Reported Post by mimar777

mimar777

Süper Üye
1 Tem 2013
586
3,435
mimar777 has reported a post.

Reason:
Sayın yöneticim, resimli Osmanlıca ansiklopedi paylaşımı yapmıştım. Sinan Dinler isimli arkadaşımız bir yorum yapmış. Belki kötü niyetli olmadan, gerek İTÜ' nün kurulması ile ilgili biraz hatalı bilgiler içeren ve gerekse siyasete bulaşmaya hazır bir yorum yapmış. Ben bitaraf bir soru-cevap şeklinde bir karşılık verme ihtiyacı duydum. Hazırladım ama yayınlamadım. Sebebi de kurallar gereği tartışma polemiğine girmemek. Yayınlamadığım cevabı burada size yazıyorum, sanırım ne dediğimi anlayacaksınız. Sizden ricam cevap hakkı yaratan yorumlara da polemiğe girecek yorumlardan kaçınmalarını hatırlatırsanız sevinirim.

Yayınlamadığım cevabım:
1-7 Ekim 1571 de İnebahtı savaşı ile 1773 İ.T.Ü. nün kurulması arasında 202 sene var ve bu sürede, Osmanlı donanması birçok savaşa girmiş zafer kazanmış, fetihler yapmışken, İnebahtı savaşının 2 yüzyıl sonra İ.T.Ü. nün kurulmasının doğrudan sebebi midir?
2-İ.T.Ü. , Sultan III.Mustafa döneminde mühendislik eğitimi vermek için askeri bir okul olarak Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn ismi ile kurulur.
Amacı güverte subayı ve gemi inşa subayı yetiştirmek olan okul, batı referanslı ilk eğitim kurumlarından biriydi.
1795 yılında ise topçu ve istihkam subayı yetiştirmek amacıyla Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn kurulur ve daha sonra okulun sivil kanadı olan Hendese-i Mülkiye oluşturulur.
Mühendishane'nin askeri kanadı günümüzde Kara Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu olarak devam ederken, sivil kanadı da İTÜ'yü oluşturmuştur.
Buna bakarsak, İ.T.Ü.’nün kuruluş emrini ya da müsaadesini bugünkü gibi gerici, yobaz, bilim düşmanı bir kesimin başındaki Sultan III.Mustafa’ mı yoksa tek adam yönetiminde başka yönetim iradesi olmayacağından başka bir güç mü verdi?
3-Eğer Sultan III.Mustafa’nın iradesinde kuruldu ise (-ki öyle oldu.) İ.T.Ü.nün kurulmasında bu gerici, yobaz, bilim düşmanı bir kesimin önderlik yaptığını söyleyebilirmiyiz?
4-Düşünmek bile istemem ancak İ.T.Ü.’nün kuruluş emrini ya da müsaadesini Sultan vermedi ise, Sultan’ a rağmen kim verdi?
5-Bugün Türkiye’ nin eriştiği sağlık, enerji, bilim, uzay ve savunma sanayindeki çok önemli gelişmeleri sırf bir takım gereksiz, gerici ve gerçekten yobaz ama kendilerini önlerde gösteren güruh yüzünden yok saymak bize ne kazandırır?
İnsanlar fanidir, bir gün mutlaka ölürler ama vatan ölümsüzdür öyle de kalmalıdır, bunuda mutlaka bilimde ilerleme ve toplumun devamlı kendini yenilemesi, geliştirmesi sağlar.
Bugüne kadar yapılan gelişmeler, sırf siyaset gereği yok sayılırsa bu gerçek gericilik olmaz mı?

Saygılar
Post: Resimli Osmanlıca Ansiklopedi - 1911
Forum: Sıradışı
Assigned Moderators: ertuğrul, Baltimora, Mehmet Ali, Colinmccay, uzung, büyük beyaz, sarkomer, Osidi, profesör, The_DarknesS, Gulyabani, yeryüzü

Posted by: sinan.dinler
Original Content:
Atalarımız aslında baya bilime ve ilime önem vermişler ama sahip çıkamamışız.

Bilimi, ilimi ve okumayı halka kadar indirememişler, indirselerdi ne olurduk düşünemiyorum.

Mezunu olmaktan gurur duyduğum İ.T.Ü. 250. kuruluş yılını kutluyor. Dile kolay tam 250 yıl. İnebahtı deniz savaşında çok ağır bir yenilgi sonucu nedenleri araştırıldığında teknik zaafiyet olduğu görülmüş ve İTÜ'nün temeli atılmıştır. Ama aynı zamanda öyle bir gerici, yobaz, bilim düşmanı bir kesim aynen şimdiki gibi vardı. Ki bunlar hep bilimin, tekniğin gelişmesine engel oldular. Bu güruh hilafetle birlikte saraya getirilip ve iktidar için taviz verilen kesimdi, aynen şimdiki gibi.
 
Üst