Kanunun Kuvveti (The French Connection)

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,729
Kitaplığımın en değerli parçalarından biri Kanunun Kuvveti (The French Connection). 1925 doğumlu Amerikalı yazar Robin Moore'un 1969'da baskıya giren sansasyonel romanında uluslararası uyuşturucu pazarları ve olağanüstü komplo ve aksiyon detaylarıyla örülmüş mükemmel bir kurgu anlatılır. Aslında buna kurgu demek yanlış. Roman yazılmadan önce geniş bir araştırma ve hazırlık döneminde gerçek olaylara dayalı pek çok dokümandan yararlanılmıştır. Sonuçta ortaya her zaman güncelliğini koruyacak bu düşündürücü, heyecanlı, gerilimli ve etkileyici eser çıkmış.
Bendeki baskı Altın Kitaplar tarafından yayınlanmış 1972 baskısı.



kanununkuvvetirobinmoorealtnkitaplar243.jpg


Altın Kitaplar Basımevi tarafından Aralık 1972'de yayınlanan ilk baskının plastik dış korumalı ön kapağı. Altın Kitaplar'ın bu diziden çıkardığı eserlerinn tamamı Doğan Hızlan başkanlığındaki bir kurul tarafından çevrilmiş(kaliteye bakar mısınız? Rüya gibi bir şey). Resimde görülen benim kütüphanemdeki örneğin çevirisi Oğuz Alpçin'e ait.


kanununkuvvetiarkakapak244.jpg


Romanın arka kapağı. O zamanki fiyatı 20 Lira, kapağın kitap içindeki dil kısmına yazılmış. Kapak düzeni ve fotoğrafını Oral Orhon tasarlamış.


Tabii Amerikan polisi tarihinin en başarılı uyuşturucu oprasyonu diye lanse edilen romanın sinemaya uyarlanması kaçınılmazdı. Ve William Friedkin yönetimindeki Gene Hackman ve Roy Scheider'li film, 1971 yılında gösterime girdi ve 5 adet Oscar ödülü aldı. Gene Hackman, ödülü arşivine kaldırdı. Film hala efsane filmler kategorisinde değerlendirilir.

Her ne kadar film romandaki detaylı anlatım örgüsüne hakim olamıyorsa da böyle bir yaklaşım niyetinde olmadığı da açıktır. Zaten en çok akılda kalan takip sahnesi ve polislerin sistematik davranış biçimlerinin ön planda olduğu filmde derindeki komplo kısımlarına inmek bir miktar seyircinin katkısına bırakılımş. Sonuçta ortaya yine unutulmaz, seyirlik bir şölen çıkmış.


kanununkuvvetidvdkitap246.jpg


Filmin DVD'si bu aralar Migroslar dahil her yerde çokça bulunuyor. Fiyatı da çok makul. İzleyecek olanlara tabiiki önce kitabı okumalarını tavsiye ederim.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst