Tay'in şifresi

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
514
3,748


Dikkat! Aşağıdaki yazı Kızılmaske 2. Albüm serisinde farkettiğim fasikül formatındaki bir ciltlemeyle karşılaşmam nedeniyle sırf eğlence olsun diye ve sadece kendi koleksiyonumdaki sayılar baz alınarak yazılmıştır. “Bu kadar sayı, komplo vb’den başka uğraşacak işin gücün yok mu yahu “diyecek arkadaşların da çokça eğleneceğini umarım.

Tay Yayınları’nın ulaşabildiğim dizilerinin geçmişi, Mini Ringo, Zagor ve Tom Braks’a kadar gidiyor(Pekos Bil’de varmış ama ben görmedim henüz). Şöyle bir baktığımda 1969 yılından itibaren Tom Braks’ın yayınına 64 sayfalık fasikül(34, 50, 64 sayfalık ince kitaplar) formatında başlanmış. Bendeki en eski sayı olan 6 numaralı fasikülün yayın tarihi 21.07.1969. Sonrasında Tom Braks Cilt, No, Büyük Albüm, Süper Albüm vb formatlarla yayınına devam etmiş. Ancak Tay’da bir daha fasikül formatında yayınlanmamış.

Bendeki örnekler dahilinde Mini Ringo, iki adet fasikül formatında yayına sahip. İlki 150 kuruş, ikincisi 20 lira olan bu iki dizi anladığım kadarıyla aynı dizinin tıpkı basımı. O nedenle tek bir fasikül dizisi olduğunu kabul edebiliriz. Sonrasında Albüm dizisiyle devam etmiş. Bir daha fasikül formatına dönmemiş.

1 Haziran 1970 tarihinde fasikül formatında yayınına başlanan Zagor, Cilt, Özel Dizi, Sayı, Büyük Albüm vs şeklinde devam edip, bir daha fasikül formatına dönülmemiş. Benzer şekilde Mister No, Bonanza ve Yüzbaşı Volkan serileri de sadece bir adet fasikül dizisine sahip(Bonanza fasikülleri farklı fiyatlarla iki defa basılmış).

Amerikan çizgi roman yayınlarına baktığımızda iş değişiyor. Daily Strip(günlük bant) ve Sunday Strip(Pazar bant) orijinli olduklarından herhalde, birden fazla fasikül dizilerine sahipler. Mandrake örneğin, 250 sayılık ilk fasikül dizisinden sonra 100 lirayla başlayan 65 sayılık ikinci bir fasikül dizisine sahip. Yine (Flash) Gordon’un 104 sayılık ilk fasikül dizisinden sonra ilk birkaç sayısı 64 sayfa ve sonrasında 50 sayfaya indirilmiş 12 sayılık ikinci bir fasikül dizisi var.

Kızılmaske’ye geldiğimizde, ortaya oldukça “toleranslı” bir “fasikül formatında yayın bolluğu” çıkıyor. Fantom’umuzu Tay’da çok seven birileri var sanırım, ki tam üç adet fasikül dizisine sahip. 295 sayılık (296.’sı ilk seri Albüm No 92’nin içinde olmak üzere) ilk fasikül dizisinden sonra Mandrake ile aynı formatta ve büyük ihtimal paralel yayın döneminde 65 sayılık 3. Fasikül dizisi yayınlanmış. Buraya kadar yayınevinin paralel yayın formatlarında bir sapma yok. Ancak yayınevinin yayın politikasında sapma gösteren 20 sayılık fazladan bir Kızılmaske dizisi var! Bu serinin neden ve neye göre yayınlandığını hep merak etmişimdir. Şöyleki;

20 sayılık ikinci fasikül dizisi az basılmış olmalı ki piyasa da nadiren bulunuyor(bende sadece 4 adet mevcut mesela). 20’lik bu dizi, Tay Kızılmaske’nin 2. fasikül dizisi, 20 sayı basılmış, en azından bende olan 14. sayıya kadar fiyatı da 20 lira. Ayrıca bu seri 2. Kızılmaske Albüm serisinde ciltlenerek te piyasaya verilmiş. Bu şekilde 2 ve 20 sayılarının bol bol geçtiği bu dizinin 14. sayısının kapağı, 65’lik fasikül serisinin 20. sayısının kapağına denk geliyor(bu şifreyi biraz bozuyor ya neyse…). Önceki serinin 20. sayısının kapağını koymayı ihmal etmemişler. Belki bende olmayan sayılarda diğer 20’li veya 2’li sayı kapakları da kullanılmıştır bilemiyorum.

Neyse komplo yazımızın asıl ilginç tarafı bu sevimli 20’lik serinin neden yayınlandığı. Çünkü macera dizinine baktığımızda bazı ilk dönem maceraların yanında ilk fasikül serisinin Özcan Eralp çizimli en son kısa hikayelerine de bolca yer vermişler ve incelediğim örnekler dahilinde hiç yeni macera yok. Hani günümüzün deyişiyle daha geçen yıl yayınlanmış maceralar bu seride yeniden yayınlanmış o kadar.

Böylece kendisi yeni, içi eski/yeni bu sevimli serinin 34’er sayfalık 13-14-15. sayıları iç kapaksız şekilde 2. Albüm serisinin 57. sayısında, 16-17-18. sayıları da 58. Albümde yayınlanmış. Satın aldığım 57. sayının içinde üç adet fasikül gördüğümde “kandırıldığımı” sanmıştım. Sonra baktım doğru. 58. Albüm de öyle. Ancak içindeki sayılar, ilk fasikül dizisiyle uyuşmuyordu. O an için bende 20’lik serinin 7. fasikülden ötesi yoktu. Onlar da 50 sayfaydı. Ben bütün seriyi 50’şer sayfa sanıyordum! Oysa bu ciltlerin içindekiler 34’er sayfaydı. “Ulan bilmediğim yeni bir seri mi yapmışlar? Vay anasını!!” derken elime 14. sayı geçti ve 34 sayfa olduğunu farkettim! Yeni bir keşif yoktu yoktu ortada yani(tüh!). Sonuçta 20’lik seri her nedense 2. Albüm serisinin 53-58. ciltlerine yerleştirilmiş(henüz 53-54-55 ve 56. Albümleri görmedim tahmini yazıyorum).

Neyse devam edelim… Hevesle 59. Albüme baktım; 18. sayıda yayınlanan Haydutlar Okulu macerası kaldığı kareden devam ediyor. Ancak 59. Albümde tekrar 82 sayfalık cilt şekline dönülmüş. Ya insan son iki sayıyı da ciltler öyle devam eder değil mi? Üstelik bu ciltleri 20’li veya 40’lı sayılara denk getirebilirlerdi!.. Olmadı şimdi… Neyse, sonuçta yayıncılık literatüründe ilginç bir durum. Bu serinin neden ayrı bir fasikül ve çok yeni maceraları da içeren bir dizi olarak yayınlandığını hala merak ediyorum. 20’sini birden rafımda göreceğim günleri de ayrıca hayal etmekteyim.

Benim en sevdiğim çizgi romanlardan Kızılmaske, benim en sevdiğim formatta, fasikül formatında 3 seriyle bir rekora sahip. Tay’da vakti zamanında bu işi kim kotardıysa özel sevgilerimi iletiyorum.

Selamlar
Lami Tiryaki


Tay Kızılmaske 2. Fasikül Serisi'nin 1 numaralı kapağı(295'lik ilk serinin 1 numarasıyla aynı kapak kullanılmış).


2. Fasikül Serisi 3 numaralı sayının ön kapağı.


2. Fasikül serisinin 14 numaral kapağı. 3. seride 20 numaralı kapak olarak kullanılmış.

3. fasikül serisi 20 numaralı kapak.

13-14-15. sayıların yeraldığı 2. Albüm serisi 57 numaranın ön kapağı.

16-17-18. sayıların yeraldığı 2. Albüm serisi 58 numaranın ön kapağı.

Albüm 59'un 19. fasikülle başlamasını bekliyorsunuz. Macera kaldığı yerden devam ediyor, ancak sayı cilt formatında hazırlanmış.

2. Fasikül sersinin 7 numarasının ön kapağı

7. sayının arka kapağı (nostalji, nostalji...)

14. sayının arka kapağı.

57. Albüm içinde sayı 13!


 
Üst