Hedefimiz var mı?

SaydeK44®

Süper Üye
7 Ocak 2013
309
694
izmiR
Hedefimiz var mı?

Bir insanın hayatta başarılı olabilmesi için öncelikle hedef belirlemesi, o hedefe inanması ve ona ulaşmak için planlı, düzenli ve etkili bir çalışma yapması gerekiyor. Hedef belirlemek bizi hayallerimize kavuşturur. Ne istediğini bilen ve ona ulaşmak için çaba sarf edenlerin ise hedefine kavuşması zor olmaz. Hedefimiz yoksa rüzgarın bizi savurduğu tarafa sürüklenerek, hiç hazzetmeyeceğimiz ve memnun kalmayacağımız bir yerde bulabiliriz kendimizi.

Meslek seçiminde tercihte bulunurken, kendimizi tanımamız, değerlerimizi, dini inançlarımızı, ilgi alanlarımızı, yeteneklerimizi ve aile şartlarımızı dikkate almamız gerekir. Hayat tarzımıza uygun olmayan bir meslek grubunda çalışmak bizi ve ailemizi mutsuz edebilir. Ülkemiz şartlarında, mesleğimizin bize uygun düşmediğini anladığımız anda onu değiştirme gibi bir durum oldukça zordur. Böylesi bir durumda her şeye baştan başlamak, hem çok riskli ve hem de çok güçtür.

Psikolojik Danışman Ercan Nar’a göre; “Hedef belirlerken öncelikle kişi kendini iyi tanımalı. İlgilerini, yeteneklerini ve kabiliyetlerini göz önüne almalı, ulaşabileceği hedefi ona göre seçmeli. Kendini tanıyan kişi, hedefe ulaşma adına göstereceği çabalarda başarıya ulaştıkça kendine olan güveni artacak, kendisine saygı duyacak, mutluğa ulaşacak ve böylece de başarıyı yakalayacaktır. Aksi takdirde kendi ilgi ve kabiliyetlerini bilemeyen kişi ulaşamayacağı hedefler belirleyecek, hedefine ulaşma adına başarısız olacak ve hayal kırıklığına uğrayacaktır. Belirlenen hedef erişilmesi zor da olmamalı, hemen erişilecek düzeyde basit de olmamalıdır.”

Meslek seçiminde göz önünde bulundurmamız gereken yeteneklerimiz bizi başkalarından farklı ve üstün kılan özelliklerimizdir. Eğitimimiz ne olursa olsun yeteneklerimizle toplumda yer ediniriz. İşe alımlarda aynı eğitime sahip iki kişi arasından, farklı yeteneklere sahip olan kişi tercih edilir. Aynı şekilde eğilimlerimizi de tercih sürecinde dikkate almamız gerekir. Böylece edineceğimiz mesleği sevmeyi garantiye almış oluruz ki bu, başarı ve mutluluğun şartlarındandır.

Seçimlerinizde istişare yapmayı unutmayın

Hayalimizde kendimizi gördüğümüz fotoğraf ne olursa olsun bizim seçimimiz olmalıdır. Ancak, seçimlerimizi yaparken ailemizin, arkadaşlarımızın, öğretmenlerimizin ve hepsinden önemlisi manevi büyüklerimizin görüş ve önerilerini almak konuya bakışımızın netleşmesini sağlar. İstişare yapmak Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hiç terk etmediği bir uygulamadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) kararlarını verirken çevresindeki insanların görüşlerini almıştır. Karar vermek; sorumluluk almak ve zorluklara göğüs germektir. Seçim yapma sürecinin zorluğu, ebeveynleri gençler adına karar vermeye yönlendirir. Bu durumda olan gençlerin sorumluluk bilinci gelişmeyecek, her fırsatta sorumluluğu ailesine yüklemek isteyecektir. Başkalarının etkisinde alınan kararlar, bir gün pişmanlıkla sonuçlanabilir.

Örneğin; yıllar sonra kendimizi bir şirketin Kurumsal İletişim Müdürü olarak görmek arzusundayız. Öncelikle gerekli şartları tespit etmemiz gerekir. Bu gün bu işe başvurmak için ne gibi şartlar aranıyor? Üniversite eğitimi, yabancı dil, bilgisayar bilgisi, kişisel özellikler, yetenekler vs... Öncelikle iletişim yeteneklerimize bakmalıyız. İnsanlarla iletişim içinde olmayı seviyor muyuz? İş hayatında bu mesleği yapan kişilerin çalışma şartları nedir? Hayat biçimimiz bu çalışma şartları ile uyum içinde mi? Toplantılar, organizasyonlar düzenlerken, uzun mesai saatleri içinde çalışmak bize uygun olmayabilir. İş hayatı dışında sağlıklı bir aile yaşamı istiyorsak bu iş bizim için doğru bir seçim olmayabilir.

Hedefe ulaşmak için planlı hareket etmeli ve zamanı doğru kullanmalıyız

Hedeflerimizi kolaylaştırmak ve ulaşılabilir bir hale dönüştürmek için, zamana yayarak, kısa, orta ve uzun vadeli olarak planlamamız gerekir. Her gün 3 saat derslerimize çalışmak, kalan vakitleri arkadaşlarımızla geçirmek, her gün konu tekrarları yapmak kısa vadeli hedeflerdir. Bu yıl okulu zamanında bitirmek ise orta vadeli bir hedeftir. Üniversiteyi kazandıktan sonra iyi bir dereceyle mezun olmak, mesleki seminerlere katılmak, üniversite eğitimi sırasında yabancı dil de öğrenmek, iyi bir iş bulmak uzun vadeli hedeflerdir.

Tüm bunlardan önce unutmamalıyız ki dua desteğiyle yola çıkmak en hayırlı davranıştır. En güçlü dua ise gerekli tüm şartları yerine getirerek eyleme geçmek ve Allah’ın yarattığı sebeplere sarılmaktır. İnanmak, sabırlı ve azimli olmak başarılı olmamız için gereken en önemli şartlarıdır. Allah’ın izniyle yapabileceğimize olan inancımız, Allah’ın çabaları boşa çıkarmayacağına, duaları geri çevirmediğine olan güvenimiz bizi hedeflerimize ulaştırır. Bıkmadan usanmadan denemek, engellere takılmadan, vazgeçmeden mücadele etmek bizi başarılı kılacaktır. Ellerimizi açıp, tüm içtenlik ve samimiyetimizle, herşeyi yaratan Allah’tan istemeliyiz. O’nun mülkünde misafir olan bizler her şeyi O’ndan istemeli, O’nun verdiklerine ise razı olmalıyız. Çünkü bizim bilemediklerimizi bilen, muhakkak bizim için en hayırlısını verecektir.

Semerkand Aile Dergisi - Özlem ŞAHİN EKİNCİ
 
Üst