Joe SHUSTER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Joe SHUSTER, (1914-1992)


İlk süper kahraman Superman'in yaratıcılarından olan Joe Shuster, 10 Temmuz 1914'de Kanada'nın Toronto kentinde doğmuştur. Dokuz yaşına geldiğinde ailesi Cleveland, Ohio'ya taşınmıştır. Bu sayede daha sonra orada ileride iş arkadaşı olacağı Jerome 'Jerry' Siegel ile tanışma firsatı bulan Shuster, onunla 1932 ve 1933 yıllarında amatör bir bilimkurgu-fantezi dergisi çıkarmıştır. Science Fiction adlı bu dergi altı sayıda kapansa da ikilinin gelişen diyalogları ve kurdukları planlar giderek daha belirgin bir hâl almaya başlamıştır. Sonuçta, Amerikalı yazar Phillip Wylie'nin 'Gladiator' isimli bir uzun öyküsünden esinlenerek hazırladıkları Superman isimli çizgiromanı yayınlatabilmek için yayınevlerini dolaşmaya başladılar. Bu gelişmeler olurken National (sonradan DC Comics) Comics'in o dönemki editörü Sheldon Mayer, Superman'e yeni bir fırsat yaratabilmek adına onun Action Comics dönemini başlatmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi520.jpg


Shuster'in fırçasından çıkan bir çizimde Jerry Siegel ve Joe Shuster, şöhretli kahramanlarıyla birlikte.

Superman karakteri yayınlanır yayınlanmaz beğenilmiş ve bir milyonluk satış başarısının ardından ona benzer başka süper kahramanlar yayın piyasasında ardı ardına boy göstermeye başlamıştır. 1938 yılında ilk kez yayınlanan Superman'de 1930'ların sonuyla birlikte başlayan çizgiroman sanatının ABD'deki Altın Çağı'nın habercilerinden biridir. Bilhassa 'The Reign of the Superman' başlıklı öyküyle birlikte iyi bir kahraman görüntüsündeki karakterlerine kötücül özellikler verilmiştir. Bu sayede de çizgiroman tarihinde ilk kez bir çizgi karakterin başka bir yüzü sergilenmiştir. Bütün bu başarılara karşın Joe Shuster, yazar arkadaşı Jerry Siegel'i da ikna ederek 1936 yılından itibaren National Comics için çizdikleri bu başlığın maceralarını hazırlamaya son vermişlerdir. Ancak yine de kendi yarattıkları Federal Men, Slam Bradley, Radio Squad ve bunların hepsinden daha popüler olan Dr. Occult çizgiromanlarını hazırlamayı sürdürdüklerinden dolayı National Comics'le olan birliktelikleri tamamen son bulmamıştır.

Amerikalı sanatçıların gelirlerinin değerlendirildiği bir The Saturday Evening Post haberine göre, 1940 yılında Joe Schuster ve Jerry Siegel'ın yıllık gelirleri 75.000'er doları aşmıştır. Ancak yarım bıraktıkları halde National'in devam ettirdiği Superman çizgiromanı çok yüksek miktarlarda satmaktadır. Bu çıkıştan yaratıcı olarak haklarını talep eden iki arkadaş, 1946 yılında bu yayınevinden milyonlarca dolar tazminat talebinde bulunmuş, üstelik bunu yasal yoldan almak için dava açmışlardır. Onları New York'un tuttuğunu koparan avukatlarından Albert Zugsmith temsil etmiştir. Dava 1948'de New York Yüce Mahkemeşinde karara bağlanmış ve Shuster ile Siegel, Superman karakterine yaptıkları yaratıcı katkılardan dolayı National tarafından ödenecek 120.000 dolar para almaya hak kazanmışlardır. İşin ilginç yanı, iki arkadaş yayınevine açtıkları davanın devam ettiği iki yıl boyunca National'da çalışmaya devam etmişlerdir. Önemli bir hukuk başarısına rağmen yine de gelirleri düşük kalmış, üstelik Superman karakterinin haklarına yayıncıları tarafından el konulmuştur. Bu sırada Shuster tüm hayallerinden vazgeçerek çizgiromanı tamamen bırakma noktasına gelmiştir. Öte yandan Siegel, uzun süreli bir hukuk savaşına daha girişerek Superman'in hakları için savaşmıştır. Bu sayede 1977 yılında kendisi ve Shuster için DC çizgiromanlanndan hayat boyu yıllık ödenek kazanmıştır. Ortadan kaybolan Shuster'ın bir California bakımevine kapandığı söylenmiştir, ki burada 1992 yılında ölmüştür.
 
Üst