José Luis SALINAS

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
José Luis SALINAS, (1908-1985)


11 Şubat 1908 tarihinde Buenos Aires'de doğan José Luis Salinas, çizim sektöründeki profesyonel kariyerine 1929 yılında Arjantin'in en büyük ajansları için reklam çalışmaları yaparak başlamıştır.

José Luis Salinas, yedi yıllık bir sürenin ardından ilk çizgiroman serisi olan Hernán el Corsario'yu hazırlamıştır. Hal Foster'in çizim tarzından etkilendiği bu ilk örneğin ardına Capitan Tormenta, La Costa de Marfil, Miguel Strogoff Los Tres Mosqueteros ve benzeri pek çok seri eklenmiştir. 1949 yılı başında Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınarak ülkenin en önemli çizgiroman yayın ve dağıtımcısı King Features Syndicate'e katılmasının ardından, burada O'Henry'nin romanından adapte edilmesi düşünülen Cisco Kid başlığını üstlenmiştir. Western çizgiromanlarının bu çok bilinen serisi dinamik çizgileri ve benzersiz siyah-beyaz dengesi sayesinde 1951 yılından 1968'e değin onun imzasıyla yayınlanma şansı bulmuştur.

Cisco Kid başlığından sonra başka çizgiromanlar için yeteneğini devreye soksa da önceki düzeyde bir popülarite yakalayamayan Salinas, 10 Ocak 1985 tarihinde doğum yeri Arjantin'deki ölümüne kadar kendisini resim ve illüstrasyon çalışmalarına vermiştir. Salinas imzalı bir çizgiroman bantı olan ve ülkemizde 1982 yılında Güneş Gazetesi sayfalarından okuyucusuna ulaşan Gol Kralı başlıklı çalışmasındaki siyah-beyaz dengesi ve güçlü desenleriyle akılda kalmıştır.
 
Üst