bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,303
49,755
NeverLand
JUNGLA


Cüretkar giyinişiyle, 'Dişi Tarzan' Jungla, 1968 yılında İtalyan çizgiroman piyasasına girmiş ve 1975 yılına dek yayınını sürdürmüştür. Serinin ressamları ise ünlü Hugo Pratt'a da asistanlık yapmış olan Stelio Fenzo, Filipi ve P.Herisi'dir. Her üçünün çizgi tarzı birbirine oldukça benzemekteydi ve üçü de fırçalarını gayet iyi kullanıyorlardı. Jungla'nın çizer kadrosuna sonradan Mario Cubbino ve Floriano Bozzi de eklenmiştir.

Yukarı Kongo'nun balta girmemiş ormanlarında yerlilerin bile ayak basmaya çekindikleri Akbabalar Vadisi'nde yaşayan iyi yürekli ve kudretli büyücü Tattu, bir gün bu ıssız vadide bir ceset bulmuştur. Bu, büyük reis Utumba'nın kızına aittir ve hemen yanındaysa beyaz derili bebeği vardır. Tattu, bebeği yetiştirip büyütmüş, Jungla adını vermiş ve zamanı geldiğinde ona geçmişindeki sırdan bahsetmiştir. Aslında Jungla, reis Utumba'nın torunudur.

Fildişi avcıları, dişi vampirler, paralı askerler, vahşi yerliler, arka fonda vahşi Afrika dekoru içinde şiddet, sadizm ve hemen hemen bütün erkeklerin çirkin ve tecavüzkar yüzleri... Bu çeşitlilikte aralıklarla da olsa Jungla'nın aşkları da boy göstermiştir. Önceleri zenci şef Nambuli -ki dişi vampirlere kurban olmuştur-; ardından da Jungla'yı orangutan-insan karışımı yaratıkların elinden kurtaran ve onun eşi olan Dani... Ancak Jungla'nın aşkını kıskanan Liza isimli bir sarışın, yakışıklı Dani'yi kandırıp onu intihara sürükleyecektir. Öykü serisinin sonunda Jungla, büyük bir şok yaşamıştır. Çünkü ezeli düşmanı, fildişi avcısı, katil Wan Stelling'in babası olduğunu öğrenmiştir... Ancak sonuçta ormandaki doğal hayatı korumaya çalışan ve üzerindeki erotizm çağrıştıran giysilerle çirkin, genelde kötü niyetli erkeklerden uzak durma gayretindeki ve onların tecavüzkar tutumlarından ucu ucuna kurtulan Jungla maceraları birdenbire bitivermiştir.

img007.jpg


1973 yılında yayına başlayan fasikül kapağı.

Jungla'nın yayın olarak ülkemizi ilk ziyareti 10 Ocak 1973 tarihinde ve Canan Paker'in sahibi, Mehmet K.Benli' nin yayın yönetmeni olduğu ve yaklaşık bir yıl devam eden koleksiyonuyla gerçekleşmiştir. İtalya'daki yayını sırasında uymak zorunda kaldığı yasa gereği üzerinde taşıması gerekli olan 'Yetişkinlere Yönelik' ibaresinin kullanıldığı bu seri; Çizgi Yayınları adına Mustafa Ergün' ün sahipliğinde ve yine Benli'nin yönetiminde 'mini seri' ibaresi altında Mart 1973'den itibaren piyasaya sürülmüştür. 1980'lerin başında 15 liralık fiyatla yeniden piyasaya sürülmüştür.

img007a.jpg
img007b.jpg


Maksi cilt ve cilt versiyonlarının kapakları.

İlk çıkan fasiküllerin derlenerek 'maksi cilt' adı altında yeniden okurla buluşturulan dizileri takip etmiştir. 2005 yılında ise Hoz Comics unutulan bu 'kadın kahramanı' bir fasikül serisiyle yeniden okura sunmuştur.

173846_2.jpg


Hoz Comics'den Jungla.
 

azizelaziz

Çeviri & Balonlama
11 May 2012
203
6,681
Dişi vampirlerin olduğu macera ve sayılar hangileriydi?Teşekkürler...
 
Üst