Kaptan Venüs

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
KAPTAN VENÜS


Adını aldığı Aşk tanrıçası gibi güzel ve çekici bir kadın bilimkurgu kahramanı olan Kaptan Venüs, ilk olarak kurmuş olduğu Alfa Yayınları logosuyla Ali Recan'ın yarattığı bir karakter olarak 1978 yılında yayınlanmıştır.

Kaptan Venüs, her ne kadar maceralarında sergilediği çıplaklığıyla cinsel unsurlar barındırıyor olsa da bir kadın bilimkurgu kahramanı olarak çizgiroman tarihimizde önemli bir konuma sahiptir. Recan'ın Yüzbaşı Volkan ile birlikte başlattığı Türk çizgiromancılığına yeni kahramanlar kazandırma gayreti, burada da yabancı kaynaklı dokuzuncu sanat örneklerinden sıkça faydalanmasını birlikte getirmiştir. Volkan'da da kullandığı bazı karakterleri burada da devreye sokmuştur hatta bir macerasında bizzat Hava Kuvvetlerimizin bu başarılı pilotu 'Kaptan Venüs, Yüzbaşı Volkan'a Karşı' başlıklı bir Venüs macerasında boy göstermiştir. Uzay gemileri, mutantlar, yabancı gezegen ve ırkların cirit attığı sayılı maceralarda kırmızı, önden beline dek dekolte ve vücudunu iyice saran tayt benzeri parlak giysisiyle oldukça seksi bir sarışın olan karakter, Doğan Kardeş'deki Ateştopu başlıklı çizgiromandan Valerian'a, ondan Conan'a değin pek çok seriden ödünç görsel malzeme kullanmıştır. Ancak Recan'ın başarılı senaryo kurgusu ve akıcı anlatımıyla yayınevinin bir dönem için gözde başlıklarından biri olmayı başarmıştır. Ömer Muz'un bir öykü çizdiği başlıkta; Halit Erdem, Rasim Abay, Yüksel Akman, Ahmet Yenigün, Faruk Davutoğlu, Melih Tan gibi ressamlar da performans sergilemiştir. 26 Ekim 1978'de yayına giren Kaptan Venüs haftalık dergisi başlangıçta 32-42 sayfalık haftalık dergi formatında yayınlanmış, ardından da bu Venüs maceraları ciltlenerek piyasaya yeniden sürülmüştür. Ayrıca 10. ciltten itibaren 64'er sayfalık bir seriyle 29. sayıya değin -arada Yüzbaşı Kobra başlıklı bir dolgu çizgiromanı da kulanılarak- okurlara sunulmuştur. Buna ilaveten yine bu maceralar birkaç sene sonra 8 cilt halinde yeniden piyasaya sunulmuştur.

file


Kaptan Venüs'ün 1978 tarihli ilk serisinin ilk sayısı, ve yine Alfa Yayınevi logolu 'özel dizi'sinden bir sayı kapağı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ahmet akyol

Onursal Üye
18 Ocak 2016
654
2,551
İzmir
Yüzbaşı Volkan'ın yaratıcısı Ali Recan tarafından 1978 yılında (o dönemin sosyo-kültürel özelliklerini taşıyarak) yaratılmıştır. Venüs'ün yüzünde, Farah Fawcett gibi o yılların gözde Holywood oyuncularınin esintileri farkedilir. Buna karşılık balık eti bedeniyle Yeşilçam'ın kadın oyuncularını da andırmaktadır. Kaptan Venüs'ün tasarımıyla, tam bir Doğu-Batı sentezi oluşturulmuştur diyebiliriz. Cinsel patlama yaşanan yetmişli yıllarda, dünyanın hemen her yerinde erotik objelerin her türlü anlatıya dahil söz konusuydu. Tecimsel, estetik ya da ideolojik kaygılarla "çıplaklık" ve erotizm mevcut tüm örüntülere sızıyordu. En ciddi filmlerde bile çıplaklığa rastlanabiliyordu. Çizgi romanlar da bu dalgalanmadan kaçınılmaz olarak payım aldı. Venüs'ün de, yayımlandığı dönem itibarıyla, bu akıma kapılmaması düşünülemezdi elbette. Yüzbaşı Volkan'da olduğu gibi ölçülü bir erotizm zaman zaman Venüs'te de kendini hissettiriyordu. Her şeyden önce Venüs'ün göğüslerim' yarı yarıya açık bırakan daracık giysisi itibariyle Venüs erotik olarak tasarlanmıştı. Ancak yine de onun sadece erotik temalı bir çizgi roman olduğunu düşünmek, pek de doğru bir yorum sayılmaz.

Kişisel olarak. Ali Recan'ın, Kaptan Venüs'te erotizme gerektiği kadar, üstelik çoğu kez seviyeli bir şekilde yer verdiğin! düşünüyorum. Örneğin ilk macera olan Uzayda Kaybolan Kadının girişindeki bölüm ya da yine aynı sayının 13. sayfasındaki kareler sanat tablolarım andıran oldukça estetik bir anlayışla tasarlanmıştır. Dizide, kimi sevişme sahneleri ticari amaçlı olarak kullanılmış olsa da, Venüs'ü erotik çizgi roman türüne sokmaya yeterli değildir. Bazı maceralarda bu özellik zorlanmış, fakat dizinin genel havası içinde atıl kalmıştır.

d6mprcwb5souhgwxa.jpg
 

Ekli dosyalar

  • kedi 8.jpg
    kedi 8.jpg
    85.8 KB · Görüntü: 10
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst