus Talihi" adlı 2 sayfalık aşağıdaki makale yazılmış.


Kitab_n_Makus_Talihi_Nkta_1.jpg

Kitab_n_Makus_Talihi_Nkta_b.jpg

alpaykabacal_1.jpg


Aşağıdaki bölüm alıntıdır
Hakkında çıkan bir yazı
(15 Nisan 2014'te Osman Şahin yazmış)

Küçük Dev Adam: Alpay Kabacalı
(1942-2014)


Kırk beş yıldır tanıdığım Kabacalı'nın sessiz, gösterişsiz tavrı beni hep etkilemiştir. Bir Yunus Emre olgunluğu, bir el değmemişlik duygusu... Dostoyevski'nin 'En büyük güç alçakgönüllülüktür' sözü sanki Kabacalı için söylenmiştir. Alpay Kabacalı bir koşucudur. 56 yıldan beri koşan bir kültür sanat koşucusu. Kütüphanelerde, tozlu raflarda, kitaplar arasında yayınevlerinde, dergi yöneticiliğinde, TYS ile Türk Pen yönetiminde durmaksızın koşturan, seçkin bir kültür-sanat koşucusudur. 12 Mart'ta, sıkıyönetim mahkemelerinde "11 ay" hapislere atıldığında, 12 Eylül'de Aziz Nesin'le birlikte TYS davasında 15 yıl hapis istemiyle yargılandığında da koşularını kesmemiştir. Derviş sabrıyla çalışmalarını sürdürmüş, birbirinden değerli otuzdan fazla kaynak kitapla, başvuru kitabına imza atmıştır. Çelebi bir insandır. Umudun ve aydınlanmanın koşucusudur. Toplumun bilincine ışık tutan, yönlendiren korkusuz bir aydındır. Kırk beş yıldan beri tanıdığım Kabacalı'nın sessiz, gösterişsiz tavrı beni hep etkilemiştir. Bir Yunus Emre olgunluğu, bir el değmemişlik duygusu... Dostoyevski'nin "En büyük güç alçakgönüllülüktür" sözü sanki Kabacalı için söylenmiştir. Yarım yüzyılı çoktan aşan araştırmacı yazarlığında kendi dışına taşmaz, kimseye kızmaz, yormaz, çelebi bir insandır. Aksine sessiz, güven veren bir çalışkanlık örneğidir. Devrimcidir. Yüreği aydınlanma rüzgârıyla doludur. Gönül insanıdır. Dergicilik, gazetecilik, yayınevlerinde düzeltmenlik, And dergisi yazı işleri müdürlüğü, gazete ve dergilerde kültür ve sanat yazıları...
AĞITLARLA İLGİLİ ARAŞTIRMA
Dürüstlük ve çalışkanlık, tutku, Kabacalı'nın özetidir. Yaşar Kemal'in çocukluğundan beri derlediği, "Gül Yaprağın Döktü Bugün-Ağıtlar" adlı yapıtı, ülkemizde, "Ağıtlar" üzerine yapılmış en kapsamlı araştırma kitaplarından biridir. Dört yüz sayfalık kitapta, Alp Er Tunga ağıtından bugüne, ülkemizin dört yanından, yüzlerce kaynak karıştırılarak ortaya konulmuş, derlenmiş bir başyapıttır. İki yüz elliden fazla ağıt vardır içinde. Yaşar Kemal'in 1943 yılında yayımladığı, "Ağıtlar" yapıtının dışında, derlediği yüzlerce ağıt kaybolmuştur. Yaşar Kemal'in, Türk Dil Kurumu'na gönderdiği ağıtlar kalmıştır yalnızca. Alpay Kabacalı, 1974 yılında Türk Dil Kurumu arşivlerini on yedi yıl tarayarak bu ağıtları ortaya çıkarmıştır. "Ölüm insan soyunun en çok uğraştığı macerası olmuştur" diyor Yaşar Kemal. Gılgamış Destanı'ndan beri süregelen "ölümsüzlük mitosu" Şahmeran öyküsünde, Lokman Hekim türküsünde, Homeros'un "İlyada"sında enine boyuna anlatılır. Truva Savaşı'nda Hektor'un ölümü için karısının yaktığı ağıtlarda, seferberlikte şehit düşen yüz binlerce askerin ardından yakılan "Vay Anam Kurası" ağıtları, ikisi de birer acı ve ağıt dili olan Türkçe ve Kürtçe ağıtlar. Sümerlerde Temmuz efsanesine kadar giden acı çekme kültü, ağıt yakma geleneği, Kerbela olayı, sırtlarını zincirlerle döven Şiilerin gösterileri, Kudüs'teki "ağlama duvarı", dini ayinlerde acı çeken müminler, Kozanoğlu ağıdı, Kazım'ın türküsü, Ürgüplü Refik Başaran'ın okuduğu "Cemalim Cemalim, algın Cemalim al kanlar içinde kaldın Cemalim" ağıtı, "Çamlığın üstünde tüten bir tütün, acı çekmeyenin yüreği bütün", "Ezo Gelin ağıdı, "Kışlalar doldu bugün" ağıdı, Karacaoğlan'ın, intihar eden Türkmen güzeli, Ceren'e yaktığı ağıt türkü ve buna benzer binlerce ağıtın sahibi olan, sanatçıların da küller eleyen, dökülen kanları yüzlerine, ellerine süren, Kürt ve Türk anaların görkemli ağıtları... Ve her doğumda ölümün birazını yenen, her doğumda ölümün üstüne rahmi ile yürüyen, ölüme karşı çıkan, yaratıcı Anadolu kadınları...
ÇALIŞKAN BİR YAZAR
Bütün bunları, Alpay Kabacalı'nın büyük bir sabırla hazırladığı "Gül Yaprağın Döktü Bugün-Ağıtlar-Yaşar Kemal" adlı kitaptan öğreniyoruz. Halkımız, Alpay Kabacalı gibi sessiz, çalışkan bir yazarı yetiştirdiği için büyüktür.
ALPAY KABACALI KİMDİR
Alpay Kabacalı 1942'de Antalya'da doğdu. Antalya Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Çeşitli gazete ve dergilerde inceleme yazıları yayınladı.
YAPITLARI:
1977'de Sağcı Basın Ne Dedi (1980), Türkiye'de Yazarın Kazancı (1981), Çeşitli Yönleriyle Neyzen Tevfik (1987), Türkçenin Sesi Fazıl Hüsnü Dağlarca (1987), Sekseninci Yaşında Nadir Nadi (1988), Şair Eşref (1988), Fıkralar Seçkisi (1988), Türk Kitap Tarihi (1989), Bir İhtilalcinin Serüvenleri (1988), Türkiye'de Basın Sansürü (1999), Arap Çöllerinde Türkler (1990), Aşk Şiirleri Antolojisi (1991), Bütün Yönleriyle Nasreddin Hoca (1991), Tarihimizde Kürtler ve Ayaklanmaları (1991), Türkiye'de Gençlik Hareketleri (1992), Türkiye'de Siyasal Cinayetler (1993), Türk Basınında Demokrasi (1994), Bir İhtilâlin Serüvenleri (1995), Gözyaşından Gülmeceye: Aziz Nesin (1995), Kültürümüzden İnsan Adları (1995), Yakın Tarihimizde Büyük Dönemeçler (1995), Bedrettin Tuncel'e Mektuplar (Yayına hazırlama, 1995), Aydınlanma Bilgesi: İlhan Selçuk (1996), Çok Katmanlı Duyarlıklar Yazarı Peride Celal (1996), Gül Yaprağını Döktü Bugün-Ağıtlar (1997), Türk Gezginlerin Gözüyle Yedi Deniz Beş Bucak (Antoloji, 1998), Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Matbaa ve Basın Sanayii (1999), Ali Fuat Erdan-Suriye Hatıraları (2003), A'dan Z'ye Yaşar Kemal (2003).
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJLARIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHLERİ: 30 Temmuz-2 Ağustos 2014 arasında

Konuya yazılan mesajlar
20_10_2014_11_00_20.jpg

 
Son düzenleme:
Üst