Çizginin Kahramanları - 3. Bölüm - TRT Belgesel

atsinaa

Onursal Üye
27 Tem 2011
357
3,054
Tokat -Niksar
Çizginin Kahramanları - 3. Bölüm - TRT Belgesel


"ALTIN ÇAĞA GİRİŞ", "MİZAHIN YÜKSELİŞİ" ve "DİJİTAL ÇAĞIN ETKİSİ" başlıkları ile üç bölümden oluşan "Çizginin Kahramanları" adlı programda; bir hikâye anlatma sanatı olarak bilinen Çizgi Roman'ın, ülkemizdeki yerli üretiminin, geçmişten bugüne gelişim çizgisi ele alınmıştır. Program, yüzyılı aşkın bir süredir, Türkiye’deki çizgi roman olgusunu, iki önemli göstergeden yola çıkarak sorgulamaktadır. Birincisi, çizgi roman nasıl üretilirdi, nasıl hikâyeler anlatırdı? İkincisi ise, günümüzde geçmişten farklı olarak üretim çeşitliği ile nasıl hikâyeler anlatılıyor? Süreçleri ile irdelenmeye çalışılmıştır.

Programda döneminin ve günümüzün öne çıkan yerli üretici-çizerleri, araştırmacıları ile yapılan röportajlar, belli olaylar, yayın ve yayıncılar, müteveffa kişilerle yapılmış söyleşilerden elde edilen tüm bilgi ve dokümanlar ışığında; zaman içerisinde Türkiye’deki çizgi roman olgusunun nasıl farklılaştığı anlatılıyor.

Geçmişten günümüze yaşanan değişim, yerli üretici-çizerlerle, araştırmacılarla, yayıncılarla ve müteveffa kişilerle yapılan röportajlarda aktarılan bilgilerle ele alınmış, program süresinin elverdiği ölçüde elde edilen tüm belge ve dokümanlarla da belgelenmiştir. Belgesel programda, Türkiye’de bu işe gönül vermiş ve çizgi roman dünyasına önemli katkılarda bulunmuş çizerlerin tamamına yer verememiş olmanın üzüntüsünü yaşıyor olsak da, bu konuda kilometre taşı olarak kabul edilen değerli üstadları bir araya getirmeye gayret ettik. Bu yönüyle izleyicilerimizin, bu program sayesinde ülkemizdeki çizgi roman olgusu hakkında fikir sahibi olacakları inancındayız.


"Çizginin Kahramanları" adlı programın Senaryo Yazarlığı'nı ve Danışmanlığını Dr. Levent CANTEK üstlenmiştir. Çizgi roman konusunda pek çok görsel ve yazılı yayına imza atan Cantek, araştırmacı, senarist, yazar kimliği ile Türkiye'de bu işe gönül vermiş çizgi roman üreticilerinden biri olup, halen bir yayın evinde editör olarak çalışmaktadır.


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst