Reported Post by redrose

redrose

Süper Üye
23 Eyl 2012
373
140
redrose has reported a post.

Reason:
Stingray Serüven 01"Türkiye'de Yayınlanmamış Serüvenler 04"(Çeviri ve Balonlama)
http://www.cizgidiyari.com/forum/ce...nmamis-seruvenler-04-ceviri-ve-balonlama.html



Link Kırık Yenilerseniz Seviniriz.
Post: Stingray Serüven 01"Türkiye'de Yayınlanmamış Serüvenler 04"(Çeviri ve Balonlama)
Forum: Çeviri ve Balonlama
Assigned Moderators: ertuğrul, Mehmet Ali, direnc11, Colinmccay, uzung, büyük beyaz, sarkomer, profesör, The_DarknesS, Gulyabani, kudretsabancı, yeryüzü, Melih41

Posted by: Subzero
Original Content:
9blvzc.jpg


STINGRAY


Aka:The Monster Jellyfish
Yazar: Alan Fennell
Çizer: Ron Embleton
Yayın Tarihi: 23 Ocak 1965 - 06 Mart 1965

Abartzz Ve Mr.Yer6 Türkçeleştirip Balonladı.​



Gerry Anderson'un Supermarionation serisi çerçevesinde yarattığı Stingray, İngiliz televizyonunda boy gösterdiği sırada çizgiroman versiyonu da TV Century 21'de yayımlanmaya başladığı için derginin lokomotifi olmuştu bu strip. Bu bakımdan Türkiye'de de benzer bir süreç yaşandığını söyleyebiliriz. Stingray 1974-75 yılları arasında Doğan Kardeş'te yayımlanırken TRT televizyonu da kukla dizisini yayınlamış ve bu serinin bizim kuşağımızın belleklerinde derin bir yer edinmesini sağlamıştı.

Oysa Stingray'in ülkemizdeki ilk yayımı yine Doğan Kardeş'te ve yine bir Supermarionation uyarlaması çizgiroman olan Ateştop'un (Fireball XL5) adıyla andığımız döneminde (1966-1969) gerçekleşti. 1967 yılında, sadece 10 sayı (sayı:11-20 arası) boyunca ve yalnızca iki adet serüveni yayımlanan Stingray'i bize Deniz Ejderi ismiyle tanıtmıştı Doğan Kardeş.

Toplamda 10 serüven Türk okuyucusya buluştu, ki, bu bütün serüvenlerin yarısından bile azı... Üstelik yayınlanan serüvenler orijinal serinin yayın akışına dikkat edilmeden yer aldı Doğan Kardeş'te..

Çocuktuk Projesi çerçevesinde balonlayacağımız Stingray serüvenlerine özgün sıralamanın ilk öyküsü ile başlamanın uygun olacağını düşündük... Çeviri ve balonlamanın büyücek bir bölümünü çekirdekten yetişmekte olan Abartzz yaptı.. Umarım seversiniz...

Unutmadan, yayınlandığı derginin tabloid formatında olduğunu ve orta sayfalarına yayılmak üzere hazırlanmış stripler olduğunu hatırlatayım. Tam ekran dahi görüntülense balonlardaki yazılar biraz küçük gelebilir okuyucuya. Ama yapacak bir şey yoktu malesef. :)

Buyrun, Ron Embloton'ın her birini tablo kıvamında çizdiği 7 sayfalık harika eserine...

Keyifli okumalar...
 
Üst