Çizginin Kahramanları - 2. Bölüm - TRT Belgesel

atsinaa

Onursal Üye
27 Tem 2011
359
3,070
Tokat -Niksar
Çizginin Kahramanları - 2. Bölüm - TRT Belgesel


"ALTIN ÇAĞA GİRİŞ", "MİZAHIN YÜKSELİŞİ" ve "DİJİTAL ÇAĞIN ETKİSİ" başlıkları ile üç bölümden oluşan "Çizginin Kahramanları" adlı programda; bir hikâye anlatma sanatı olarak bilinen Çizgi Roman'ın, ülkemizdeki yerli üretiminin, geçmişten bugüne gelişim çizgisi ele alınmıştır. Program, yüzyılı aşkın bir süredir, Türkiye’deki çizgi roman olgusunu, iki önemli göstergeden yola çıkarak sorgulamaktadır. Birincisi, çizgi roman nasıl üretilirdi, nasıl hikâyeler anlatırdı? İkincisi ise, günümüzde geçmişten farklı olarak üretim çeşitliği ile nasıl hikâyeler anlatılıyor? Süreçleri ile irdelenmeye çalışılmıştır.

Programda döneminin ve günümüzün öne çıkan yerli üretici-çizerleri, araştırmacıları ile yapılan röportajlar, belli olaylar, yayın ve yayıncılar, müteveffa kişilerle yapılmış söyleşilerden elde edilen tüm bilgi ve dokümanlar ışığında; zaman içerisinde Türkiye’deki çizgi roman olgusunun nasıl farklılaştığı anlatılıyor.

Geçmişten günümüze yaşanan değişim, yerli üretici-çizerlerle, araştırmacılarla, yayıncılarla ve müteveffa kişilerle yapılan röportajlarda aktarılan bilgilerle ele alınmış, program süresinin elverdiği ölçüde elde edilen tüm belge ve dokümanlarla da belgelenmiştir. Belgesel programda, Türkiye’de bu işe gönül vermiş ve çizgi roman dünyasına önemli katkılarda bulunmuş çizerlerin tamamına yer verememiş olmanın üzüntüsünü yaşıyor olsak da, bu konuda kilometre taşı olarak kabul edilen değerli üstadları bir araya getirmeye gayret ettik. Bu yönüyle izleyicilerimizin, bu program sayesinde ülkemizdeki çizgi roman olgusu hakkında fikir sahibi olacakları inancındayız.​


"Çizginin Kahramanları" adlı programın Senaryo Yazarlığı'nı ve Danışmanlığını Dr. Levent CANTEK üstlenmiştir. Çizgi roman konusunda pek çok görsel ve yazılı yayına imza atan Cantek, araştırmacı, senarist, yazar kimliği ile Türkiye'de bu işe gönül vermiş çizgi roman üreticilerinden biri olup, halen bir yayın evinde editör olarak çalışmaktadır.



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
12 Şub 2010
15,006
543,719
15073384_1368790199822357_2029015120104979898_n.jpg


Yukarıdaki fotoğrafı merhum Yener Çakmak ağabeyin face sayfasından aldım. "ÇİZGİNİN KAHRAMANLARI YAPIM EKİBİ" olarak yazmış. Oturan Yener Çakmak. Ayakta Ali Horzumlu, Yıldırım Örer, Bülent Morgök. En sağdakinin ismi yazılmamış.

Çizginin Kahramanları Belgeseli'nin fikir babalığını ve yapımcılığını TRT Prodüktörü sevgili Ali Horzumlu yaptı.

Çizgi Diyarı 7. Kuruluş Yıldönümü Etkinliğimizde merhum ağabeyimiz Yener Çakmak tanıştırmıştı Ali Horzum ile.
Ali Horzumlu'nun böyle bir belgesel hazırlama düşüncesinde olduğunu ve kendisinin de ona yardımcı olacağını söylemişti.

11132277_975340589167322_985874796_o.jpg
Çizgi Diyarı'nın Bakırköy'deki etkinliğine de katılmıştı Ali Horzumlu.
Yener Çakmak ağabeyle Ankara'ya geldiklerinde birlikte bir akşam yemeği yemiş ve ertesi gün de CERNMODERN' deki İlban Ertem'in Puslu Kıtalar Albümü'nün imza gününe sevgili Ramazan Türkmen ve Halil İ. Yıldırım ile hep birlikte katılmıştık. Ali Horzumlu'nun Levent Cantek ile tanışması da bu etkinlikte oldu.

Ali Horzumlu ile en son Yener Çakmak ağabeyin cenazesinde birlikteydik. Fevkalade insancıl ve düzgün bir kişi, çizgi roman severdir.

Yener Çakmak ağabey başından sonuna kadar ekipte yer aldı, danışmanlık ve arşivi ile katkı yaptı.

Sevgili Yıldırım Örer de Çizginin Kahramanları Belgeseli ekibindeydi.

Bir diğer ekip üyesi de mizahi çizgimizin ustalarından Bülent Morgök'tür. Nuri Kurtcebe ile İstanbul'daki bir buluşmamızda Beşiktaş Çarşı'daki bir restoranda bir kaç saat sohbet etme şansını bulmuştum. Eski Gırgır ekibinden ve çok sıcakkanlı, esprili kişiliği vardır.

Başkaları da olabilir, bir gün sorarım sevgili Ali Horzumlu'ya, belgesele katkıda bulunanları.

Belgesel paylaşımı için sevgili atsinaa dostuma çok teşekkür ediyorum. Çizgi Diyarı'nda mutlaka olması gerekiyordu.
 
Üst