KAPLAN Haftalık Mecmua Sayı 03

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,646
Kasımpaşa
KAPLAN


İlk sayısı 21 Ekim 1966 tarihinde çıkan; kapaklarını Samim Utkun'un çizdiği ve kaligrafilerini Nezih Dündar'ın yazdığı Kaplan, Nejat Erhan'ın sahibi olduğu Kaplan Yayınları tarafından basılan haftalık karma çizgiroman dergisidir.

Kaplan, genelde macera çizgiromanları yayınlama eğiliminde olan bir periyodik olarak tarihe geçmiştir. Ancak bünyesindeki çizgiromanlar arasında bilimkurgudan westerne açılan bir tür yelpazesi de yok değildir. Birkaçı hariç tamamı İngiliz çizgiromanlarından ve Lion ile Eagle gibi Fleetway Yayınevi'nin bastığı çizgiroman dergilerinden alınan başlıklara ilerleyen sayılarda Ayhan Başoğlu'nun Malkoçoğlu'su katılmış hatta dergi sadece onun macerasını yayınlar olmuştur. Dergi, cesur bir Roma gladyatörünün maceralarının anlatıldığı Korkusuz Olak; Brad Nolan adlı bir kovboyun Vahşi Batı öykülerinin resmedildiği Demir Yumruk (sonradan Brad Nolan başlığını almıştır); geçmişteki bazı önemli kişilerin bir alet yardımıyla şimdiki zamana getirildiği Yaşayan Ölüler; Turok adlı Amerikan çizgiromanına benzeyen konusuyla ve dinazorların hüküm sürdüğü bir gizli vadide inanılmaz serüvenler yaşayan Komançi kızılderilisi kahramanıyla Keskin Bıçak; Rovers futbol takımının santraforunun konu edildiği Gol Kralı başlıklarıyla yayına girmiştir. Sonraki sayılarda bu başlıklara Afrika'yı istila eden garip yaratıkların başrolde olduğu Canavar Tohumu; cani ruhlu bir oyuncakçının hikayesinin anlatıldığı Öldüren Oyuncaklar; adı Türkçeleştirilen mizahi çizgiroman Mersinli Memet; Buffalo Bill'in başrolde olduğu Altın Şehir eklenmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi315.jpg
izgiromanAnsiklopedisi315a.jpg


1966 ve 1967 yıllarına ait iki ayrı Kaplan serisinden iki sayı.

Bu çizgiromanlar beher sayıda iki veya on iki sayfa arasında değişen oranlarda okurlara sunulmuştur. İlk serisi 1 Şubat 1967'de 15. sayıda sona eren dergi, 8 Şubattan itibaren yeniden 1. sayıdan başlayarak yeni bir seri oluşturmuştur. Bu veni seride bir öncekindekilere ilaveten Galaksus Uzaydan Gelen Yaratık; çılgın bir diktatöre karşı mücadele eden Gizli Ajan 09 Vikgan; canilere karşı savaşan bir robot ordusu kuran birinin maceralarının anlatıldığı Dolman'ın Kuklaları; Dünyanın Sonu; orijinal İtalyanca başlığı Kriminal olan ve 15. sayıdan itibaren Malkoçoğlu ile birlikte derginin tüm sayfalarını bölüşen iskelet kostümlü Krilling yer bulmuş, derginin 21 Haziran 1967 tarihli 20. ve son sayısı ise, komple Olak'ın bir macerasına ayrılmıştır.


KAPLAN Haftalık Mecmua Sayı 3
MACERA-HEYECAN-MÜCADELE

3000.jpg


Çizgi Diyarı'nın seçkin ve mümtaz üyelerine;
Diyarımızda bir ilk daha!
Sevgili üstadım "profesör'ün" arşivinden,
Üçüncü yıla girdiğimiz bugün katkısı olan herkese yıldönümü hediyem.
İyi okumalar.
Saygılar.


 
Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,097
Bu kitap da ne,bu akşam tahminimden fazla güzel kitaplar eklendi ama bu çok süper bir paylaşım,bu kitabın kesin devamı vardır,sevgili dostum devamını bekleriz,profesör abimize o kıymetli arşivini bizlere açtığı için,sanada emeklerinden dolayı teşekkürler
 

mudi

Aktif Üye
3 Kas 2010
257
534
İstanbul,Fındıklı
Ellerinize sağlık ,
nostalji oldu ve bellleğim beni yanıltmıyorsa 3,4,5. sayılarını gördüğümüz Kaplan'ın ilk cildi mevcut bu da 1. 2. sayılarının en kısa zamanda serinin tamamlanmasına katkıda bulunacağı demektir ,az kaldı az işler bitiyor :)
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,294
4,472
Sevgili Savok kardeşim,bugün benim daha önce görmediğim bazı çizgi romanlarla tanışma günüm oldu.
Demek ki Diyar da gezmem gereken daha çok yer var.
Değerli kardeşim emeğin ve paylaşımın için çok teşekkür ederim,ellerine sağlık,iyi akşamlar dilerim.
 
Üst