Fatih'in Fedaisi Kara Murat Haftalık Gençlik Dergisi Sayı 0358

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,124
Fatih'in Fedaisi Kara Murat Haftalık Gençlik Dergisi Sayı 0358


Listede kırmızıydı. Netten indirmiştim.Tarayanlar
Ozanbarış ve Palio68. Ben yeniden düzenleyip boyutunu küçülterek paylaşıyorum. Ozanbarış'la henüz tanışamadık ne yazık ki!.. Ama Palio68, tanışmaktan mutluluk duyduğum çizgiromana gönül verenlerin, en önde gelenlerinden bir dosttur.
Kendilerine içten olarak çok teşekkür ediyorum.


KARA MURAT (Fatih'in Fedaisi)

---------------------------------------

İlk kez 1970'li yılların başında GÜNAYDIN GAZETESİ'nde bant olarak okuyucunun karşısına çıkmıştır.

Yaratıcıları Rahmi TURAN(Rahmi MURADOĞLU takma ismini kullanmıştır.) ve Abdullah TURHAN'dır.

03 Ocak 1974 senesinde ise haftalık olarak kendi ismi ile büyük boy fasikül olarak yayınlanmaya başlamıştır.
Çok uzun süre yayınlanan bir seridir.Son sayıları 1000'e yaklaşmıştır.
1974 senesinden 1988 senesine kadar VEB OFSET tarafından yayınlanmış.
1988 senesinden 1992 senesine kadar ise BİLKA YAYINEVİ tarafından basılmıştır.

BİLKA YAYINEVİ aynı tarihte TARKAN'ı da yayımlamaktadır.Son fasiküller TARKAN-KARA MURAT adıyla iki kahramanın ortak dergisi olarak çıkmıştır.

BİLKA YAYINEVİ tarafından çıkarılan KARA MURAT ve TARKAN-KARA MURAT fasikülleri karton kapaklı ciltler halinde tekrar piyasaya sunulmuştur.

1000'e yakın sayının 650.fasikülünden sonrası tamamen tekrar maceralardır.

Ancak,dergi arkasında yayınlanan dolgu diye tabir ettiğimiz yerli kahramanlar hiç tekrar edilmeden devam etmiştir.(Tolga, Durakoğlu..........)

KARA MURAT maceralarının ayrıca romanları da basılmıştır.

Maceralar zaten yarı roman ,yarı çizgiroman havasındadır.

Fatih Sultan Mehmet döneminde padişahın buyruklarını gözünü kırmadan yerine getiren ve kardeşinin ve dostlarının intikamı peşinde koşan yiğit kahramanın hikayesidir.

Kapaklarında 400'lü sayılardan sonra YÜCEL KÖKSAL'ın da imzası da vardır.

Başta takma adını kullanan RAHMİ TURAN 500'lü sayılardan sonra kendi ismini kullanmaya başlamıştır. Mistercaki'den..

********************************************

Çizgi romana en çok yer veren Kıbrıs Türk gazeteleri:
Türkiye gazetelerinde yer alan tarihi çizgi romanları iktibas ederek yayınlayan Kıbrıs gazeteleri vardır: “Halkın Sesi”, “Bozkurt”… Bu gazeteler, Türkiye’deki gazetelerde yayınlanan “Kara Murat”, “Burak Bey”, “Malkoçoğlu”, “Ustura Kemal” gibi çizgi romanları sürekli olarak tefrika etmişlerdir. Ayrıca Kıbrıslı çizerlerin hazırladığı çizgi romanlara yer veren Kıbrıs Gazeteleri vardır: “Kıbrıs Postası”, “Halkın Sesi”, “Birlik” gibi.. Bu gazeteler içerisinde, Kıbrıslı çizerlerin hazırladıkları çizgi romanlara yer veren en önemli gazete “Kıbrıs Postası” gazetesidir. Çizgi roman albümü yayınlayan yayınevleri oldu mu? Derseniz eğerKıbrıs Türk Toplumu’nda yayınevi diye nitelendirilecek herhangi bir kurum yoktur derim. Yayınevi görevini, Türkiye’den Kıbrıs’a kitap getirip satan, birkaç kitabevi yapmaya çalışmaktadır. Bu kitabevleri de, seyrek olarak yayınladıkları kitaplara kendi kitabevlerinin isimlerini ekleyerek “..... Kitabevi Yayınları” diye not düşerler. Kıbrıslı Türklerin tanınmış resim ve karikatür sanatçısı Güner Pir, 1983-85 yılları arasında, Kıbrıs Postası gazetesinde yayınladığı “Karabey” isimli çizgi romanın "Türkler Geliyor-Kıbrıs Seferi-1. Bölüm” isimli macerasını kendi imkânlarıyla albümleştirmiştir. Bunun dışında herhangi bir çizgi roman yayını albümleşmemiştir.

“Karabey” isimli çizgi roman hakkında, Alternatif Yazın dergisinde, yıllar önce kaleme aldığım bir yazıyı aktarmak istiyorum: “Karabey" Türkler Geliyor-Kıbrıs Seferi–1. Bölüm. Güner Pir/Kişisel çizgi roman albümü. Yayın tarihi: Yayın tarihi belirtilmemesine rağmen, albüm içerisinde şöyle bir yazı mevcuttur: "Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Talim ve Terbiye Dairesi'nin 19 Eylül tarih ve 3/1985 sayılı yazısı ile öğretim kurumlarında satılabilmesine izin verilmiştir..." Basıldığı Yer: Kıbrıs Postası Basımevi Offset-Mağusa. Fiyatı: 400 TL. Güney Pir (Doğ. 1949, Baf) toplumumuzda ressam olarak bilinip anılmaktaysa da, 1960-1970'li yıllarında, birçok yerel gazetede karikatürler çizerek dönemine damgasını vurmuş sanatçılarımızdan birisidir. 1970'li yılların sonunda karikatüre ara veren sanatçı, çizgi sanatından kopmamış ve 1980'li yılların başında Kıbrıs Postası gazetesinde çizgi roman çalışmalarına yönelmiştir. Güner Pir, “Kıbrıs Postası” gazetesinde, kendine has çizgi ve deseniyle “Karabey” adında tarihi bir kahraman yaratıp, Kıbrıs'ın Osmanlılarca fethedilmesi öncesini ve sonrasını yansıtmıştır. Türkiye basınında yayımlanan “Kara Murat”, “Karaoğlan”, “Burakbey” gibi, tarihi konuları kapsayan tarzda bir çalışma olan “Karabey”in birçok macerası uzun yıllar Kıbrıs Postası gazetesinde yayınlanmıştır. “Karabey” isimli çizgi roman çalışmasının “Kıbrıs Seferi-1. Bölüm-Türkler Geliyor" macerasını albümleştiren Güner Pir, diziyi nehir bir yayına dönüştürmek istemişse de devamını getirememiştir... “Karabey”, Kıbrıs Türk Basını’nda yayınlanan ilk profesyonel çizgi roman olma özelliğini taşımaktadır. Hüseyin Çakmak'tan alınmıştır.


Yeni link


img0500.jpg


img0504.jpg


img0514.jpg


cdyey.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

erdallll

Onursal Üye
24 Eyl 2009
1,451
7,069
emeği geçenlere teşekkürler evet eksik sayılarımızdan biriydi.güzel oldu eklenmesi.yeni farkettim.
 
Üst