"Barış Meleği" Rachel Corrie Anısına (10 Nisan 1979 - 16 Mart 2003)

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,926
İstanbul
14 yıl önce bugün (16 Mart 2003); insanlık adına canını veren, ABD'li ISM gönüllüsü bir barış aktivisti olan Rachel Corrie'yi; sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.
(Henüz 24 yaşında gencecik bir kız olan Rachel Corrie; Gazze'de, içinde çocukların da bulunduğu Filistinlilere ait evlerin yıkılmaması için İsrail buldozerinin önüne geçerek aracın paletleri altında feci şekilde hayatını kaybetmiştir.)

image.png


image.jpg


image.gif


image.jpg


image.gif


SF5XHMK.png


image.jpg


fBl2j8g.gif
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,592
34,926
İstanbul
"İnsanoğlunun en zor koşullar altında bile; nazik, cesur, cömert, güzel ve güçlü olabileceğini gösterebilen herkesten ilham almalıyız." (Rachel Corrie)

jzb_Nhw_M.jpg
 
Son düzenleme:

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,850
Navajo Köyü
Rachel Corrie Rahmetle Anıyoruz

Rachel Aliene Corrie (d. 10 Nisan 1979 - ö. 16 Mart 2003)
ISM (International Solidarity Movement-Uluslararası Dayanışma Örgütü) gönüllüsü ABD'li bir barış aktivistidir . Gazze Şeridi'nin güneyinde Refah'ta İsrail Savunma Kuvvetlerine (İSK) bağlı zırhlı bir buldozer tarafından öldürülmüştür .Son sınıfta okulunun tayiniyle Refah-Olympia kardeş şehir projesi kapsamında Gazze'ye gittiğinde İkinci İntifada sürmekteydi .Gazze'deyken İsrail Ordusu'nun Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına şiddet dışı eylemlerle engel olmaya çalışan ISM aktivistleriyle tanıştı .

Gazze'ye geleli henüz iki ay olmamıştı ki , 16 Mart 2003 tarihinde iki İsrail buldozerine karşı 8 ISM aktivistinin 3 saatlik direnişi sonrasında öldürüldü . Ölümü öncesinde üzerinde parlak , fosforlu , turuncu bir yelek vardı ve megafon kullanıyordu . Öldürüldüğü esnada Filistin'deyken tanıştığı dostu eczacı Samir Nasrallah'ın ailesinin evini yıkmaya çalışan İsrail buldozerinin karşısında duruyordu .Buldozer tarafından iki kez çiğnenmesi sonucu kafatası kırıldı , kaburgaları parçalandı ve akciğerleri delindi .

Corrie'nin ölümünden sorumlu olan buldozer operatörü konusunda tartışmalar vardır . Görgü tanıkları , buldozerin operatörünün bir İsrail askeri olduğunu ve kasıtlı bir şekilde Corrie'yi ezdiğini iddia etmektedirler . İsrail hükümeti ise olayın bir kaza olduğunu ve operatörün Corrie'yi görmediğini iddia etmektedir .

2005 yılında Corrie'nin ailesi İsrail devletine karşı bir hukuk davası açtı . Davada İsrail , kapsamlı ve güvenilir bir soruşturma yürütmemekle, Corrie'nin ölümünden sorumlu olmakla ve Corrie'nin kasıtlı bir şekilde öldürüldüğünü ya da askerlerin umursamazca ve ihmalkar davaranışları sonucu öldürüldüğünü iddia etmekteydi . Corrie'nin ailesi 1 dolarlık sembolik bir tazminat talebinde bulunarak sadece Corrie ve onun savunduğu Filistin davası için adalet istediklerini göstermek istediler .

Ağustos 2012'de bir İsrail mahkemesi davayı reddetti ve İsrail'in 2003'teki askeri soruşturmasını onayarak İsrail Hükümeti'nin Corrie'nin ölümünden sorumlu olmadığına hükmetti . Bu karar İsrail yargı sisteminin ve soruşturmanın meşruiyetinin sorgulanmasına yol açtı .

Rachel Corrie'nin anısına My Name Is Rachel Corrie (Ben adım Rachel Corrie) isimli tiyatro ve The Skies are Weeping ( Gökyüzü Ağlıyor ) isimli kantat tertip edildi . 2008 yılında Corrie'nin yazıları derlenerek Let Me Stand Alone (Bırakın Tek Başıma Direneyim) başlığı altında yayımlandı ve başlangıcı şöyleydi : "dünyayı daha iyi bir yer haline getirmenin yollarını arayan genç bir kadının olgunlaşmasının penceresinden " . Rachel Corrie Foundation for Peace and Justice ( Barış ve Adalet için Rachel Corrie Vakfı ) kuruldu ve çalışmalarını sürdürmektedir .

Şehidimizi Rahmetle Anıyoruz...
Daha fazla ayrıntı için:
tr.m.wikipedia.org/wiki/Rachel_Corrie
 
Son düzenleme:
Üst