2015 Yılının En İyileri

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,617
İzmir
İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha arkamızda bıraktık. Her biten yılın arkasından yılın her alanda en'lerinin seçilmesi bir adettir. Bizim alanımızda çizgi roman olduğu için çizgi romanın en'lerini yine kendi yorumumla seçiyorum. İlk kez geçen yıl yazmaya başladığım yılın en iyileri listesinin yenisi ile karşınızdayım.

2015 yılı çizgi roman açısından dikkate değeler şeylerin yaşandığı bir yıl oldu. Yıllarca sektörün lideri pozisyonundaki İtalyan tarzı (Fumetti) çizgi romanların geçtiğimiz yıl kan kaybettiğini, Comics tarzının yükselen çizgisini gördük. Aynı şekilde Fransız - Belçika ekolü (Frankofon) çizgi romanlar açısından da çok fazla sayı çıkmamasına karşılık Japon (Manga) ekolünün de oldukça yaygınlaşmaya başladığına tanık olduk. Bu yıl bir çok yeni comics ve manga piyasaya çıktı. Eski yıllarda az sayıda olduğu için çıkan her comics'i alan benim gibi okurlar sayının çok artmasından dolayı artık seçim yapmak zorunda kalacak hale geldi.

Sayısal olarak çoğalan comics tarzı çizgi romanlar fiyat olarakta zamlandığı bir yılı geride bıraktık. Halen mantığını anlamadığım üst fiyat uygulaması çizgi roman sektöründe devam ederken etiket fiyatları sadece büyük kitapçılarda geçerli. Nereden aldığınıza göre değişen çok farklı fiyatlarla satılan çizgi romanları gördük yine bu yıl.

Geçtiğimiz yılda çıkan bütün comics tarzı kitapları satın alıp okudum. Özellikle son iki ay çıkan adet çok olduğu için bütçem sarsılsa da çok fazla Türkçe comicse sahip olduğum için keyifli bir yıl geçirdim. Dolayısıyla seçim yaparken atladığım bir sayı olmadığından göz ardı ettiğim sayı yok. Seçimleri yaparken dikkate aldığım husus çizgi romanın ülkemizde ilk defa 2015 yılında basılmış olması. Yani orijin ülkede ilk basım yıllarını göz ardı ettiğim gibi ilk baskısı daha önceki yıllarda yapılıp tekrar baskıya girmiş çizgi romanları da seçime dahil etmedim.

Yaptığım en iyiler listesi benim alıp okuyup aralarında beğendiklerimdir. Tamamen öznel olduğu için benim beğenimi yansıtır. Benim seçimlerimi beğenmeyen (özellikler fumetti severler) kendi listelerini yapabilir.

1. En İyi Yazar: Jonathan Hickman (Avengers, New Avengers ve Infinity)
file

Bu kategoride yıl içinde dikkatimi çeken yazarlar: Robert Kirkman (Yürüyen Ölüler), Goeff Johns (Green Lantern), Scott Snyder (Amerikan Vampiri ve Batman), Garth Ennis (The Punisher), Jason Aaron (Scalped) ve Bill Wilingham (Masallar)

2. En İyi Çizer: Ethan Van Sciver (Green Lantern: Rebirth ve The Flash: Rebirth)
file


3. En İyi Seri: Yürüyen Ölüler (Marmara Çizgi)
file

Bu kategori sürekli yayınlar arasından seçilmiş olup tek kitapta biten öyküler ve klasik sayılan kitaplar dikkate alınmamıştır. Yıl içinde dikkatimi çekenler: Avengers, New Avengers, Uncanny Avengers, All New X-Men, Batman, Batman: Dedektif Hikayeleri, Masallar ve Scalped. (Geçen yılın en iyisi Y Son Erkek yıl içinde tamamlandığı için seçime katmadım.)

4. En İyi Event: Infinity (Gerekli Şeyler)
file
file
file

Bu kategoride yıl içinde dikkatimi çekenler: Batman: Ailenin Ölümü, Korkunun Kendisi ve Harbinger Savaşı

5. En İyi Yeni Seri: Green Lantern (Arka Bahçe)
file

Bu kategoride yıl içinde dikkatimi çekenler: Hawkeye, Ms Marvel, Harbinger ve Galaksinin Koruyucuları

6. En İyi Klasik Macera: Spiderman Zalim Altılı (Marmara Çizgi)
file

Bu yılda bir çok klasik macera basımı yapıldı. Avengers Klasik, X Men Klasik, Spider-man Klasik ve Conan'ın Vahşi Kılıcı serisi... Fakat bu kitap Örümcek Adam'ın en efsane kötülerinin bir araya gelişinin öyküsü ile başlayıp 90'ların efsane çizerlerinden Eric Larsen'in kaleminden çıkan muhteşem öykü ile renkli basılmasından dolayı öne geçti.

7. En İyi Tek Cilt: Killing Joke - Öldüren Şaka (JBC)
file

En çok zorlandığım kategori bu oldu. Yıl içinde Marvels (Arka Bahçe), Kingdom Come ve Batman: Kara Şövalye Dönüyor (JBC) isimli efsane çizgi romanlar çıktı. Hepsinin yazar ve çizer kadrosu artık çizgi roman dünyasının efsanesi olmasına karşılık aralarından Öldüren Şaka'yı şeçme sebebim Batman mitosuna temel olması yüzünden. Kingdom Come ve Kara Şövalye Dönüyor alternatif bir evrende geçen öyküleri içeriyor, Marvels ise bir gazetecinin gözünden kısa Marvel tarihini anlayor. Ama Öldüren Şaka Batman'in en önemli düşmanı Joker'in orijin hikayesini anlattığı gibi New 52 serisinde de temel kabul edilen öykülerden oluyor.

Bu kısma kadarki en iyilerde sıkı bir gözden geçirme yapmış olsam da aşağıdaki en iyi kategorilerinde çok fazla seçici olamadığımı ve Comics harici türlerde çok fazla yayın takip etmediğimden biraz torpil geçmiş olma ihtimalimi itiraf ederek devam edeyim.

8. En İyi Türk Çizgi Romanı: Seyfettin Efendi: Tesla Silahı (Devrim Kunter)
file


9. En İyi Fumetti: Orfani (Çizgi Düşler)
file


10. En İyi Frankofon: Blueberry (Büyülü Çizgi Roman)
file


11. En İyi Manga: All Need Your Kill - Öldür Yeter (Akılçelen Kitap)
file



12. En İyi Yayın Evi: JBC
Bastıları çizgi romanlardaki işçilik ve baskı kalitesi ile piyasada açık ara öne geçtiği gibi Batman Günü etkinliği ile okurlar arasında yaptığı çekilişler, dağıttığı promosyonlar sayesinde okur diyalogu konusunda başarılılar.

13. En İyi Çıkış Yapan Yayın Evi: Panini
Yıllarca sadece çocuklar için dergiler çıkartmasına karşılık bir çok çizgi romanın Avrupa telif haklarını elinde bulunduran yayın evi bu yıl kendi çizgi romanlarını çıkartmaya karar verdi. İlk etapta The Superior Spider-man, Galaksinin Koruyucuları ve Wolverine çizgi romanları ile piyasaya girdiler. Çıkarttıkları kitaplar büyük boy, hard cover (sert kapak) cilt ve uygun fiyatlı olmasına karşılık sayfalarının ince olması ve balonlamarının yetersiz olması eksileri. 2016'da neler yapacağını meraklar bekliyorum.

15. En İyi Çizgi Roman Uyarlaması Film: Ant-Man
file

Son yıllarda çizgi roman filmlerinin ve sinema evreni mantığının başarısı üzerine bir çok karakterin filmlerinin ardı arkası kesilmiyor. Ant-Man geçen yılın en iyisi olduğu gibi Fantastik Dörtlü de en rezalet uyarlama olarak tarihe geçti. 2016 yılı bir çok uyarlama film ile şimdiden merak uyandırıyor.

17. En İyi Dizi Uyarlaması: Daredevil
file

Sinemada çizgi roman karakterlerinin başarısından sonra bir çok televizyon kanalı da çizgi romandan uzak kalmadı. Arrow, The Flash, Agent of SHİELD ve The Walking Dead gibi başarılı diziler yenilerine yol açtı.

18. Yılın Çizgi Roman Olayı: Comics In Fumetti Out
Fumetti seven dostlar kızmasınlar ama 2014 - 2015 arasında kıyaslama yapılacak olursa Fumetti tarzı çizgi romanların sayısının azaldığını, yeni yayınların çıkmadığını, bazı yayınların artık basılmadığını ve bazı yayınların yayın periyodunun çok uzadığını fark edeceklerdir. Comics tarzı çizgi romanlar ile almış gazı gidiyor. 2016 yılı da comics yılı olacak. Tabi uyarlama filmlerin ardı arkasına vizyona girmesinin de etkisi olacaktır.


Diyarımızın değerli üyelerinin yeni yılını tekrar kutlarım. Umarım önümüzdeki yıla da erişip yeni bir liste yapabiliriz. Herkese mutlu bir yıl dilerim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Çok güzel ve bilgilendirici bir paylaşım... Elinize sağlık sevgili Darkness... Çok teşekkürler...
 

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,983
Comics tarzınıda sevsen sende bir çizgi romancısın..Hemde Diyarın ağır işçilerinden..Seni bu yüzden seviyoruz..Teşekkürler sanada iyi yıllar..
 
Üst