Karl Marx Karikatüre Nasıl Dahil Oldu?

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

Karl Marx Karikatüre Nasıl Dahil Oldu?
(Ben de Anlamadım, Çok Ani oldu!)

Bu seferki kolaj-karikatür denemesi "bir karikatürü çarpıtma" tarzında oldu. ÇD'nda dün paylaşılan bir Leman dergisinde "Suat Özkan"ın "Kırık Leblebi" başlıklı köşesinde yer alan korsanlı karikatürü incelerken, birden korsanın kanca elini orağa benzettim. Karşısında duran Jason karakteri ile aralarında geçen diyalog da uygun düşünce neden olmasın dedim: Jason'ın gövdesine "Karl Marx"ın kafasını monte edersem diyaloglara uygun düşecekti, tabii sahneye bir de "çekiç" eklemek gerekecekti. Düşünce balonunun içine de "el ele verildiğinde halledilecek mevzu"nun ne olabileceğini ekledim. Dergi sayısı 1349. Bu, neticede, nette sayısız benzerleri olan bir parodi, duruma aşırı hassasiyet göstererek yaklaşılmaması temennisiyle, sevgiler.

Not: Marx 1888'de öldüğüne göre, o yaşarken "orak-çekiç" simgesinin ortaya çıkmasına daha en az 30 yıl vardır! Ama o kadar "anakronizm" (zamanbozumu) kadı kızında da olur! Marx'ın kafası yerine, komünizmin 1917'den sonra ortaya çıkan (tanınmaya başlayan) figürlerinden birinin kafasını da yerleştirebilirdim, ama bilindiği gibi Marx bu konuda daha ikonik, daha tanınmış bir figür, karikatürlerinden daha kolay tefrik edilebiliyor.

Parodi amaçlı kolaj-karikatür ve orijinali
Marx_l_Kolaj_Karikat_r_Lmn_SO_KL.jpg


 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,325
Güzel olmuş üstadım.Zaman ilerledikçe insanoğlu robot hakları ve yapay zekanın sömürüsünede el atacaktır.
Onların ezilmişliği aşağılanmışlığı konusunda da mutlaka düşünürler / düşündürtürler ( benim icadım gibi oldu:D ) çıkacak ve eyyyyy yapay zeka taşıyan robotlar birleşin sömürüye direnin.Emekten gelen gücümüzü kullanalım diyen sendika patronları bazan sendika ağaları olacaktır.Yapay zeka taşıyan robot kardeşlerimize uzanan eller kırılsın.Onların çalışma şartlarının düzelmesi ve asgari ücretlerinin de mutlaka arttırılması konusunda STK lar bile duruma müdahil olabilirler.Rahmetli Marx bugün yaşasaydı ne düşünürdü acaba.Benim görüşüm bu insanoğlu adam olmaz derdi herhalde.Tarih boyunca o kadar düşünür , filozof , yazar , şair , çizer , çıkmış ancak savaşı ve mücadeleyi hep askerler kazanmış.Bu kadar düşünür neden bu kadar düşünmüş sorunsalının diplerinde aslında GÜÇLÜ OLAN KAZANIR acziyetimi var ne.Yaşım ilerledikçe benim insanoğluna olan inancım azaldı değişmez bu tür.Ben umudu şempanzelere bağladım.Onlarında evrimlerini tamamlamasına daha 10 milyon yıl var.Hele bir evrimlerini tamamlasınlar Allah nasip ederse yeryüzünde cenneti onlar yaratabilir.:D
Oda olmazsa bu memelilerden adam çıkmaz demek zorunda kalacağım.:Ğ
Emeğiniz için çok teşekkür ederiz.
Kendimede teşekkür ederim.
Sabah sabah otur bir sürü şey yaz.:Ğ
 
Üst