Kenan YARAR

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand

Kenan YARAR, (1970- )



izgiromanAnsiklopedisi651.jpg

23 Aralık 1970 tarihinde Kayseri'de doğan Kenan Yarar, henüz bir yaşındayken ailesinin İstanbul'a yerleşmesiyle birlikte burada büyümüştür. Samatya'da oturan Yarar ailesi, çizim yeteneği yüksek çocuklarının buraya yakın olan Kocamustafapaşa Lisesi'ndeki eğitimini yarım bırakma kararına karşın, sonradan aldığı grafik ve resim eğitiminden gayet memnun kalmışlardır.

Kenan Yarar, bu eğitimin de sağladığı avantajlarla ilk girdiği basın organı olan Hürriyet Gazetesi'nde iki yıl kadar çalışmıştır. Burada Ersin Burak yönetimindeki bulmaca servisinde grafikerlik yapan Yarar, yöneticisi konumundaki usta ressamın da yönlendirmeleriyle çizgiromanla uğraşmaya başlamıştır. İlk çizgiromanı Sınır, 1991 yılı sonunda Zeplin adlı kısa süre çıkan haftalık çizgiroman gazetesinde yayınlanmıştır. O tarihten sonra sürekli olarak haftalık mizah dergilerine çizgiromanlar hazırlamaya başlamıştır. Önce Dıgıl, ardından kısa bir süre Avni, sonrasında uzunca bir süre Hıbır -sonraki adıyla H.B.R. Maymun'da bir veya bir buçuk sayfa süren çizgiroman öyküleri yayınlanmış, aynı yayın grubuna bağlı Şebek adlı dergi için de çalışmalar hazırlamıştır. Daha sonra başlayan aylık periyottaki L-Manyak dergisindeki çalışmaları, bazı çizer arkadaşlarıyla beraber çıkarmaya başladıkları Lombak'da devam etmiştir. Kısa öykülere olan yatkınlığından dolayı uzun metrajlı öykü sayısı yok denecek kadar az olan Yarar'ın 1990'ların sonuna değin maceralarını çizdiği belli bir karakteri olmamıştır. Ancak bu tarihten sonra özellikle Hilal adlı genç kız kahramanı ve Paranoyak Teyze ile Angut Hanım adlı devamlı karakterini koleksiyonuna eklemiştir. Hilal'in maceralarını sadece yaz döneminde çizen Kenan Yarar, yine de karakterinin devamlılığını korumayı başarmıştır. Hıbır ve H.B.R. Maymun' daki öykülerinden derlediği Melankomik başlıklı bir öykü albümü 1997 yılında 4M Yayıncılık tarafından basılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi651a.jpg


Yarar'dan bir Hilal macerasının giriş sayfası.
 

glasscow

Yeni Üye
15 Ocak 2013
8
13
Ankara
okuyalı 14 sene oluyor. çizer bir arkadaşımın arşivinde vardı. muhteşem fantastik psychedelic öyküler vardı. aidsli kadının hikayesi gibi müthiş öyküler vardır. elinde olan yüklerse çok büyük iyilik yapmış olacak
 
Üst