Muhteşem bir kitap: Shakespeare'den Hikâyeler

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Geçende bu kitabı Carrefour'da alışveriş ederken gördüm ve aldım. Ederi 3 TL idi.
Eseri Charles ve Mary Lamb 1807'de yazmış. Aslında çocuk ve gençlere Shakespeare eserlerini sevdirmek için yazılmış bir eser, ancak büyüklere de hitap ediyor.
İçinde ne mi var, Shakespeare'in 20 ünlü eserini Lamb'ler düz yazı ve basitleştirilmiş halde bir hikâye haline getirmişler ve çok da güzel yapmışlar. 292 sayfadan oluşan kitabı bitirdiğinizde bu ünlü ustanın en güzel 20 eserini öğrenmiş ve neden bahsettiğini, konusunu öğrenmiş olacaksınız, bu da az şey değil, beğendiğiniz eseri sonrasında isterseniz satın alarak, daha kapsamlı bir şekilde okuyabilirsiniz. Bence tüm edebiyat severlerin, özellikle de dili vs bana ağır geliyor diyerek şimdiye kadar Shakespeare'in eserlerini okumaktan yan çizenlerin edinmesiı gereken bir kitap... İşbankası yayınları sitesindeki ederi daha da komik bu arada: 2,25 TL

323803_2.jpg


 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Eline sağlık üstadım :)


Hâlâ tartışmalı bir konu olan; “Shakespeare; oyun yazarı mı, yoksa şair mi?” mevzusu devam ediyor yıllardır, en ünlü eseri Hamlet görülür, bana göre; kesinlikle Macbeth ve yine bana göre; Shakespeare sadece şairdir, ama ne şair.

“CEHENNEM BOŞ, TÜM ŞEYTANLAR BURADA.”
Fırtına - William Shakespeare
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Sevgili fındıkfındık zaten eseri yaratanlar da bunun farkında ki şöyle yazmışlar önsözde:

"Soluk ve eksik suretler demeli bu hikâyelere, çünkü kullandığı mükemmel kelimelerden birçoğunu, düzyazı olarak okunabilsinler diye gerçek manalarından çok daha zayıf ifadelerle değiştirme mecburiyeti, Shakespeare'in dilinin güzelliğini sık sık bozdu. Hatta, sadeliğiyle genç okurları düzyazı okuduklarına inandıracağını umarak, serbest vezni aynen kullandığımız birkaç yerde bile, Shakespeare'in dili kendi öz toprağından ve yabani şiir bahçesinden söküldüğü için doğal güzelliğinden çok şey kaybetti.
Hikâyeler genç okurlar için ne ifade ederse etsin; yazarların dileği gerçek Shakespeare oyunlarının, büyüdüklerinde onlar için hayal gücünü zenginleştirici, erdemi güçlendirici, bütün bencil ve maddiyatçı düşüncelerden uzaklaştırıcı, bütün tatlı, hoş ve onurlu düşünce ve davranışlarda ders verici, nezaket, iyilikseverlik, cömertlik ve insanlıkta öğretici olması; zira Shakespeare'in sayfaları bu erdemleri öğreten örneklerle dopdolu."


Bu arada madem Fırtına dedin (Kitabın ilk hikâyesi de o zaten), Fırtına'dan benim de çok sevdiğim bir pasajı yazayım ben de:
"Geçmiş, artık yeni bir oyunun önsözü sayılır; bu oyunda rol almak da seninle bana kısmetmiş...”
 
Son düzenleme:
Üst