Joseph Medill PATTERSON

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Joseph Medill PATTERSON, (1879-1946)


man.jpg

6 Ocak 1879 tarihine Chicago'da doğan Joseph Medill Patterson, gazeteci olarak başladığı kariyerine yayın yönetmeni ve ardından da yayıncı sıfatıyla devam etmişti. Patterson, kuzeni Robert McCormick ile ortaklık gerçekleştirerek 1914-1925 yılları arasında Chicago Tribune ve ardından da New York'da yayınlanan Daily News gazetelerini çıkartmıştır. Ayrıca Chicago Tribune Syndicate'i kurarak gerek kendi gazetelerini gerekse telifini alıp ülke çapında dağıtım yapmayı planladığı çizgiromanların ortamını sağlıklı ve ticari bir atmosfere taşımıştır.

Joseph Medill Patterson, dönem gazetelerin birçoğunun ekstra gelir getirmesi amacıyla ülke veya eyalet bazında faaliyet gösteren dağıtım, telif, yayın ajansları kurmasını kendi yayın kuruluşuna örneklemiştir. Bu tür 'syndicate'ler bünyelerinde belli sayıda yazar ve çizer bulunduruyor ve olası piyasa öngörüleriyle yayıncılık yapıyorlardı. Bunlar arasında bulunan Chicago Tribune'ün katkıları inkar edilemez boyuttadır. Bu 'syndicate'i ayağa kaldıran ise, zaten sansasyonel gazeteciliğin önemli uygulayıcılarından biri olan editör Joseph Medill Patterson'dur. Birinci Dünya Savaşı'ndaki rütbesinden dolayı sivil hayatında da 'Yüzbaşı' diye anılmaya devam eden Patterson, Tribune editörü olarak evini adeta ofis haline çevirmiş ve ailesi de bunu benimsemiştir; tabii daha sonraki yıllarda politikaya atılıncaya dek. Yaratıcılığının artmasında roman ve oyun yazarlığının rolü de büyüktür, üstelik üç oyunu Broadway'de gösterilmiştir. 1925 yılında Tribune'deki hisselerini Daily News'in tamamına sahip olmak için McCormick'e devretmiştir. Böylece daha rahat çalışarak elindeki bu gazeteye bir milyon satış barajını geçirtecektir. Patterson, editör olarak geniş bir görüş açısına sahiptir. Bu nedenle de yayınladığı haberleri skandallar, resimler ve uçuk kimlikler içermiştir. Ona göre çizgili öykülerin/bantların okuyucu üzerindeki etkileyici gücü çok önemliydi ve güçlü karizmada çizgiroman karakterleri bulmakta da başarıya açılan fikirleri vardı. Bu konuda güçlü içgüdülerinin en belirgin örneği olan ve tüm ülke çapında rağbet gören The Gumps başlığıdır ve bu seçimi onu yayıncı/editör konumundan Amerika' nın en ünlü gazetelerinin sendika başkanlığına taşımıştır.

Patterson, Gasoline Alley'in kadrosuna popülaritesini patlatacak bir bebek eklemeyi öneren; Dick Tracy'ye isim babalığı yapan; Little Orphan Otto başlığını daha popüler olacak Little Orphan Annie şekline getiren yegane kişidir. Ayrıca Smilin' Jack'den Moon Mullins'e, Wee Winnie Winkle'a kadar hemen tüm Chicago Tribune karakterlerin arkasındaki yönlendirici kişi yine Yüzbaşı Patterson'dur ve seçtiği şaşılacak sayıda başlık sonradan klasikleşmiştir. Amerika'nın en büyük çizgiroman bant arşivlerinin bulunduğu Tribune Syndicate'in kurulmasının ardından, Patterson'dan 26 Mayıs 1946'da New York'da ölmüştür. Sonra kuruluşun patentine dahil olan diğer kahramanlar ise Broom-Hilda, Mother Goose and Grimm olmuştur.
 
Üst