James SWINNERTON

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
James SWINNERTON, (1875-1974)


13 Kasım 1875 tarihinde Eureka, California'da doğan James Guilford Swinnerton ya da arkadaşlarının ifadesiyle 'Swin' veya 'Guilford', Amerikan çizgiroman tarihinin büyük babalarından biridir.

James Swinnerton, kariyerine San Francisco Examiner adlı gazete için henüz on altı yaşındayken yaptığı çizimlerle başlamıştır. Little Bears and Tykes adlı bantındaki küçük ayı yavruları okuyucunun gözünde bir anda 'hit' olmuştur. Çocuklar için düşünülmüş olmasına rağmen minik minik çizilmiş hoş ve sevimli tipler yetişkinleri de aynı ölçüde yakalamıştır. Yayıncısı William Randolph Hearst, popüler bir çizgiromanın gazete satışlarını nasıl ateşleyebildiğini ilk defa bu sayede öğrenmiştir. Çalışmalarını 'Swin' adıyla imzalayan Swinnerton, 1896 yılına doğru Examiner'ın politik karikatürcüsü haline de gelmiştir. Öyle ki, çizimleri gazetenin ön ve iç sayfalarını doldurur olmuştur. Yirmi bir yaşında kariyerinin zirvesine ulaşmış ve yaşamının geri kalanı boyunca orada kalmıştır. 1899'da gazetenin doğu sahili şubesinde çalışmak için New York'a taşınmış ve burada yepyeni iki çizgiroman üretmiştir: Mount Ararat ve Mr.Jack. 1904 yılında ise en ünlü ve en uzun süre yayında kalan başlığı Little Jimmy'yi hazırlamaya başlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi546.jpg


James Swinnerton'a ait birkaç karelik bir öykü çalışması.

Son derece üretici bir isim olan Swinnerton 1900'lerden itibaren çok sayıda kısa ömürlü bant çizmiştir. Poor Jones, Professor Knix, Sweet Little Katy ve Sam and His Laugh bunlardan bazılarıdır. 1920'den sonra sanatsal ilgisi Amerikan çöl hayatı temasına kayar. İllüstrasyonlar çizmeye ve arazi resimleme yeteneklerini geliştirmeye yönelmiştir. 1965'de fena halde titremeye başlayan ellerine rağmen hâlâ resim yapmakta olan Swinnerton, 99 gibi hatırı sayılır bir yaşa geldiği 1974 yılında ölmüştür.

 
Üst