Jerry SIEGEL

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Jerry SIEGEL, (1914-1996)


17 Ekim 1914'de Cleveland, Ohio'da doğan Jerome Siegel ya da çizgiroman dünyasında bilinen lakabıyla Jerry Siegel, süper diye nitelenen çizgiroman kahramanlarının gelişiminde ve yaratılmasında rol oynayan çok önemli kişilerdendir. Üstelik bunlardan en meşhur ve önemlilerinden, biri olan ölümsüz Superman'in iki yaratıcısından biridir. Diğer arkadaşı Joe Shuster ile birlikte Amerikan kültürüne yirminci yüzyılın en kalıcı ikonunu aşılamışlardır.

Jerry Siegel, gençliğinde hevesli bir bilimkurgu okuyucusuydu ve 1929'da Cosmic Stories adlı kendi yazdığı hikayelerden, oluşan bir hektografik kitapçık çıkartmıştır. İlk bilimkurgu fanzini olarak algılanan bu çalışma onun adeta gelecekteki başarılarının da bir göstergesidir. Sonraki yıllarda çeşitli öyküleri yayımlanan Siegel, 1931 yılında ailesi Kanada'dan Cleveland'a taşınmış olan Joe Shuster ile tanışmış ve sıkı arkadaş olmuşlardır. Joe'nun bilimkurgu romanlarına olan merakı ve yetenekli bir senarist olması Jerry'nin de işini sevmesine yol açmıştır. 1932'de ikili Science Fiction adlı yeni bir fanzin çıkartmıştır. Bu dergi de Forrest J.Ackerman tarafından yazılmış fantastik hikayelerle doludur. Üçüncü basımda kötü karakterini daha detaylı işleyen Reign of Superman başlığı kullanılan çalışma, daha sonradan bu karakteri tarihin en popüler çizgiroman kahramanlarından birine dönüştürmüştür. Biraz Philip Wylie'nin Gladiator'ünden, biraz da Samson ve Hercules'ün efsanelerinden esinlenilen ilk Superman versiyonu aslında henüz 1932 yılında oluşturulmuştur. 1933'de kitaplaştırılan çalışmaları, karakter çizgiromana adapte edildiğinde maalesef sona ermiştir. Shuster'ın çalışmayı yarıda bırakmasına rağmen, Siegel durumu tek basma da kurtarmıştır. 1935'de ikili Superman'i yeniden o tarihte adı National olan DC Comics bünyesinde çizgiroman dergisi olarak yayınlanmak üzere pazarlamayı denemiş, ancak bir kez daha bu durum bir işe yaramamıştır ve onlarda beraberce DC logosu için Dr. Occult adlı yeni bir karakter yaratmıştır, ilk kez New Fun Comics'in 6. sayısında ve Ekim 1935 tarihinde yayınlandıktan sonra bu başlığın yanına başka karakterler de eklemeyi başarmışlardır. Fakat bir daha hiçbir başlıkta Superman'de yakalayacakları kadar yüksek düzeyde bir popülarite yakalayamamışlardır. Superman ise 1938 yılında projeyi nihayet kabul eden National logosuyla çıkmaya başlamıştır.

Siegel'in diğer kreasyonlarından Funnyman, Reggie van Twerp, Ken Winston ve Tallulah ne yazık uzun vadede asla Superman'in başarısını yakalayamamıştır. Siegel bu durumu çizgiroman endüstrisinde yaşadığı hayal kırıklıklanna bağlamıştır. Sonunda 1977'de biten hukuk savaşını kazanarak National'in devamı olan DC Comics' den yüklü bir ödenek almaya başlamıştır. 1996 yılındaki ölümüne değin Los Angeles'de yaşamını sürdürmüştür.
 
Üst