Şiiri Goethe Yazmış (Kolaj Karikatür)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323

Şiiri Goethe Yazmış (Kolaj Karikatür)
(Absürt Kolajlara Devam Ediyorum)

Ağustos 2008 tarihli National Geographic Türkiye dergisindeki fotoğrafı görünce aklıma eskiden okullarda sıkça yapılan şu aşağıdaki ergen esprisi geldi. Karşıma çıkan bir kitap kapağı da kolajı tamamladı bence.

Öğretmen, sınıfa hitaben: Bu şiiri Alman şair Goethe yazmıştır çocuklar.
Öğrenci (en fırlama olanı): Neden hocam? Kağıt bulamamış mı?

Devamında.. -Şıraaak!


(Biz 50 küsür yıl önce bu espriyi doğrudan öğretmene yapsak sonuç böyle olurdu muhakkak, veya kulağın birkaç milim uzaması, belki de okuldan uzaklaştırma filan gelebilirdi! Şimdi okullarda dayak yok galiba, en azından her okulda olmaz diye tahmin ediyorum.)


Bu-iiri-Alman-air-Goethe-yazm-1.jpg

 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323
Yazılı espri güzel ama ben kolajı göremiyorum.

Vikipedi'deki kolaj tarifi şu:

Kolaj ya da kesyap, düz bir yüzey üzerine fotoğraf, gazete kâğıdı ve benzeri nesnelerin yapıştırılmasıyla ve bazen boya ile de karıştırılarak uygulanan bir resimleme tekniğidir. Resim alanından gelme bu terim, hazır ünitelerin bir araya getirilmesiyle oluşan kompozisyondur.

Burada bilinen bir fıkradan türetilmiş bir karikatür, fıkrayla çağrışım yaptıran bir fotoğraf ve kitap kapağı espri bütünlüğü, kompozisyon oluşturulacak şekilede birbiri üzerine biniştirilerek yapıştırıldı ve vurgulayıcı bir konuşma balonu eklendi. Bu tür kolajlara daha çok Amerikan mizah dergilerinde rastlanırdı. Çoğu da bizlerin 'soğuk' bulup "Amerikan esprisi" diye pek beğenmediğimiz ama yine de bakıp/okuyup sağda solda kullandığımız türden esprilerdi. Bunlar zamana ve coğrafyaya göre çok farklı şekiller alır ve ve farklı tepkiler görürdü. Mesela şimdilerde nostaljik kaygılarla indirip baktığımız veya zamanında biriktirdiğimiz GırGır gibi yüksek tirajlı dergiler bugün aynı biçimde çıksalar kaç kişi alır acaba?
Bu tür kolajları zaman zaman yapıyorum, diyarda epeyce birikti galiba.
 

akyıldız

Süper Üye
15 Nis 2010
1,779
2,640
Özür dilerim yanlış anlaşıldım galiba, metni görüyorum ama resim bende çıkmıyor. Edge ve chrom ile açtım sonuç aynı. Bunu demek istemiştim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,323
Özür dilerim yanlış anlaşıldım galiba, metni görüyorum ama resim bende çıkmıyor. Edge ve chrom ile açtım sonuç aynı. Bunu demek istemiştim.


Sayın "akyıldız",

Galiba ben de sizi yanlış anlamışım, "Yazılı espri güzel ama ben kolajı göremiyorum" derken yapılan espiriyi eleştiriyorsunuz sanmıştım. Oysa resim sizin bilgisayarınızda hiç görünmüyormuş.

Görsellerin bazı bilgisayarlarda görülememesi bunların yüklendiği barındırma sitelerinden "postimages.org"un engellenmiş olmasıdır. "Postimage" resimlerini görünür hale getirmenin bir yolu DNS ayarlarını değiştirmektir. İşletim sistemlerinde default olarak "DNS adresini otomatik olarak al" seçili olur. Bunu değiştirin ve "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" seçeneğini tıkladıktan sonra en popüler ve güncel DNS server olan "Cloudflare"in adresi olan 1.1.1.1 ve 1.0.0.1 adreslerini boş alanlara girin. Bunu detaylarıyla anlatan çok sayıda siteyi Google'da ve Youtube'da bulacaksınız, ama bir tanesinin linki şu:

Windows 10'da DNS Değiştirme

Resimleri görünür kılmak için ikinci bir yöntem de VPN kullanmak. Tarayıcılar için ücretsiz VPN eklentileri mevcut, hatta Opera tarayıcısısının içinde VPN yüklü geliyor.
 
Son düzenleme:
Üst