Jacques TARDI

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,879
NeverLand
Jacques TARDI, (1946- )


30 Ağustos 1946 tarihinde Valence, Fransa' Ida doğan Jacques Tardi, kendi jenerasyonunun şüphesiz en önemli çizerlerindendir.

Jacques Tardi, 1970'lerin hemen başından itibaren Pilote ve A Suivre gibi Fransız çizgiromancılığının en önemli dergilerinde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Temiz çizgi stiline dahil edilebilecek yeni bir tarz geliştiren çizer, bu şekilde birçok çizere de ilham kaynağı olmuştur. Tardi'nin 'temiz çizgi'si kendine has bir sembolizm taşır, ki bu oldukça karanlık ve kullandığı öyküler için biçilmiş kaftan sayılabilecek bir sembolizmdir. Öyküler Birinci Dünya Savaşı ve şehrin ayak takımının yaşamı hakkındadır. Tardi, yeni realizmin babası, işçi sınıfı mahallelerinin tasvirinde ve siper savaşı çizimlerinde tam bir ustadır.

Tardi'nin şöhreti Adele Blanc-Sec adlı serinin ilk albümü yayınlandığında başlamıştır. Bu esrar öyküsü serisine devam etmenin dışında Tardi, çok sayıdaki başka kitaplar için de çalışmıştır. Bunların bir bölümü Birinci Dünya Savaşı hakkında, diğerleri de şehir yaşamı hakkındadır. Birinci Dünya Savaşıyla ilgili çalışmaları klasik haline gelirken, en ünlü ürünü olan C'était la Guerre des Tranchées savaşın yanılgılarının son derece etkili biçimde sergilendiği bir çalışmadır. Tardi, modern dünyayı çizmekten nefret ettiğini tekrar tekrar söylediği halde senaryosu Daniel Pennac tarafından yazılan son çalışması La Debauché, yirminci yüzyıl sonlarındaki Paris'e yönelik renkli bir hiciv formatındadır. Bu eser Tardi'nin çizgiromandaki ustalığının bir kanıtıdır.
 
Üst