Tekkeköy

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,314
50,027
NeverLand
RD16LF.jpg


Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde, Samsun İli’ne bağlı bir ilçe olan Tekkeköy, doğusunda ve güneyinde Çarşamba, batısında Samsun Merkez ilçe, kuzeyinde Karadeniz, güneybatısında Asarcık ilçesi ile çevrilidir. İlçe topraklarının büyük bir bölümü Çarşamba Ovasının devamı üzerinde yer almaktadır.

İlçe topraklarını Tekkeöy Deresi sulamaktadır. İlçenin, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 50.476’dır.

İlçede Orta Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.Yazlar sıcak ve nemli, kışları ılık, ilkbahar ve sonbahar yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında tütün gelmekte olup, toprağının verimli olmasından dolayı her türlü ürün yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta ise büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yanında kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. İlçe sınırlan içerisinde yer alan Karadeniz Bakır İşletmeleri, Azot fabrikası, Kutlu Kent yöresindeki sanayi ve organize sanayi bölgeleri ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca Gelemen mevkiinde yapılmakta olan hava alanı inşaatı da devam etmektedir.

Tekkeköy civarında yapılan arkeolojik araştırmalar yörenin Paleolitik Çağlardan (MÖ.10.000-5.500) itibaren yerleşim gördüğünü göstermiştir. Tekkeköy’ün güneyinde Hitit ve Frig dönemlerine ait kalıntılarla karşılaşılmıştır. MÖ.III.yüzyılın ortalarında yöre, Pontus Devleti’nin sınırları içerisinde kalmış, daha sonra Roma ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Bizans döneminde Şeyh Zeynüddin burada bir dergâh kurdurmuş ve böylece yöredeki Türk yerleşimi Malazgirt Savaşı’ndan önce başlamıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra bazı Türkmen boyları buraya yerleşmiş ve Melik Danişment Gazi’nin kurduğu Beyliğin hakimiyeti altına girmiştir. Danişmendliler, Bizanslılar ve Anadolu Selçukluları arasında birkaç kez el değiştiren Samsun ve yöresi, XIII.yüzyıl başlarında kurulan Trabzon Rum İmparatorluğunca yönetilmiştir. Pontuslularla Anadolu Selçukluları arasında çekişmeye neden olan yöre, XIII.yüzyıl ortalarında Moğolların saldırılarına uğramıştır. Bir süre Pervaneoğullarının, XIV.yüzyıl ortalarında Eretna Beyliğinin, daha sonra da Kadı Burhanettin Devleti’nin egemenliği altında kalmıştır. 1398’de Samsun ve yöresi Osmanlıların eline geçmiştir. Ankara Savaşı’ndan (1402) sonra Timur yönetimi sırasında Taveddinoğulları, Kubadoğulları ve Candaroğulları arasında paylaşılmıştır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1419’da kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Merkez ilçeye bağlı on beş köy ile Çarşamba ilçesine bağlı yirmi altı köy 1987 yılında bir araya getirilerek Tekkeköy Merkez olmak üzere ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Tekkeköy Ören Yeri, Tekkeköy Mağaraları, Çınaralan Köyü Camisi, Şeyh Yusuf Zeynüddin Cami ve Türbesi, Yel Değirmeni bulunmaktadır. İlçede Gelemen mevkiinde Costal Ormanları, Hacı Osman Korusu ve çevresindeki Azman tepesi, Kırantepe, Asarağaç Tepesi, Kapaklı Pınar Tepesi gibi mesire yerleri vardır.

Tekkeköy Mağaraları

k_yawushan_HE33GR.jpg


Samsun’a 14km., Tekkeköy merkeze 1 km. uzaklıkta olup Paleolitik ve Kalkolitik dönem yerleşim yeridir. Bölgede ilk yaşam izlerinin görüldüğü bu mağaralar doğal olarak oluşmuş küçük mağaraların genişletilerek oyulması ile ortaya çıkmıştır.

k_yawushan_KL37UK.jpg


1941 yılında Prof. Dr. Kılıç KÖKTEN başkanlığında Tahsin ÖZGÜÇ ve Nimet ÖZGÜÇ ‘ten oluşan bir heyet tarafından yapılan kazılar bir ay sürmüş , sonuçta Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ , Tunç Çağına ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Çınarcık ve Fındıcak vadilerinin kesiştiği yerde bulunan ve her iki vadiye de hakim olan Delikli Kaya’nın geç dönem bir Frig Kalesi olduğu bilim adamlarınca incelenmesi neticesinde tespit edilmiştir. Bu mağaralarda yaşayan Paleolitik Çağ insanı madeni tanımamış, bütün aletlerini taş, ağaç ve kemikten yapmıştır. Geçimlerini avcılık ve toplayıcılıkla sağlamışlar, taştan yontmak sureti ile yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmışlardır.

Çınaralan Camii

naralan.jpg


Kiliseden camiye çevrilmiştir. Kesme taş malzeme ile yapılan caminin kuzeyindeki girişinin çevresi kademeli olarak kapıya doğru derinleşen bordürlerden oluşan bir süslemeye sahiptir. Saçak altları ve kapı çevresindeki süslemenin en dışını oluşturan kısımlar yan yana diş motifleriyle süslenmiştir. Bu gün sadece kuzey cephesi ayaktadır

Kabaceviz Şelaleleri

k_yawushan_CL81RU.jpg


Samsun'a uzaklığı 32 km, Tekkeköy ilçe merkezine uzaklığı 22 km olan Kabaceviz Şelaleleri bölgenin görülmeye değer turizm alanlarındandır.

k_yawushan_DL61JP.jpg


Üç aşamalı şelaleler birleşiminden oluşan gezi, treking, dağcılık, piknik ve foto safari için çok uygun olan alan yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İkinci kademede yaklaşık 60 m. su düşümü olan şelale de ağustos ayı sonuna kadar su akışı bulunmaktadır.

Bölgeyi ziyaret için en iyi dönem; Mayıs sonu - Ekim ayı başı olan süreçtir.
 
Üst