"Kıllanan Adam" Renklendirme Denemesi

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Kıllanan Adam Renklendirme Denemesi

Kendi kendime verdiğim Photoshop kursundaki alıştırmalarımdan biri daha: Karikatürist Ahmet Yılmaz'ın Leman dergisinde çizdiği "Kıllanan Adam" bantlarından birini renklendirdim. 15 Ekim 1995 tarihli sayısında çıkmış (dergiyi sevgili "murtaza5" dün paylaşmıştı). Orijinali ile birlikte sunuyorum.

Yakınlarda Photoshop'u yeniden öğrenmeye karar verdim. Aslında bir Mac yazılımı olarak başlayan Photoshop'un Windows versiyonu (v.2,5) ilk kez ortaya çıktığından beri, yani 1990'ların başından beri her zaman bilgisayarlarımda yüklüydü ama kullanmazdım! tıpkı diğer birçok yazılım gibi. O zaman adetti, bilgisayar alındığında ya da donanımı yükseltildiğinde bilgisayarcıdan istisnasız her yazılımı yüklemesini isterdik (Cem Yılmaz'ın dediği gibi "hepsinden, evriting litıl litıl!") Neler yoktu ki o güçsüz, zavallı bilgisayarın cücük hard diskinde, bilgisayar destekli tasarım yazılımları bile vardı. Bazen bilgisayarcı dayanamaz, itiraz ederdi, hattâ yalvarırdı: "bunlar bilgisayarı kasar, kullanamazsınız, zaten özel uzmanlık ister" filan diye. Ama onu dinlemezdik, müzik kaseti doldurtma yıllarından kalan alışkanlıkla şunu da yükle, bunu da yükle diye açgözlü isteklerimiz bitmezdi (hattâ kaset doldurtur gibi liste yapar verirdik adamcağıza! O da yeni donanımı satacağı için mecburen katlanırdı bu şımarıklığa), çoğunu hiçbir zaman kullanmadığımız (ya da bir iki kez deneyip bıraktığımız) programların yeni versiyonları çıktıkça da güncelletirdik. Photoshop ağır gelirdi, onca yıl onun basit muadillerini ve hafif şeklini (Elements) kullandık, kolayımıza geldiği için. Fakat Çizgi Diyarı'nda yapılan balonlama ve düzenlemelerde sürekli bu yazılımın adı geçince balon içlerini bu yazılımla doldurmakla işe başladım. Kaligrafi kısmı kolaydı. Hele Youtube'daki eğitim videolarını seyredince bana bir heves geldi ki, sormayın. Hemen kendi kendime Photoshop kursu vermeye başladım. Buradaki alıştırmada pekiştirmeye çalıştığım başlıca uygulama "channels"ı kullanarak çizgileri beyaz zeminden ayırıp zemini şeffaf yapmak. Boyama basit boyama, ne maske ne de başka bir şey kullandım, çok az katmanla çalıştım. Karikatürün basit doğası gereği renklere fazla ışık gölge vermedim.

Renklendirilmiş
K_llanan_Adam_Ferruh_D_ar_k_LMN_95_205_renk.jpg


Orijinali
K_llanan_Adam_Ferruh_D_ar_k_LMN_95_205.jpg


 
Son düzenleme:

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,036
3,279
Eskiden eğitim kaynaklarının kıtlığı, yurtdışından manitalarla chatleşme, oyun moyun derken bu tip programları kullanmaya çok az vaktimiz kalırdı temel bilgi düzeyinde.
İlk kullandığım bilgisayar Apple'ın 5 inc disketli macintoshlarındandı
Ve bu bilgisayarda Basic programlama dilini öğrenmiştim.
Windows'lu pc'lerin renkli dünyası programlamaya olan hevesimi biraz kırmıştı.
Renklendirme için başka bir karikatürüstümüzün karikatürünü seçseymişsiniz mesela taraması az olanlı karikatüristlerimizin seçseymişsiniz daha iyi olurdu diyorum.
Gene de işin üstesinden gelmişsiniz, elinize sağlık...
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,719
Her gün şaşırtan, parmak ısırtan marifetler, yetenek sergilemesi, müthiş bir dinamizme şahit oluyorum Çizgi Diyarı'nda.

Eğitim alanında bir üniversite gibi
Türkiye'de Çizgi romanın rönesansı yaşanıyor Çizgi Diyarı'nda

Bu dostlarla yola çıkılır, çok mesafe alınır
Her bir dost, çizgi roman şövalyesi adeta

Renklendirmeyle müthiş bir etki yaptı bende
Kıllanan Adam'ın elindeki çay bardağı müthiş çaysattı:))) beni
Garson, bir demli çay!
 

KHANN

Kıdemli Üye
19 Ara 2012
126
277
Kıllanan adamın 90'lı yıllara ilişkin çok yerinde ve geçerli tespitleri vardı , okudukça güler , okudukça milletimizin uzaya ve galaksiye çıkabilme ihtimalinin hiç olmadığını anlardık . Günümüzde gelinen nokta Aziz Sancar üstat ile sınırlı , üretmiyoruz , okumuyoruz , değer katmıyoruz , sorgulayıp araştırmıyoruz .
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Ellerinize sağlık sevgili dostum; deneme renklendirmeniz çok iyi olmuş.
Bence hoca da, öğrenci de çok başarılı... :)
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,617
İzmir
İlk bilgisaylarlarımda bende sizin gibi her programı yüklemeye çalışırdım.
Yaş kemale erip bir kaç makine eskitince insan uslanıyor.
Şimdilerde sadece lazım olanları yüklüyorum. Ancak ihtiyaç halinde yeni bir program ilave ediyorum.
Bilgisayarları yormamak lazım değil mi?

Çok başarılı bir çalışma olmuş sevgili scanfan.
Elinize sağlık.
 

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,353
Kütahya
Sevgili scanfan;
renklendirme harika, bir başka harika da içten ve samimi olarak geçmişi film gibi anlatım, bizim de yeniden hatırlamamızı sağlama belki de...

1986 yılında Üniversitenin Bilgisayar Laboratuvarında IBM'ler vardı. Amstard 64K ve 128K. İlk GW Basic programlarımızı bu bilgisayarlarda yapardık. Önce randevu alır. Randevu saatinde gelir programımızı yazardık. Teyp kasetine Santranç kaydederdik.
İlk yazdığım program 3000 kadar kişininin adresine etiket basan bir programdı. Read-Data mantığı ile çalışıyordu. Yani çok iptidai bir programdı. Alfebetik sıralama yapıyordu. Mantığını kendim kurmuştum. Lab'daki görevli çok şaşırmış ve beğenmişti :)

Derken Apple Mac ile tanıştık. Ready Setgo diye bir program hatırlıyorum. Gazete dizaynı yapabilyorduk. MacPaint vardı ilk bilgisayarda karikarü onunla çizmiştim. Tabi ki amotörce. Öğrencilik yıllarında çıkardığımız kendi gazetemiz için.

Photoshop kursuna gitmedim ve hala tam olarak bilmiyorum. Arada amatörce kendimi rahatlatma için resim çiziyorum.

Yalnız senin renklendirmelerin çok güzel olmuş. temizlik ve çok güzel renklendirme yapmışsın.
Tebrikler.
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,891
İstanbul
Elinize sağlık sevgili Scanfan, çok güzel bir çalışma olmuş. Her gün karşımıza farklı bir konu ile çıkmanıza hayranım bu arada.. Her şey için teşekkürler..
 
Üst