Peter Parker ve Mary Jane’nin Evliliklerinin Kurban Edilmesi

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
file_204477_33_jackpot.jpg


Geçtiğimiz günler The Amazing Spider-Man çizgi romanının 20. cildini (Marmara Çizgi) okudum. Bu ciltte yıllar önce yayınlanan Son Bir Gün hikâyesi ile evlilikleri biten Peter Parker ve Mary Jane hakkında anlatılmayan, soru işaretleri kalan kısımlar aydınlatıldı. Cildimizin girişi elinde bir şişe şarap ile Peter’in kapısına dayanıp ''Konuşacağız.'' diyen Mary Jane ile başlıyor. Seriyi 1. cildinden itibaren okuyanlar için sürpriz bir başlangıçtı. Çünkü uzun zamandır Peter ile Mary Jane mesafeli durduklarından ikiliyi bir arada hiç görmüyorduk. Dile kolay 19 cilt… Peki neden? Cevabı için öncesine gidip Örümcek Adam tarihine göz atıp günümüze adım adım gelelim. Bu noktadan itibaren yazacaklarım 2009-2010 yılından bugüne kadar ülkemizde yayınlanmış başta Örümcek Adam çizgi romanları olmak üzere Marvel Evreni hakkında kısa bir özet içerecek. Baştan uyarayım spoiler - sürpriz bozan bir yazı olacak.

Örümcek Adam yani Peter Parker mutlu bir evliliği olan May Yengesinin göz bebeği, parlak bir öğrenci, iyi bir öğretmen ve bilim insanı olarak 2000’li yıllara giriş yaptı. Her zaman çok popüler bir karakterdi. Bu popülaritesi Avengers’in (Avengers Dağıldı - Gerekli Şeyler) dağılmasından sonra kurulan New Avengers (Gerekli Şeyler Cilt 1) ekibinde kendine yer bulmasını sağladı. Avengers kurucu üyesi Tony Stark harap olan Avengers Malikânesinin masraflarını karşılayamayacağını söyleyip ekibi Stark kulesine taşıdı. Kulenin üst katları Avengers için bir karargâh yapıldı. Bu dönemde parlak zekâsı ile Tony’in dikkatini çeken Peter, Tony’in yardımcısı olup Stark şirketine katıldı. Avenger olduğu içinde ailesi ile birlikte Stark kulesine yerleşti. Peter için günler mutlu mesut gidiyordu. Ta ki İç Savaş başlayıncaya kadar.

Reality Show programı yapan acemi ve ezik süper kahraman ekibi bir grup süper kötüyü canlı yayında tutuklamak ister. Ama evdeki hesap çarşıya uymaz, süperler tecrübesizdir, kötü adamlardan Nitro’nun patlamasına neden olurlar. Nitro bir okulun yanında patlar ve başta öğrenciler olmak üzere birçok kişinin ölümüne neden olur. Olay sonrası büyük bir kamuoyu oluşup süper kahramanlar sorgulanmaya başlar. Amerikan kongresi bir kanun çıkartarak maske takan herkesin kimliğini devlete açıklamasını, devlet kontrolünde kahramanlık yapmasını ister. Tony Stark bu yasanın tarafından yer alır, yasanın yüzü aynı zamanda yeni S.H.I.E.L.D’in direktörü olur. Captain America ise yasanın temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu düşünüp yasa karşıtlarının başına geçip kanun kaçağı sayılır.

spider-2.jpg


Peter Parker, Tony Stark’ın isteği ve yönlendirmesi ile kameralar karşısında maskesini çıkartıp bütün dünyaya gizli kimliğini açıklar. Bu andan itibaren Peter’in hayatı tam anlamıyla cehenneme döner. Yaptığının hata olduğunu anlaması bir yana uzun zamandır omuz omuza saf tuttuğu dostlarına karşı savaşacak olması bir yanadır. Peter kardeşin kardeşi ile savaşında vicdan azabı çeker ve yasanın yanlış olduğunu düşünür. Bu anda saf değiştirip Captain America’nın yer altındaki ekibine katılır. Ama katılmadan önce başta Iron Man olmak üzere birçok kişi ile de savaşıp yaralanır. Artık oda bir kanun kaçağıdır. (The Amazing Spider-Man: İç Savaş Yaklaşıyor , The Amazing Spider-Man: Evdeki Savaş - Hoz Comics ve İç Savaş Cildi Hoz Comics - Marmara Çizgi)

spiderman_comics.jpg


Marvel evreni iyice karışmışken Peter’ın hayatı daha çok karışır. Kanun kaçağı pozisyonunda düşmesinin yanında artık kimliği de açığa çıkmıştır. Bütün düşmanları Peter’i avlamaya başlamıştır. Kingpin bir suikastçı tutar. Suikastçı Peter veya Mary Jane yerine May Yenge’yi vurur. Peter suikastçıyı izleyip Kingpin’e ulaşır. Kingpin’in bir hapishane dolusu insanın gözü önünde ağzını burnunu kırar. (The Amazing Spider-Man: Siyaha Dönüş - Hoz Comics) May Yenge bir hastanede gizli bir isimle ölüm döşeğindedir. Peter tamamen psikolojik olarak yıkılmıştır. Yengesini hayatta tutmak için tıp biliminin bir çaresi yoktur. Peter Doctor Strange’e gidip büyüyü dener ama başarılı olamaz. Bu noktada karşısına Mephisto çıkıp bir anlaşma önerir. Peter ve Mary Jane evliliğine karşılık May Yenge’nin hayatı. Mary Jane anlaşmaya dâhil olup bütün dünya Peter Parker’ın Örümcek Adam oluğunu unutması ve May Yenge’nin yaşaması karşılığı anlaşmayı kabul edeceklerini söyler. İste böyle biter The Amazing Spider-Man: Son Bir Gün hikâyesi.

spiderman.6.jpg


Pat, bir anda Peter Yengesinin evinde uyanır. Eskiden olduğu gibi beş parasız ve işsiz. Hiç kimse onun Örümcek Adam oluğunu hatırlamamaktadır. Mary Jane ise artık yoktur.

orumcek_adam_yepyeni_bir_gun.jpg


Son Bir Gün (The Amazing Spider-Man 6 - Hoz Comics) hikâyesi Marvel Genel Yayın Yönetmeni Joe Quesada’nın zorlaması ile yazılmıştır. Quesada, Peter ve Mary Jane evliliğini istememektedir, zorlama bir öykü ile çifti ayırır. Bu hikâye aynı zamanda serinin efsane yazarı Michael Straczynski’yi de seriden ayırır. Örümcek Adam yazar ekibi kurulup başına Dan Slott geçirilir ve Yepyeni Bir Gün (The Amazing Spider-Man Cilt 1 - Marmara Çizgi) isimli bir öykü ile Peter Parker yeni hikayelerine adım atar. Tam 19 cilt boyunca bu olanlardan hiç bahsedilmez. 20. Ciltte Mary Jane Peter’in kapısına dayanana kadar.

gecmis-zaman-olur-ki.jpg


Şimdi girişte yazdığımız ana geri dönelim ve çok fazla ayrıntıya girmeden içeriğinden bahsedelim. Geçmiş Zaman Olur Ki isimli cilt Peter ve Mary Jane’nin aşkı üzerine kurgulanmış. Yazarı bütün Örümcek Adam hayranlarının halen öfkeli olduğu Joe Quesada. Peter ve Mary Jane dört bölüm boyunca konuşurlar. Hikâyenin eksik kısımlarını anlatırlar. Nasıl evlenemedikleri, evlenmeseler bile beraber olmaya devam ettikleri, birbirlerini ne kadar sevdikleri, May Yengenin vurulması, tam ölüm döşeğindeyken birden iyileşmesi, Peter’in İç Savaş sırasında yaşadıkları, kimliğinin ifşa olması ve kimliğini saklamak için Doctor Strange ile anlaşması… Peter ve Mary Jane Mephisto ile anlaştıktan sonra zaman çizgisi değişir. Evlilikleri kurban olur fakat buna karşılık ikilinin aşkının ne kadar büyük olduğu bu ciltte bir kez daha anlatılır. Örümcek Adam’ın düşmanları Peter’ın değer verdiği insanlara musallat olması Mary Jane’i korkutur. Peter’in Örümcek Adam olmaktan vazgeçemeyeceğini de bilir ve Peter’i terk eder. Aşkımı kalbime gömdüm de gidiyorum…

1281187-_11.jpg


Bu hikaye ile Quesada Mary Jane’ni tamamen Peter’in hayatından çıkartır. Büyük aşka rağmen… Ne melun adamsın Ey Quesada! Yıktın gençlerin yuvasını.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
71,895
İtalyan fumettiler dışında çizgiromana gerçekten çok uzağım,o denli güzel özetlemişsinki sevgili darknes beni örükcek adama özendirdin.Tekrar örümceklesemmi acaba.Değerli notların için teşekkürler.
 

Mehmet Emin

Aktif Üye
25 Kas 2012
314
1,361
Süper Kahramanla evlilik olmaz, sigortası yok, emekliliği yok, her gece dışarda, itle kopukla uğraşıyor düzgün bir işi yok, öldürülse şehit sayılmaz, yok olmaz aile kurmak için iyi bir aday değil, bu Quesada arkadaşta kız babası herhalde ondan vermemiştir Örümcek adama Mary Jane'i, bence de ayrılmaları iyi olmuş.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,039
75,338
hiçbiryerde :)
Harika bir Örümcek adam yorumu
ve harika yorumlar. Aynen vefalı
üstadımın hissettiklerini hissettim,
bu seriyi toptan okuma isteği uyandırdı
bende de. Eline sağlık sevgili üstadım.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,464
26,953
Hangi ara evlendi bunlar.Hiç düğüne de çağırılmadık.Cık,cık.:)
Merak uyandıran dip notlar süslemiş konuyu.Çok teşekkürler üstadım...
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,204
Kamlançu
Bu Quesada tam bir baş belası. Nerden de bulaşmış çizgi roman işine. Keşke araba tamircisi filan olsaydı :)

Güzel inceleme. Hakikaten okuyunca insanın tekrar baştan Örümcek okuyası geliyor. Teşekkürler dostum.
 
Üst