Kara Maske Western Gençlik Mecmuası Cilt 01 - Maskeli Süvari

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
ibv6yfy0p7pdmu96g.jpg


Kara Maske, orijinal ismi Maschera Nera olan ve altmışlı yıllarda yazar Max Bunker (Luciano Secchi) ve Ressam Paolo Piffarerio (Paul Payne) tarafından yaratılan komik bir western çizgi romanıdır. Max Bunker'in yazdığı ilk senaryo olan Kara Maske, Zorro ve Lone Ranger gibi batı döneminin maskeli karakterlerinde geleneksel olan mizah ve şiddet dozunun yüksek olması özelliğine uyan bir western maceradır. Editoriale Corno tarafından aylık olarak yayınlanan orijinal seri Mart 1962 yılında başladı ve 22 sayı çıktıktan sonra Aralık 1963 yılında sona erdi. Mart 1977 yılında yeniden başlayan seri tekrar basılan birinci sayıya ilave olarak 31 sayı daha yayınlanarak Ekim 1979 yılına kadar sürdü. Okuyacak olacağınız bu ilk sayı Mart 1962'de yayınlanan Maskeli Süvari isimli macera orijinali Il cavaliere mascherato olan maceradır.
Maalesef yayınevi olan Uygur Yayınları ve sahibi Şehabettin Uygur ile alakalı olarak bir kaynak bulamadım. O nedenle bu yayının basım tarihi hakkında net bir bilgi veremiyorum. Ancak fiyat aralığı itibariyle 1980'ler olduğu söylenebilir.
Maceranın esas karakteri esasen bir avukat olan Ringo Rovent'dir. Maskeli kimliği ile ne kadar cesur ve atılgansa normal kimliğinde yansıttığı bir o kadar korkak ve çekingen bir insandır. Bu özelliğiyle bana biraz Superman çağrışımı yaptırdı. Baskı kalitesi olarak çağdaşlarından çok başarılı olduğunu söyleyebilirim ancak sayfa düzeni konusunda aynı şeyi söyleyemiyorum. Çizgiler beni çok tatmin etmese de tarihsel gelişim özelliği nedeniyle özel bir çizgi roman olduğunu söyleyebilirim.
Çok uzun oldu farkındayım. Ama bir de kitabın hikayesini kısaca anlatmam lazım.
Sevgili profesör abimizin, savok abimize göndermiş olduğu onlarca pırlantadan sadece birisidir bu sayı ve devamındakiler. Kısa sürede taramalarını bitirebilmek adına savok abimiz bana gönderdi ve ben de önümüzdeki günler içerisinde tamamını siz dostlarımıza ulaşltırmak için çabalayacağım. Yani bir dostluk zincirinin ödülü sizlerle birlikte oluyor. Sabrınız için teşekkürler.
Herkese keyifli okumalar.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Üstat,
Daha önce hiç duymadığım bir çizgi roman.
Merakımı uyandırdı. Oldukça güzel tanıtım yazısı için de ayrıca teşekkürler.
Hemen indirip okuyacağım.
:88:
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bazı kararlar verildiğinde
sonrasında aslında ne kadar doğruymuş dedirtir ya
işte bu kitapların senin tarafından taranmasının
öyle bir karar olduğunu
bu tarama ve açıklamalar gösteriyor.
Şimdi ben bu kitabı tarasaydım
asla bu kadar kaliteli olmazdı
sonra ben bu bilgileri asla bulamazdım
Bazı şeyleri ustasına bırakmak lazım.
Ayrıca bu kitapların bizimle buluşmasını sağlayan üstadım profesör'e
kendi adıma ve sizler adına özel olarak teşekkür ediyorum.
Bu arada tarama kitaptan daha iyi okunuyor,
bunun içinde bakunin özel teşekkürü hakediyor.
Saygı ve sevgilerimle.
Herkes sağlıklı ve mutlu olsun.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
kapağı görünce bizde eskimiziş diye düşündüm..görüpte alamadığım kitaplardan biriydi sadece bir bez parçasıyla maskesini yapıp kafaya geçirmiş avunmuştum..teşekkür ederim..

in79k3acqmceh62i9a96.gif
 

Kroker

Süper Üye
27 Nis 2009
1,742
2,225
Ben de diğer dostlar gibi ilk defa duyuyorum, okumadan yorum yapamıyorum. Bu forumda karşılaştığımız sürprizlerin hiç arkası gelmiyor. Yaşasın çizgidiyarı, yaşasın tüm dostlar. Bunları hissetmemize neden olan Kaptan çok yaşa, teşekkürler.
 
12 Şub 2010
15,006
543,638
Büyük usta Bakunin hem tarama ile ve daha önemlisi tanıtımı ile eseri değerli hale getirmiş, üstad Savok büyük bir isabetle ehline tevdi etmiş, işte bunlar da beni çok keyiflendiriyor Çizgidiyarı dostları. Bizim ilk ve ortaokul yıllarında okuduğumuz bir çok çizgiromanın ismini bile bilmeyen çizgiromseverleri görünce iki duygu yaşıyorum. O yıllardaki yayıncılar sadece para kazanmayı amaçlamışlar. Doğru dürüst bir tanıtım, yazar ve çizer ismi, köken bilgisi vermemişler, bir arşiv, kütüphane oluşturmamışlar. Zaten o tarihlerde büyüklerimiz çizgiromana karşı anlaşılmaz bir şekilde karşı çıkmışlar ve adeta yasak kitap gibi gizli okunmasına sebep olmuşlar ( bence bu konuda da bir araştırma yapılmalı, ilginç bir kitap olur ), bu nedenle de sonraki kuşaklar, eskiden yayınlanmış kitaplardan bihaberler. Diğer duygum ise, yeni kuşakların çizgiroman sevgisi ve eski çizgiromanlara olan ilgisi beni mutlu ediyor. Bunun daha da yaygınlaşmasını temenni ediyorum. Sözü çok uzattım, Bakunin ustaya çok teşekkürler, saygılar...
 

Vergilius

Onursal Üye
25 Nis 2009
5,689
4,827
Uzun olması ne demek üstad çok faydalı açıklamalar olmuş bilmiyordum ben hiç.Gerçekten pırlanta bir eser.Paylaşan kardeşlerim yakuttan değerli zaten.
 

roninx

Yeni Üye
23 Ağu 2011
15
2
bugüne kadar Kara Maske'yi okuma firsatim olmadi. sayenizde bu degisecek. paylasim icin tesekkürler
 

ganimurat

Yeni Üye
30 Eki 2011
94
36
1981-1982 eğitim öğretim yılındayız. Ortaokul son sınıftayım. Başarım o kadar yüksek ki, Fen Lisesi sınavlarının 1. aşamasını kazanmışım. (o zamanlar Fen Lisesi sınavları 2 aşamalıydı). Yanılmıyorsam 35.000 kişi katılmıştı ve ben 930. olarak kazanmıştım ilk aşamayı.
Her neyse; 1.yi kazandığım için, 2.ye girme hakkım doğmuştu. O zamanlar her istediğiniz yerde giremiyordunuz sınavlara ben de Adana merkezde girecektim Fen Lisesinin 2. aşamasına. Adana nere, benim yaşadığım şehir nere... Bir gün öncesinden otobüsle Adana'ya hareket ettik babam ve annemle ve akrabalara misafir olduk. Moral-motivasyon olsun diye bana Adana'yı gezdirdi rahmetli babacığım ve ne yaptı biliyor musunuz? İlgimi ve sevineceğimi bildiği için, gördüğü ilk kitapçıdan bana bir çizgi roman alıp tutuşturdu elime. Zaten Teksas- Tommiks vesair tüm çizgi romanların hastasıydım, bu yeni çizgi romanı görünce mest oldum!
O çizgi roman "Kara Maske" idi ve ilk defa görmüştüm orada. Bir solukta okudum ve duyduğum mutluluk tarif edilemezdi. O akşam belki 50 kere okudum Kara Maske'yi. Ertesi gün girdiğim sınavı kazanamadım (yanlış anlaşılmasın, sebep çizgi roman değildi, nefesimiz yetmedi, ne de olsa sıradan bir okuldan giriyorduk sınavlara) ama hepsine değerdi o anki hissettiğim mutluluk. Sonradan Kara Maske'nin ilk 4 macerasını kitapçının vitrininde dört gözle gelmesini bekleyerek alıp okuyabildim ama 4. sayıdan sonra gelmez oldu Kara Maske ve ben boynu bükük, mahzun kaldım.
Çizgi roman okumanın boş iş sayıldığı, yasaklandığı, özellikle öğretmenlerce yakalandığınızda yırtılarak cezalandırıldığınız dönemlerdi benim dönemlerim ve bana çizgi roman sevgisini, daha doğrusu çocuğunu önce mutlu edip sonra performans bekleme metodunu bana ilk olarak aşılayan kişi, kendisi de bir "ilkokul öğretmeni" olan babamdı. Kendisini 48 yaş gibi çok genç bir yaşta kaybedeli tam 23 sene oluyor. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın sevgili babacığım.
Şimdi büyüdüm, babamın öldüğü yaşlara merdiven dayadım. Gerek öğrenim hayatı gerekse meslek olarak çok başarılı oldum. Çizgi roman dünyasının geliştirdiği büyük ve yaratıcı düşünebilme sayesinde çok kazanımlarım olduğunu düşünüyorum... Öyle ki, bizler, elimizdeki Mandrake-Kızılmaske-Tarkan fasikülleriyle şimdiki neslin PS3 ya da Counter çocuklarından daha geniş bir muhayyileye (hayal dünyasına) sahiptik.
Ve sevgili bakunin, bana bu nostaljiyi yaşattığın ve 30 yıl sonra, yarım kalan macerayı tekrar bulmamı sağladığın için binlerce teşekkürler.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
71,895
Tartışmasız tam bir zaman tünelinde gibiyim,çizimlerde çok güzel paylaşımlarda emeği geçen Büyük usta Bakunin ellerine yüreğine sağlık.TEŞEKKÜRLER ediyorum.
 
Üst