KİNOVA Ceylan Yayınları 13.Seri 1971-1972 /52 fasikül/ 125 krş. Sayı 04

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
KİNOVA Ceylan Yayınları 13.Seri 1971-1972 /52 fasikül/ 125 krş. Sayı 04

Sevgili dostum CARETTA bu çizgiromanı tarayıp bana gönderdi.
Bende düzenleyip sizlerle paylaşıyorum.
Bu bir Caretta_Zamangezgini ortak çalışmasıdır.
Maalesef özgün kapak yok.Ben öm ve arka kapak olarak iki adet kapak düzenledim.Gönlüm kapaksız olmasına dayanmadı ne yapalım!..

AŞAĞIDA BEĞENECEĞİNİZİ UMDUĞUM İNCELEME YAZILARI BULACAKSINIZ.Benim kısa yorum yazımı da en allta okuyabilirsiniz.

KİNOVA
Kinova, 1950 senesinde daha sonra çizgi roman dünyasının lokomotif ekibi olacak olan üçlü tarafından, ESSEGESSE tarafından ilk çalışmaları olarak üretildi.

Asıl isimleri Guzzan, Sartoris ve Sinehotto olan ESSEGESSE’nin yakından bildiğimiz Tommiks (Capitan Miki), Çelik Blek (İl Grande Blek), Tom Braks (Alan Mistoro), Kaptan Swing (Comandante Mark) ustaların diğer yapıtlarıdır ve Kinova’dan sonra kendilerinin özgün yaratılarıdır.

Dedik ya sene 1950. EsseGesse üçlüsü Kinova’yı İtalya’da okuyucuyla buluşturuyorlar. A. Lavezzolo’nun senaryosunu yazdığı ilk sayıyı takiben EsseGesse üçlüsü çizer de çizerler. Seri İtalya dışında bir çok ülkede de basılmaya başlar.

Nihayet takvim 1956 senesini gösterirken Kinova ülkemizde Bill Kid dergisi 34. sayısında dolgu olarak basılır. İlgi çeken yayın sonunda 11 Şubat 1959 senesinde Kinova artık tek dergi olarak basılmaya başlanır.

Kinova bizde o kadar tutar ki, orijinal seri İtalya’da 45. sayısıyla okurlarına veda ederken ülkemizde bir de 46. sayı çıkar. 46. sayıyı yerli çizerler hazırlarlar. Ancak devamı gelmez.

Veee Kinova’nın hikayesi:
Altın aramaya giden bir kervanda bulunan Sam Boyle eşi ve çocuğuyla yolculuk etmektedir.
Kervan başında Kara Sığır adlı reisin olduğu Pavnee kabilesi savaşçıları tarafından saldırıya uğrar. Boyle’un eşi öldürülür, kendisi de kafa derisi yüzülmek suretiyle ağır yaralanır. Oğlu ise reis tarafından evlatlık olarak alıkonulur.

Yaşadıklarının etkisiyle ve sevdiklerini yitirmenin (oğlu yaşamaktadır ama o bilmemektedir) acısıyla Boyle intikam almaya karar verir. Buna göre o artık karşılaştığı her kızılderiliyi öldürecektir. Böyle kendisine ördek derisinden boynuzlu yeşil bir maske yapar. Bu şekilde Kızılderililerin batıl inançlarını da kendi yararına kullanabilecektir.

Kahramanımız, esas adı SAM BOYLE olan KİNOWA dır. Kendi halinde bir Amerikan vatandaşı iken, kervanlarına yapılan; Bir PAWNEE saldırısında Karısı öldürülmüş, yerliler onu öldü sanıp saçları ile beraber kafa derisini yüzmüşler, oğlu SİLVER JACK de kaçırılmış, ve KIZILTÜY adıyla onlar tarafından yetiştirilmiştir. Zorlukla sağkalabilen, Kafasında tek saç kılı kalmadığı için kel kalan Sam, öldürmeye çıktığında,yüzünü ördek derisinden yaptığı,koyu renkli, çirkin görünüşlü,Boynuzları olan, korkunç bir maske ile gizleyip, KİNOWA adı ile korku salmaya başlamıştır. Onu bu hale getiren yerlileri teker teker yok etmeye ve kayıp oğlunu onlardan kurtarmaya and içmiştir, Bu tema içinde, kendi oğlu olduğunu bilmeden,arada sırada kızıltüy ile beraberce katıldığı,beyazlara karşı da mücadelesi de olmuştur. Yüzlerce yerliyi feci şekilde intikam uğruna katlettiği maceralarını ben de çok okumuştum..En iyi arkadaşı çok iyi tüfek kullanan LONG RİFLE’dir.Her serüvende beraber savaşırlar.Sadık atı, siyah renkli BİNGO dur..Diğer çizgi kahramanların aksine Vatan, Millet gibi idealler için değil, kendi şahsi kinini bastırabilmek için mücadele etmiştir.

Bu tip çizgi romanları benim gibi uzunca bir müddet okuyanlar; Bir süre sonra yazı balonlarının içindekilerin yerlerine, değişik başka konuşmaların konmasını gerektiğini sorgulayacak kadar UZMAN olurlar. Çizerin o ana kadar tamamen hareket verdiği figürlere göre seslendirdiği,bu konuşma balonlarının içinde, zaman zaman AHHGG--UGGHH--OGH--PACK--SMACK--TOC TOC TOC--SPLASHH--ARGGHH--HAYKK--PAW--VIZZ--ZIP--UGG--gibi benzer kelimeler de efekt olarak kullanılmaktaydı..
Ahmet Sıtkı Özsancak


Hepsi , hepsi. ÇİZGİROMAN özellikle ..

Konuşmalar,sesler hep bana baloncukmuş gibi geliyor.Kafamızın üstünde,içinde konuşmalarımız yazdığı beyaz baloncuklar,eğer düşünüyorsak kimse görmesin diye şeffaflaşan baloncuklar,çizgi romanlardaki gibi.Kendi kafamın üstündeki o baloncuğu görüyorum.Peki ya diğerleri...
Onların kafasında baloncuklar yok.Var da içi boş.Neden boş?Bilmedikleri için,önemsemedikler için,bir baloncukla neler anlatılacağının farkında olmadıkları için...
Kafamın üzerinde ki baloncuk her gün ağırlaşıyor.Okuduğum her çizgi romanla biraz daha genişliyor.Ben kafamın üzerinde ki baloncuğu görebiliyorum...
Umarım kafalarınızın üzerindeki baloncukları görmenizde yardımım dokunur.
SuetKafa 10 Ekim 2006



KİNOVA Ceylan Yayınları 12.Seri 1971-1972 /52 fasikül/ 125 krş. Sayı 04 mediafire 46mb:




newpdfdocument3pdf000aqa.jpg


Çelik Bilek Kinowa’ya Karşı
celikbilek2.jpg

Çelik Bilek Kinowa’ya Karşı

1959 yılında dönemin çok satar çizgi romanları olan Teksas ve Tommiks'in taklitleri çıkar, çok ayrıntısına girmeyeceğim ama çalanlar, kaptırmayanlar ve batan geminin malları olarak özetlenebilecek epeyce matrak kavgalar çıkar. Yukarıdaki reklam taklit olan Çelik Bilek dergisine ait. Ceylan Yayınlarıyla rekabete girilmiş durumda. Çelik Bilek adıyla Teksas yayınlanıyor, o da yetmezmiş gibi aynı yılın Şubat ayında yayınına başlanan Kinowa hedeflenerek bir reklam hazırlanıyor.

Resim iyi çıkmayabilir endişesiyle metnin önemli bölümlerini aktarıyorum.
Çelik Bilek Kinowa’ya Karşı
Çelik Bilek ile Kinowa arasında başlayan müthiş mücadele bu hafta Çelik Bilek Mecmuasında okuyunuz
Kolla Kendini Kinowa
-Ben vahşiler gibi senin kafa derini yüzmeyeceğim. Sana ve senin gibilere ders olsun diye maskeni yırtacak ve bazı masum insanları öldürdüğün için senin kafanı kıracağım.

Karelerde ise Çelik Bilek konuşuyor: "Kinowa’yı nasıl yakaladım ve nasıl dövdüm. Bu müthiş macerayı size ben anlatacağım! Çünkü Kinowa anlatamaz"
....

Çelik Bilek için epeyce reklam yapılmış... Niyesini bilmiyorum bir reklamda Çelik Bilek adlı Kızılderili çocuk kullanılmış, radyoda reklam yapılmış vs (Benim ismim Çelik Bilek, size bir müjdem var. Bu akşam beni 19:45’te radyonuzun başında bekleyin). O Kızılderili çocuğun sonra Kinowa ile mücadele eden Teksas’a dönüşmesi ise Babıali yayıncılığının tipik bir örneği. İlgimi çeken, paylaşmak istediğim ise bir başka konu. Çelik Bilek’in çıkışındaki reklamlarda şöyle şeyler yazılmış: “Dünyada ilk defa: Çelik Bilek Mecmuası ile National Comics mecmuaları arasında okuyucu mübadelesi yapılacaktır. İlk sayımızı alan bütün okuyucular Amerika’ya gitmek fırsatını bulacaklardır.”

Palavra elbet, derginin ikinci baskı yaptığı da duyuruluyor (bu da palavra olabilir). İki sayı sonra “Amerika seyahatine iştirak eden okuyucuların isimleri ilan ediliyor”. Elbette yine palavra…Elbette deyip duruyorum, bugün, bu yaşta “palavra” olduğunu biliyoruz demeliyim. Muhtemelen o günlerde çocuklar “Lütfen bir Çelik Bilek alarak isminizin neşredilip neşredilmediğini kontrol ediniz” ibaresine uyarak dergiyi almışlardı.

Ülen Babıali sen ne çok üçkağıtçı çıkardın?
Levent Cantek_derin hakikatler Salı, Eylül 11, 2012


newpdfdocument3pdf066jqj.jpg


newpdfdocument3pdf025.jpg


newpdfdocument3pdf032lwl.jpg

Burada çizgiroman çevirisi açısından ilginç bir olay, üstteki 34.sayfa olan resimde kendini göstermiş.Çevirmen her kimse kızılderili tanrı inancına çizgiromanda da olsa tahammülü olmayan birisiymiş.Çevirmek yerine bazı balonlarda kendi yorumunu katmış ve manitu yerine Tanrı yazarak tepkisini göstermiş.Yani karekterlere bir "selamün aleyküm" dedirtmediği eksik kalmış, o an aklına gelmedi herhalde!....Zamangezgini notu...


ZAMANGEZGİNİ
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
847
Çok değerli emekleriniz için teşekkürler caretta ve zamangezgini dostlarımız.

Bilgilendirici güzel sunuma bu sefer bir de kapak düzenlemesi eklenmiş...

Sevgili zamangezgini bir sorum olacak: Bu kapak tamamen özgün mü, :) yoksa gerçek kapaktan ilham alınarak mı düzenlendi... :rolleyes:
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
kapak düzenlemesi

Çok değerli emekleriniz için teşekkürler caretta ve zamangezgini dostlarımız.

Bilgilendirici güzel sunuma bu sefer bir de kapak düzenlemesi eklenmiş...

Sevgili zamangezgini bir sorum olacak: Bu kapak tamamen özgün mü, :) yoksa gerçek kapaktan ilham alınarak mı düzenlendi... :rolleyes:

Sevgili dostum;kapakların her ikisinide özgün İtalyan kapaklarından düzenledim.Kapaklı olan 1.sayıdan Kinowa başlığını,ceylan logosunu,haftalık mecmua,125 kuruş yazısını alarak özgün kapaklarda kullanarak düzenleme yaptım.Esen kal...

kwalbodoro9.jpg


ritorno4a.jpg
 

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,229
4,833
Bu bir Zamangezgini sunumu. Caretta arkadaş da hem sizinle hem de Büyük beyaz'la güç birliği yapıp bizleri mutlu ediyor.O baloncuktan bende de var da, bazen bunun bir lanet olduğunu düşünüyorum. Hani hayatı daha sade daha anlaşılır yaşayanlar vardır ya. Çok okumazlar ama hayatı çözmüşlerdir, benim kafam sadece daha çok karışıyor ve daha mutsuz oluyorum. Belki de cehalet gerçekten mutluluk getiriyordur. Neyse eline ve zihnine sağlık :).
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,069
Sarıyer
Hem çizgiroman için hem de Levent cantek'den akatarılan anektod için teşekkür ederim.

Kızıltüy'ün ilerleyen maceralarda da bineceği atı ile ilk buluşmasının anlatıldığı Kinowa'nın ortada görünmediği öykünün oğlu ve Long üzerinden yürüdüğü bölümlerden biri. Aslında böyle sayılar Kinowa'da zamanının diğer çizgiroman kahramanlarının öykülerine göre bir hayli fazladır.
 
12 Şub 2010
15,006
543,762
Elli yıldan bu yana onlarca kez okuduğum bu Kinova macerasını harika görsellerle orijinal ve düzenleme kapaklarla tekrar okumak zevkini zamangezgini sayesinde tattım

Diyarın harikaları bunlar, değerli birikimleri bunlar

Saygılarımla
 

Gabby

Onursal Üye
18 Haz 2012
264
1,450
Çelik Bilek Kinova'ya karşı...:)

Aslında pek şaşırmadım. Çocukluğunda "Masist Zorro'ya Karşı" filmini seyretmiş biri olarak aşinayım böylesi garipliklere, antrenmanlıyım yani...:)

Kinova'nın ilk sayısındaki EsseGesse başlangıç çizgilerinin ince işçiliği yok ne yazıkki bu ilerleyen sayılarda.

Trio'nun ırkçı senaryodan iyice sıtkı sıyrılmış, serinin çizim işini bitirmek için gün sayıyorlar anlaşılan...
 
Üst