Kinova Özel Sayı 001 (5. Seri)

12 Şub 2010
15,006
543,638
85dqz02uin9146j6g.jpg




Kinova sıralı listelerinde yaklaşık iki yıla yakın bir zamandır kafamızı meşgul eden Kinova Özel muamması nihayet çözüldü.

Kinova 5. serisini ilk 6 sayısı fotoromanla başlayıp 7. sayıdan itibaren çizgi roman olarak devam eden seri olarak belirlemiştik. Serinin 21 sayıdan sonraki paylaşımlarında kapakta Kinova Özel ibaresi vardı ve 5. serinin paylaşmış olduğumuz ilk sayılarıyla uyuşmazlık içindeydi.

Bu uyuşmazlık şimdi giderilmiş oldu ve evvelce 5. seri olarak isimlendirdiğimiz foto roman ile başlayan sayıları 6. seri olarak belirledik. Eskiden 5. serinin ileri sayılarında yer alan Kinova Özel'ler ise 5. seride kalmış oldu. 5. Serinin bu ilk sayı paylaşımı ile Kinova Özel sorunu çözülmüş oldu.

Kinova 5. serinin özelliği var. Türk üretimi Kinova maceralarıyla başlıyor ve epeyce o şekilde devam ediyor. Serinin sonlarına doğru Türk Kinova'lar bitiyor ve essegesse Kinova'larla sonlanıyor.

Şimdi paylaşmakta olduğumuz 1. sayı senaryo ve çizgi olarak Türk üretimi Kinova.

Kimi çizgi roman severler Kinova'yı ırkçı olarak niteliyor ve bu nedenle tepki gösteriyorlar.

Bana göre bu iddia yersiz. Her ne kadar Kinova serüveninin başlangıcında Sam Boyle'un eşi bir kızılderili baskınında öldürülüyor ve çocuğunun da öldürüldüğünü zannederek kızılderililere karşı katliam derecesinde şiddet gösteriyorsa da, bir kaç sayı sonunda oğlunun kızılderililer tarafından büyütüldüğünü öğreniyor Sam Boyle.

Oğlunun kızılderili kabile reisi olması, gelininin kızlderili olması ve kızılderili melezi torunu olması, gelişen olaylarla kızılderililere bakışı değişen Kinova artık beyazlar ve kızılderililer arasındaki savaşları önleyici, barışa yönelik çabalarıyla ön plana çıkar. Hatta hayatının bir dönemini kızılderili kampında yaşayarak sürdürür.

Kinova'nın Türkiye Serüveni :

İlk kez Ceylan Yayınları'nın Bill Kid haftalık mecmuasında dolgu olarak yayımlanmış olan Kinova, 1959 yılında Teksas ve Tommiks'in ardından Ceylan Yayınları'nın favori mecmuası olarak çıkmaya başlar.

Yaban Ördeği derisinden yapmış olduğu yeşile çalan maskesiyle kızılderililerin ve haydutların korkulu rüyası olur.

Türk çizgi roman okurları tarafından öyle benimsenir ki, daha sonra Ceylan Yayınları Tex'i yayınlamaya karar verince okuyucunun ilgisini çekmek için Kinova'nın bu popülaritesinden yararlanmak amacıyla mecmuayı KİNOVA TEX olarak yayımlamaya başlar. Burada başlık Kinova iken aslında artık Kinova dolgu olarak yer alır. Hatta bir kaç yıl içinde yayımlanan bir kaç Tex serisi hep Kinova Tex olarak çıkar. Oysa içinde Kinova yoktur. Tex, ancak yıllar sonra Kinova isminin himayesinden çıkmayı başaracak ve sadece Tex adıyla yayınlanacaktır.

Türkiye'de çizgi romana adını veren Teksas ve Tommiks hep İtalyan ve Fransız çizgileriyle yayınlanmış olup tümüyle Türk üretimi maceralarının sadece istisna kabilinden örnekleri vardır.

Oysa okuyucunun talebi nedeniyle Kinova, Tenten ve Kaptan Swing için Türk işi çizgi romanlar üretilmiştir. Bu da, Kinova'nın Türk çizgi roman okurları ve yayıncıları nezdindeki itibarının kanıtıdır.

Yabancı çizgi roman koleksiyonerleri, Türk çizgi roman piyasasını Türk çizgi roman okurlarından daha büyük ilgi ile takip etmektedir. Türk üretimi Tenten ve Kinova'ların Türkiye'de Kelaynak Kuşu kadar nadir bulunmasının nedeni de bu ilgileridir. Yabancı koleksiyonerler Türk üretimi Tenten ve Kinovaları kapmış olduğundan Türkiye'de sahaflarda bile bulunmaları en zor çizgi romanlardır.

Ama Çizgi Diyarı sayesinde artık bu ulaşılamazlık sorunu tamamiyle aşılmış olacak ve Kinova sever dostlar da Türk üretimi Tenten'lerin tümü gibi Türk üretimi Kinovaların tümüne dijital kopyalarıyla da olsa ulaşmış olacaktır.
Saygılarımla

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Vay vay vay...
Sevgili Haluk Bey bu nasıl bir sunumdur?
Tam anlamıyla ansiklopedik bilgiler içeren, hatta bana göre daha fazlasını da barındıran harikulade bir yazı.
Üstelik o kadar akıcı bir kurguyla kaleme alınmış ki, hepsini bir solukta nefessiz okudum...
Şimdi ne söylesem az gelecektir ama kocamaan bir teşekkür edeyim kendi adıma... İyi ki varsınız...
Selam, sevgi ve saygılarımla...
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,823
52,188
Kendi Koltuğunda
Üstadım gerçekten bir harikasın müthiş yorumluyor ve akıcı bir dil ile sunuyorsun diyecek bir şey yok her zamanki gibi muhteşemsin.
 
Son düzenleme:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,943
23,713
Kıbrıs
Haluk Bey Kinova'yı çok seven,yayın karmaşıklığına kafa yoran,bıkmadan usanmadan çok nadir Kinova örneklerini bizlere sunan müstesna bir insan.Yazdığı doyurucu yazı ile Kinova'nın 5.Serisine de başlamış olduk.Paylaşımlar geldikçe bizler de yazmaya,katkı koymaya gayret edeceğiz.Teşekkürler Haluk Bey.
 

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,943
23,713
Kıbrıs
Haluk Bey dergide tarih yok ama Bakunin'in bir paylaşımında 1960 ortaları diyor.Bu kitap yayınlanırken yanılmıyorsam 77'lik seri de devam ediyordu.Müessese,Kinova'nın çok kötü bir taklidi çıktı diyor.Sözü edilen
Gümüşyıldız Yayınevi'nin "Kiowa ve Oğlu"Serisi mi?57 yıl sonra bu yayınlar hakkında yazmak,fikir yürütmek inanılmaz birşey!!!
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
71,895
Tüm paylaşımlarında heyecan yaratıyorsun sevgili dostum,seni izlemek güzel teşekkürler ediyorum.
 

Önder Çakı

Onursal Üye
E-Dergi Takımı
5 Ağu 2012
263
1,722
Kinowa, karanlık sayfa baskısı,pek sempatik olmayan tipi ve bir tık fazla şiddeti ile kült bir çizgiromandır.
Tıpkı, Krilling gibi.
Konuları benzemese de bıraktıkları etki bakımından yakınlar.

Kinowa listesi beni de epey uğraştırmıştı doğrusu.
Fakat,ilgi duyduğum çok fazla yayın olduğu için yıllar önce hazırlamış olduğum listeyi sürekli takip edemedim daha sonra.

Listeler yine de, değişebilir günün birinde.
Bu işin, en heyecen veren tarafı da ,bu zaten.

Bulunması zor bir fasikül.Bilgiler çok güzel.
Ellerine sağlık Haluk abi,
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
60 lı yıllarda 10 yaşlarımda idim.
Kinova severek okuduğum çizgi romanlardan biriydi.
Sanırım bu ya da buna yakın bir seri idi. O çocukluk aklımla bile
Kinova , Long, Silver ve de özellikle Dog çizimlerini hiç mi hiç sevmemiş
ve o günden itibaren yeni çıkan Kinovaları almaz ve okumaz olmuştum.
Özellikle Dog ve Silver'in orantısız, vücut ile kafa yapısının uyumsuz oluşları kötünün kötüsü idi.
Hatta bu sayıda 26. sayfada adamın yediği ok nereyse boyu kadar var.
Ama kabul etmek gerekir ki bu çizimler daha sonraki berbat çizimlere oranla daha güzeldi.
Zira çizimler bazı sayılarda ele alınamayacak kadar kötü idi.
Bu vesile ile
Sevgili ve saygıdeğer Haluk bey dostumuzu
Rahmet ve şükranla anıyorum.
Çizgi romana ve çizgi diyarına verdiği emekler,
Nesiller boyu unutulmayacak saygı ve şükranla anılacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst