Harry Potter Serisi ve Daha Fazlası

AhmetCanal35

Süper Üye
29 Mar 2018
385
785
İzmir
RDjQmn.png


Yazarın 1997 yılında yayımladığı Harry Potter serisinin ilk kitabı olan Harry Potter ve Felsefe Taşı kariyerinde bir dönüm noktası haline gelmiştir.

Bir çok ödül alan Harry Potter serisinin ilk kitabını haftasonu ev bakmak için gittiği Manchester’dan dönerken tren yolculuğunda hikaye kurgusunun üstünde yoğunlaşıp daha sonra o günün gecesi kitabın ilk bir kaç sayfasını yazıya dökmeye başlamıştır.

Yazarın günümüzde büyük hayran kitlesine sahip olan kült serisi Harry Potter kitap serisi beyaz perdeye de uyarlanmıştır.

Harry Potter serisini oluşturan kitaplarının sıralamasına ve ekstra çıkan kitaplara şöyle bir göz atalım.

1. Harry Potter ve Felsefe Taşı
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Ülkü Tamer
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 276

“Harry, elleri titreyerek zarfı çevirince mor balmumundan bir mühür gördü; bir arma – koca bir ‘H’ harfinin çevresinde bir aslan, bir kartal, bir porsuk, bir de yılan.”

Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektupla yaşamı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.



2. Harry Potter ve Sırlar Odası
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 316

“Bir komplo var, Harry Potter. Bu yıl Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nda dehşet verici şeyler yapmak için bir komplo.”

Dursley’ler o yaz öylesine çekilmez olmuşlardır ki, Harry bir an önce okulu Hogwarts’a geri dönmek için can atmaktadır. Eşyalarını toplarken ortaya çıkan ev cini Dobby ise onu uyarır: Hogwarts’a dönerse, bir felaket olacaktır. Olur da: Sırlar Odası’nın açılmasıyla ortaya çıkan karanlık bir güç, Hogwarts’takileri taşa çevirmeye başlar. Harry, hayatını tehlikeye atarak, Oda’nın elli yıllık ölümcül gizemini çözmeye çalışır. Ve gerçekten de başına gelmedik felaket kalmaz.



3. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay, Kutlukhan Kutlu
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 396

“Mahsur kalmış cadıların ve büyücülerin acil durum taşıtı Hızır Otobüs’e hoş geldiniz. Asanızı tuttuğunuz elinizi uzatın, otobüse atlayın, sizi istediğiniz yere götürelim.”

Sirius Black adında azılı bir katil, tüyler ürpertici Azkaban kalesinde tam on iki yıl boyunca tutsak kalmıştır. Tek lanetle on üç kişiyi birden öldüren Black’in, Karanlık Lord Voldemort’un hizmetkârı olduğuna kesin gözüyle bakılmaktadır. Bir yolunu bulup Azkaban’dan kaçan Black’in peşinde olduğu bir tek kişi vardır: Harry Potter. Harry, büyücülük okulunun sihirli duvarları arasındayken, arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikteyken bile güvende değildir. Çünkü aralarında bir hain olabilir.



4. Harry Potter ve Ateş Kadehi
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 660

Yaz tatilinde yanlarında kaldığı Dursley’lerden bir an önce kurtulmak isteyen Harry, bir yolunu bulup arkadaşlarıyla birlikte Quidditch Dünya Kupası finalini izlemeye gidiyor. Bu yıl okuldaki en büyük yenilik ise Üçbüyücü Turnuvası. Hogwarts’ın yanı sıra iki rakip büyücülük okulunun katılımıyla gerçekleşen bu etkinlik, yüz yıldan beri ilk kez düzenleniyor.

Büyücülük dünyasında her şey her zaman olduğu gibi heyecanla, sürükleyici ve şaşırtıcı. Ancak Harry’nin alnındaki yara izinin ikide bir acıması, korkunç bir olayın yaklaşmakta olduğunun habercisi.



5. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay, Kutlukhan Kutlu
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 975

“Kanıtlar, bazen, zihninin en rahat ve etkiye en açık olduğu durumlarında -örneğin uyurken- Karanlık Lord’un düşüncelerini ve duygularını paylaştığına işaret ediyor. Müdür bunun devam etmesini uygun bulmuyor. Benim sana, zihnini Karanlık Lord’a karşı nasıl kapatacağını öğretmemi istiyor.”

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndaki beşinci yılında Harry, hayatını cehenneme çeviren sihirli/sihirsiz pek çok şeyle başa çıkmak zorunda: Yaz tatilini yanlarında harcadığı aptal akrabaları; ergenlik çağının isyanları, heyecanları, korkuları; onun gösteriş düşkünü bir yalancı olduğunu düşünenler; okulun işleyişine burnunu sokan Sihir Bakanlığı; öncekileri mumla aratan yeni bir Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni; yine karşı karşıya geldiği Ruh Emici’ler ve Ölüm Yiyen’ler; varlığını her zamankinden çok hissettiren Voldemort; ağır dersler, zor sınavlar, acımasız cezalar; sürekli yinelenen bir kâbus ve acıyan yara izi; ona en yakın insanlardan birinin ölümü; beş yıl gecikmeyle öğrendiği bir gerçek…



6. Harry Potter ve Melez Prens
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 596

“İşte orada, okulun tepesinde, gökte asılı duruyordu: o yılan dilli, parıl parıl parlayan yeşil kafatası; Ölüm Yiyen’lerin bir binaya girdiklerinde… birilerini öldürdüklerinde arkalarında bıraktıkları işaret…”

Büyücüler dünyasında devam eden karmaşa artık Muggle’ların dünyasını da etkilemeye başlamıştır. Harry Potter, Hogwarts’taki altıncı yılını Feci Yorucu Büyücülük Sınavlarına hazırlanarak geçireceğini düşünmektedir. Artık Quidditch takımının da kaptanıdır. Ancak Diagon Yolu’ndaki okul alışverişi sırasında Draco Malfoy’un bir şeyler çevirdiğini fark eder. Lord Voldemort’un geçmişiyle ilgili pek çok bilinmeyen ortaya çıkarken bir yandan da Malfoy’un neyin peşinde olduğunu öğrenmeye çalışan Harry’yi yine zor günler beklemektedir.



7. Harry Potter ve Ölüm Yadigarları
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 696

“Bana Harry Potter’ı verin,” dedi Voldemort’un sesi, “kimseye zarar gelmesin. Bana Harry Potter’ı verin, okula dokunmayayım. Bana Harry Potter’ı verin, ödüllendirilin.”

Sihir dünyası savaşta! Karanlık Lord iyice güç kazanırken iyiler de boş durmuyor. Yedinci yılında Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na dönmeyen Harry Potter, Dumbledore’un ona bıraktığı görevi tamamlamaya çalışıyor. Yanında -her zamanki gibi- Ron ve Hermione’yle, bir yandan Voldemort’tan ve onun Ölüm Yiyen’lerinden kaçarken bir yandan da Hortkuluklar’ı yok etmek, Ölüm Yadigârları’nın sırrını keşfetmek zorunda olan Harry kendi geçmişiyle ilgili de pek çok şey öğreniyor.



8. Harry Potter ve Lanetli Çocuk
Yazar: J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany
Çevirmen: Sevin Okyay, Kutlukhan Kutlu
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 320

Harry ait olduğu yerde durmayı reddeden bir geçmişle boğuşurken, en küçük oğlu Albus da istemediği bir aile mirasının yükünü omuzlarında taşımakta zorlanır. Geçmişle gelecek uğursuzca iç içe geçerken hem baba hem oğul tedirgin edici bir gerçeği, bazen karanlığın beklenmedik yerlerden geldiğini öğrenir.

“Harry Potter ve Lanetli Çocuk”, J.K. Rowling, John Tiffany ve Jack Thorne’a ait yeni bir özgün hikâyeden yola çıkarak Jack Thorne’un yazdığı yeni bir oyun. Bu oyun sadece sekizinci Harry Potter hikâyesi değil, aynı zamanda tescilli olarak sahneye koyulan ilk Harry Potter hikâyesi. 30 Temmuz 2016’da Londra West End’de gerçekleşen prömiyerin hemen ardından Sahne Metni Özel Baskısı, dünyanın dört bir yanındaki okuyucuları Harry Potter, arkadaşları ve ailesinin devam eden yolculuğuyla buluşturuyor.



Ekstralar

Sıralamayı dikkate almayınız.

1. Ozan Beedle’ın Hikayeleri
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 144

Sihir ve kurnazlıkla dolu büyüleyici beş masaldan oluşan Ozan Beedle’ın Hikâyeleri yüzyıllardır büyücü evlerinde uyumadan önce sevilerek okunuyor.

15. yüzyılda parşömene ilk kez aktarıldığından beri cadılar ve büyücüler tarafından ilgi görmeye devam eden muzırlık ve sihirle dolu bu hikâyeler her yaştan Harry Potter hayranları ve Muggle’lar için de mükemmel. Profesör Albus Dumbledore’un muzip ve zekice yorumlarının eşlik ettiği (Hogwarts Müdiresi Profesör McGonagall’ın izniyle) beş büyüleyici masaldan oluşan bu kitaba Tomislav Tomic’in çizimleri eşlik ediyor.



2. Harry Potter’ın Büyülü Dünyasından – Ozan Beedle’in Hikayeleri
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 104

İlk yedi kopyasını Rowling’in el yazısıyla tamamladığı, resimlediği kitabın bu kopyalarından altı tanesi yazar tarafından Harry Potter’ın yolculuğunda kendisine eşlik eden altı kişiye hediye edilmiş. Sonuncunun geliri de Children’s High Level Group adlı hayır kurumuna verilmek üzere açık arttırmaya çıkarılmış. Bu kurum çocuk hakları ve zor durumdaki çocukların koşullarının iyileştirilmesi için çalışıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de YKY tarafından yayımlanacak
Ozan Beedle’ın Hikâyeleri’nden elde edilecek gelir bu kuruma aktarılacak.

Serinin son kitabı olan Harry Potter ve Ölüm Yadigârları’nı okuyanların hatırlayacakları, kitapta büyük önem taşıyan, olayların aydınlanmasında kritik bir rol oynayan bir iç kitap Ozan Beedle’ın Hikâyeleri.

Ozan Beedle’ın Hikâyeleri, beş farklı hikâye içeriyor. Bildiğimiz masal kalıplarından ve klişelerinden uzak, mesajlarını Rowling’in alışıldık esprili üslubuyla veren, yazarın bütün kitapları gibi sadece çocukları hedef almayan bir kitap.

Harry Potter dünyasının en sevilen karakterlerinden biri, Hogwarts’ın efsanevi müdürü Albus Dumbledore’un notlarıyla zenginleşen kitap bir masal kitabı olarak, bu dünyayı hiç tanımayan kişiler tarafından büyük bir zevkle okunabileceği gibi Harry Potter hayranlarına çok tanıdık gelecek karakterler ve hikâyeler içeriyor, akıllarındaki bazı soruların cevaplarını veriyor.



3. Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?
Yazar: J. K. Rowling
Çevirmen: Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 152

Kromantula’dan Burnuk’a, Okami’den Yeti’ye…

A’dan Z’ye Fantastik Cavanarlar!

Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? yayımlandığından beri Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun temel kitaplarından biridir. Newt Scamander’ın başyapıtı nesiller boyunca büyücü aileleri eğlendirmiş ve büyücüler dünyasının sihirli yaratıklarıyla ilgili muhteşem bir başucu kitabı olmuştur. Scamander’ın yılların yolculuk ve araştırmasının meyvesini temsil eden bu eşsiz eser şimdi altı yeni canavarın da dahil olduğu bu genişletilmiş özel baskısıyla hem büyücüler hem de Muggle’lar için kaçırılmaması gereken bir kitap. Hipogrif, Basilisk, Macar Boynuzkuyruk gibi bazı canavarlar Harry Potter kitapları okurlarına muhakkak tanıdık gelecektir. Bazıları ise en tutkulu amatör büyüzoologları bile şaşırtacak!



4. Çağlar Boyu Quidditch
Yazar: Kennilworthy Whisp
Çevirmen: Gül Sarıoğlu, Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı:144

Hogwarts Kütüphanesi’nin en çok okunan kitaplarından biri olan Çağlar Boyu Quidditch asil Quidditch sporunun ortaçağdan günümüze tarihi, kuralları, ihlal edilen kuralları, ünlü takımlarıyla ilgili bilmek isteyebileceğiniz her şeyi içeriyor.

Saygın Quidditch yazarı Kennilworthy Whisp’in kaleminden nesillerdir dünyanın her yerinden birçok büyücü ve Muggle ailenin severek takip ettiği bu eşsiz sporla ilgili ilginç gerçekler, en çok yapılan fauller, sürat süpürgesinin gelişimi üzerine herkesin kitaplığına mutlaka eklemesi gereken bir eser.

“Şimdiye kadar kendinize Altın Snitch’in nereden geldiğini ya da Wigtown Wanderers’ın cübbelerinde niye kasap satırı resmi olduğunu sorduysanız, size Çağlar Boyu Quidditch gerekiyor demektir. Bu kitabın satışından elde edilecek kazanç Comic Relief’e gidecek, onlar da paranızı hayatları iyileştirmek için kullanmaya devam edecekler – ki bu 1921’de Roderick Plumpton’ın Altın Snitch’i üç buçuk saniyede yakalamasından da daha önemli ve şaşırtıcı bir iş.” – Albus Dumbledore



5. Harry Potter: Sihir Tarihinde Bir Yolculuk
Yazar: Kolektif
Çevirmen: Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 144

Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın yayımlanışının yirminci yılı şerefine, okurlar bin seneyi aşkın sihirli bir tarihi kapsayan bu kitapta Sihirli Yaratıkların Bakımı’ndan Bitkibilim’e, Karanlık Sanatlara Karşı Savunma’dan Astronomi’ye, Kehanet’e ve diğerlerine, Hogwarts ders programında büyüleyici bir yolculuğa çıkarılıyor.

British Library’nin arşivlerinden çıkan hayranlık verici eşyalarla, J.K. Rowling’in daha önce hiç görülmemiş eskizleri ve el yazmalarıyla ve çizer Jim Kay’in inanılmaz illüstrasyonlarıyla hayretten hayrete sürüklenmeye hazır olun. Felsefe Taşı’nın kökeninin, devasa ejderhaların ve baş belası ifritlerin arkasındaki gerçeği öğrenin; kendi iksirinizi yaratın; gerçek asaları ve bir adamotuna neyin çığlık attırdığını ortaya çıkarın; da Vinci’nin defterinin olağanüstü sayfaları arasında gezinin ve gece göğünün en kadim atlasını keşfedin. British Library tarafından itinayla seçilmiş olan ve dünyanın dört bir yanından olağanüstü hazinelere yer veren bu unutulmaz yolculuk, Harry Potter hikâyelerinin kalbindeki sihrin tarihini ele alıyor.



6. Harry Potter Sinema Rehberi
Yazar: Felicity Baker
Çevirmen: Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 64

Harry Potter Temel Film Kılavuzu

On birinci yaş gününde Harry Potter hayal edebileceği en güzel hediyeyi aldı: Bir büyücü olduğunu ve Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na davet edildiğini öğrendi! Diagon Yolu’na ilk gezisinden Karanlık Lord, Voldemort ile efsanevi savaşlarına kadar Harry’nin tam sekiz filme yayılan nefes kesici macerasını yeniden yaşayın. Unutulmaz alıntılarla ve fotoğraflarla dolu bu kitap, Sağ Kalan Çocuk’la ilgili bilmeniz gereken her şeyi içeriyor.



7. Harry Potter Boyama Kitabı
Yazar: Kolektif
Çevirmen: Darmin Hadzibegoviç
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 96

Dört Hogwarts binasının armalarından Weasley “Büyücü Şakaları”nın müthiş ürünlerine, Harry Potter dünyası capcanlı renklerle dolup taşmaktadır.

Harry Potter filmlerinin yapım aşamasında kullanılan ayrıntılı illüstrasyonlar ve özenli tasarımlarla dolu bu kitap sizleri Hogwarts Şatosu, Yasak Orman ve daha nicelerini keşfederek büyücüler dünyasını rengârenk boyamaya davet ediyor. Filmlerde kullanılan Dırdırcı dergisi, Quidditch Dünya Kupası posterleri ve Üçbüyücü Kupası gibi muhteşem parçaların yanı sıra, sayfalar dolusu sihirli yaratık ve Harry’nin ilk yılındaki Seçme Töreni’nden Harry ile Lord Voldemort arasındaki unutulmaz son savaşa varana dek filmlerden unutulmaz sahneler bulacaksınız.



8. Harry Potter: Sihir Tarihi
Yazar: Sally Griffin
Çevirmen: Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 256

“Harry Potter ve Felsefe Taşı”nın yayımlanışının yirminci yılı şerefine sihir tarihini keşfetmeye davetlisiniz…

Bu kitap, J.K. Rowling’in kişisel koleksiyonundan daha önce hiç görülmemiş parçalar da dahil olmak üzere British Library’nin arşivlerinden garip, müthiş ve ilham verici parçalarla dolu harika bir eser. Sizi Astronomi’den İksir derslerine, Tılsımlar’dan Kehanet’e Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun ders programını derinlemesine keşfetmeye davet ediyor.

Uzmanlardan oluşan bir kadro, sizi British Library’den ve dünyanın dört bir yanındaki koleksiyonlardan itinayla seçilmiş nadide parçalar arasında gezdirerek, sihirle ilgili bütün konularda size rehberlik edecek. Kadim büyü kitaplarını inceleyecek, gökyüzü kürelerine hayret edecek, Yaşam İksiri’nin sırrını açığa çıkarmayı vaat eden tezhipli bir el yazmasını açacaksınız. Ejderha kanı şişelerine, yılan biçiminde asalara, acayip adamotu köklerine, renkli at-adamlara ve gerçek bir cadı süpürgesiyle karşılaşmaya hazır olun. Harry Potter hikâyelerinin sihir, tarih ve mitle kesişimi hem büyüleyecek hem de eğlendirecek.



J. K. Rowling Hakkında Kısa Bilgi:

J. K. Rowling, 31 Temmuz 1965’te Chipping Sodburry, Birleşik Krallık’ta doğdu. Ailesiyle birlikte Bristol’e, daha sonra da Chepstow’a taşındı. Liseyi Wyedean Comprehensive’de okudu. Exeter Üniversitesi’nde, bir yıllık Fransa’da okuma da dahil olmak üzere, Fransızca ve klasik edebiyatlar okuduktan sonra Londra’ya yerleşerek araştırmacı ve çift dilli bir sekreter olarak Amnesty International’de çalışmaya başladı. İlk Eserini “tavşan” adlı kitapla 6 yaşındayken yayınlamıştır. Ama onun hayatını değiştiren eseri Harry Potter’dır.

Daha fazlasını okumak İçin:
 
Üst