HAYAT-sayı-09 ( 21 Şubat 1963 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,886
5,169



Sayın murtaza5 ;

HAYAT okuma günlüğü : HAYAT OKU(YORUM) :


"Abdülkerim Kasımın Son Günleri" okunup üzerinde uzun uzun düşünülecek bir kişi...
Dedo11 Yorumu : Yorum yerine wikipedia.org'tan alıntıyla bitirmeyi uygun buldum :
"Komünistlerin ve Kürtlerin desteğini kaybederek giderek güçsüzleşen Abdülkerim Kasım sonunda 8 Şubat 1963'te Baas Partisi'nin Irak kolu tarafından gerçekleştirilen darbeyle devrildi. CIA tarafından desteklenen darbeden sonra yargılandı ve öldürüldü. Darbeden sonra, 8-10 Kasım tarihleri arasında yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirirken, başlatılan komünist avında birçok doktor, öğretmen, avukat ve diğer serbest meslek sahibi olanlar sistematik olarak öldürüldü."




"Çünkü insan hayatı sürüklenen bir yaprağın değil , ağaca tutunmuş, rüzgarlarla mücadele eden bir yaprağın hayatına benzer. Hani bazı ağaçlar vardır; yaz , kış yapraklarını dökmeden , yemyeşil dururlar. İşte biz insanlar o yapraklara benzeriz. Ancak rüzgarlara mukavemet edip ağaca bağlı kalan yaşayabilir. Muhtac olduğu gıdayı ağacın dalına bağlı kaldığı müddetçe elde edebilir ve zamanla rüzgarlar onun için eğlence haline gelir.
Ama yaprak , bir kere mukavemeti kırılıp da esen rüzgara kendini bıraktı mı , kopar , daldan ayrılır. Rüzgür onu keyfince savurur. Kopan yapraklar bir müddet yaşar gibi görünürler ama , kendilerine hayat veren ağaçtan ayrılmış oldukları için , yavaş yavaş sararıp solarlar ve günün birinde rüzgarların tıktığı bir köşede çürürler."


Dedo11 Yorumu : Bu satırlar Şevket Rado'nun. Hep derim çok iyi bir deneme yazarıdır. Günümüzde "Kendine Yardım" , "Kişisel Gelişim" kitaplarının yüzlerce sayfasını okuyacağınıza Şevket Rado vb. lerinin böyle yazıların okumanızı öneririm...
Sizlere şöyle seslenmek istiyorum : Sarılın mücadeleye , sarılın yaşama annenizin memesini emer gibi!!!!


"Meşhur İngiliz Casusu Lawrence'in Hatırları" nın 2. Bölümünde Mekke Şerifi Hüseyinin III. oğlu Emir Faysal'ın İngilizlerle işbirliğine girip Osmanlıya karşı nasıl ayaklandıklarını anlatıyor...
Dedo11 Yorumu : Biz de bunların torunları ölünce bayrağımızı yarıya indirip yas ilan ediyoruz.


Boğaziçi Yalıları dizi yazısının 9. Bölümünde "Bebekteki Yusuf Kami Paşa Yalısı"nı anlatıyor...



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...







 
Üst