Çİzgi Roman Dedektif Dizisi Sayı 07 - Arséne Lupin : Kristal Tapa

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,122
Arséne Lupin _ İnkılap Kitabevi _ Kristal Tapa

Yeni Düzenleme


image.jpg



ARSÉNE LUPIN

1948'den itibaren ünlü polisiye yazarı ve Arséne Lupin tipinin yaratıcısı Maurice Leblanc'ın romanlarından uyarlanmaya başlamıştır. Georges Bourdin'in elinden çıkan maceraları daha sonraki senelerde Opera Mundi firması tarafından tüm Avrupa'ya pazarlanmasını sağlamıştır.

Bilindiği gibi Arséne Lupin/Arsen Lüpen aslında Fransız edebiyatının ürettiği en önemli roman karakterlerinden biridir. Aynı zamanda tam bir centilmen de olan başarılı hırsız Arséne Lupin, sanıldığının aksine benzeri roman karakterlerine oranla çok fazla çizgiromana esin kaynağı olmamıştır. Ayrıca bunların arasından da sadece iki tanesi kayda değerdir. İlkin yalnızca 1948'de France Soir'de yayınlanan ve Georges Bourdin'in çizdiği bir uyarlama olan '813' çıkmıştır. Bu tam anlamıyla çizgiroman dahi sayılmayıp, daha çok orijinal senaryoya eklenmiş resimler tarzındadır. Bourdin'in bugüne göre çok ilkel olan çizgilerinin çoğunu yakın planlar oluşturmaktaydı. Sonradan Jacques Blandeau, Arséne Lupin'in kahraman olduğu birçok romanı daha canlı bir stil (konuşma balonları, dinamik sahneler ve modern bir çizgiyle) adapte etti. Blandeau'nun detaylı çizimleri ve sıkı çalışmaları Arséne Lupin'i okuyucuya sevdirmeyi başarmıştı. Bu çizgiroman da ilk kez 1957'de Opera Mundi etiketiyle yayınlandı. Bourdin'in artık klasikleşmiş olan '813'ü ise daha sonradan tekrar basılmıştır.

Bir Arséne Lupin çizgiroman dizisi, albüm formatında ülkemizde ilk kez 1996 yılında İnkılâp Yayınevi tarafından basılan 'Çizgiroman Dedektif Dizisi' serisinde yayınlanmıştır. Bu seride çıkan iki albüm Maurice Leblanc'ın eserlerinden senaryo uyarlaması yapan André-Paul Duchâteau tarafından yönetilmiş ve Jacques Geron'un çizgileriyle hayat bulmuştur. Ayrıca Temmuz 1980 tarihinde Tercüman Çocuk dergisi sayfalarında sadece dört sayfa uzunluğunda belgesel bir Arséne Lupin anlatımı Kibar Hırsız Arsen Lüpen adıyla yayınlanmıştır.


image.jpg

Arséne Lupin _ İnkılap Kitabevi _ Kristal Tapa 55 Mb:


image.jpg
 
Üst