bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Jean VAN HAMME, (1939- )


1939'da Brüksel'de doğan Jean Van Hamme, ekonomi ve politika eğitimi almıştır. Sonradan gazetecilik, pazarlama mühendisliği ve maliye diplomalarına da sahip olan Van Hamme, pazarlama alanında pek çok uluslararası şirkette parlak konumlar edinmiştir. 1976 yılında tüm zamanını yazma çalışmalarına ayırmaya karar vererek, kaleme aldığı yedi roman ve üç televizyon filmi senaryosunun ardından 'Diva' ve 'Meurtres à Domicile/Evdeki Cinayetler' türü bazı romanları sinemaya uyarlamıştır.

İlk çizgiroman senaryoları olan Epoxy ve Corentin/Korentin'i 1968 yılında Paul Cuvelier için kaleme aldıktan sonra, Dany, Aidans, Chéret, Griffo gibi çizerlerle birlikte çalışmıştır. Özellikle Danly' nin resimlediği Histoire Sans Héros/Kahramansız Öyküler ile Avrupa'nın önde gelen çizgiroman yazarları arasına dahil olmuştur. Bu kitap ve devamı olan Vingt Ans Après/Yirmi Yıl Sonra, Lombard yayınevinin Signé koleksiyonunda yer almıştı. Yeni baskıları üst üste yayınlanan Grzegorz Rosinski ile yaptığı Thorgal / Torgal (Lombard), William Vance ile yaptığı XIII (Dargaud), Francq ile yaptığı Largo Winch (Dupuis), Vallès ile yaptığı Les Maitres de
l'Orge (Glénat) en başarılı çizgiroman serileri olarak gösterilmektedir. Unutulmaz Blake et Mortimer dizisinin 'L'Affaire Francis Blake/Francis Blake Olayı' adlı serüvenle geri dönüşünü, çizer Ted Benoit ile birlikte gerçekleştiren de Van Hamme olmuştur.

1985'den itibaren Belçika'daki Louvain-la-Neuve İletişim Sanatları Enstitüsü'nde senaryo dersleri vermeye başlayan Jean Van Hamme, Belçika Çizgiroman Merkezinin başkanlığını da üstlenmiştir. Doğuştan gelen kurgu yaratma ve anlatım yeteneğini coşkuyla sergileyen bu hem çok yönlü hem de çok verimli sanatçı, çalışmalarında çizgiroman türleri arasında herhangi bir ayrım yapmamıştır. Bu çalışmalara eklenen son ürün ise, Mayıs 2001'de çıkan -ve yine Rosinski ile birlikte yarattıkları- Western adlı albüm olmuştur.
 
Üst