Luis Salinas-CISCO KID-La mina de la fortuna 1957

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,906
71,895
00lzl.jpg


01heh.jpg





Değerli üstat melih41'e ithafen.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Sevgili vefalı bu paylaşımı çeviri balonlama bölümünde görünce gerçekten sevindim.. Bu mükemmel çizgileri Türkçe okuyabileceğimi sandım.. Ancak orjinal hali de çok güzel.. Fakat konunun açılma yeri yanlış.. Sanıyorum Kahraman Meksikalı.. Bu nedenle ilgili bölüm olan Yabancı dilde çizgi romanlar bölüne aktarıyorum.. Paylaşımı beğendiğimi de söylemeliyim. Sevgiler.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,679
İstanbul
Üstadım, birkaç gün önce Luis Salinas'ın ve oğlunun çalışmalarından bir derleme paylaşarak ağzımıza bir parmak bal çalmıştınız. Bu paylaşımınız vesilesiyle The Cisco Kid'in çizerinin Salinas olduğunu öğrenmiş oldum. Bu derlemeyle yetinmeyip çizerin en önemli çalışmasından da bir örnek vererek bizi memnun ettiniz. Paylaşım İspanyolca olduğu için bir şey anlamadım ama kuvvetli çizgileri takip edebilmek yine de güzeldi. Bu vesileyle Cisco Kid'le ilgili forumumuzda yer alan bilgileri tazeleyelim:

CISCO KID


O.Henry'nin 'The Caballero's Way/Şövalyenin Yolu' hikayesinden esinlenerek yaratılan Cisco Kid karakteri, Fox şirketinin serüven filmlere geçişiyle ortaya çıktı ve ünlendi. Bunlardan ilki, Kid'in ilk sinema uyarlaması olan Oscar kazanan Warner Baxter'ın rol aldığı An Old Arizona (1929) olmuştur. Cisco Kid'in sinemadaki ve sonrasında da -elbette ki- televizyondaki başarısının ardından; çizgiroman versiyonu için yetenekli Arjantinli ressam Jose-Luis Salinas, senaristlik işi için de Rod Reed devreye sokularak, King Features Syndicate tarafından gündeme getirilmiştir. King Features yetkilileri, The Cisco Kid bantını 15 Ocak 1951'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kendilerine bağlı gazetelerden okurlara ilk kez tanıtmıştır.

Cisco Kid de, öncül benzeri Zorro gibi; yanlışlara karşı doğruları savunan, suça karşı yorulmak bilmez bir savaş sürdüren bir Meksikalı'dır. Gittikçe değişen ve fakirin, dürüstün ezildiği XIX. yüzyıldaki New Mexico topraklarına ve o topraklarda yaşamaya çalışan halka zarar veren kötü düzene karşıdır. O, zengin koşumlarla süslenmiş siyah takım elbisesi içinde kusursuz giyimli, kocaman uzun kenarlı bir şapka takan, Amerika'nın batısının efsanevi figürlerinden birisi haline gelmiştir. Hemen her 'serüven çizgiromanı'nda olduğu gibi Cisco Kid'de de mizah öğesi, kahramanın yanından hiç ayrılmayan, komiklikte eşi benzeri olmayan arkadaşlarıyla haşır neşir olmayı seven, göbekli ve hilekâr Pancho adlı bir yardımcı ile sağlanmıştır.

Atıyla maceradan maceraya sürüklenen Cisco Kid, elbetteki çoğu Vahşi Batı kahramanı gibi, geleneksel olarak kendi çalışma alanıyla sınırlı kalmaz. Sürekli yeni ve farklı kasabalara, eyaletlere gider. Kötü ve kötüler her yerdedir çünkü... En belirgin özellikleri ise, romantizm çağrıştıran çiçekseverliği, bayanlara karşı nezaketi, süslü cümleleri ve oldukça geniş kenarlı sombrerolarıdır. Her zaman onları elde etmeye çalışır göründüğü evlenmemiş, kederli ve yardıma muhtaç bayanlar onun uzmanlık alanı gibidir. Takdir gören öykü tekniği, iyi karakterlerin gerçekçi kurguları ve diyaloglarıyla, Salinas'ın sonsuz hayallerinin liriksel canlandırmaları ve Batı'nın görkemli manzarasıyla beraber Cisco Kid, halktan ve onların yanından hiç ayrılmamıştır. Ancak giderek azalan ilgi nedeniyle Ağustos 1968'de hayranlarına ulaştığı gazete sayfalarına veda etmek durumunda kalmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi124.jpg


Roket dergisinde yayınlanan bir Cisco Kid sayfası.


Türkiye'de ilk kez 1952 yılından itibaren yayınlanan 1001 Özel adlı dergide Sisko Kid başlığıyla boy göstermiştir. Onu, 1956 tarihli Roket dergisindeki Kisko Kit, 1966'da Bilge Şakrak tarafından yayınlanan büyük boy Red Kit'deki Şiko Kit izlemiş, hatta bunlar sonradan Bilgi Yayınları tarafından kendi başlığıyla albümleşmiştir, ancak bu yayındaki çizgiroman aslında İl Piccolo Sceriffo/Küçük Şerif'dir. Cisco Kid başlığının günlük gazetelerimizdeki ilk serüveni ise, 1960'ların sonunda Milliyet'teki maceraları vasıtasıyla olmuştur.
 
Üst