bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
LUC ORIENT
(Uzay Ajanı Luc)


Uzak galaksilerdeki gezegenler arasında geçen bu çizgiroman başlığı, daha sonradan sürekli yer alacağı haftalık çocuk dergisi Tintin'in sayfalarında ilk kez 1967 yılında yayınlanmaya başlamıştır. Bunu takip eden ikinci yılındaysa Lombard yayınevi tarafından basılan, yayınlanmış maceralarının basıldığı özel albümleri okuruyla buluşmuştu.

Gelecekte geçen olaylarda, dünya gezegeni çok uzak, ancak çok güçlü bir galaksi imparatorluğu olan Terangolular tarafından istila edilmiştir. Terangolular, ele geçirdikleri yeni dünyalarında kendilerinkine benzer yaşam koşuttan bulmayı umut etmektedir. Ancak gözüpek üç kişilik bir bilimadamı grubu, Terangoluları geri püskürtmek için bir plan geliştirirler. Bu planın ana hatları da istilacıların kendi galaksilerindeki mega başkentleri Terangopolis'e bir kent kurmalarına engel olmaktan başlar. Euro Cristal: 1 adlı teknolojik laboratuvarın patronu olan zeki bilimadamı Prof. Hugo Kala, kızıl saçlı ve sevimli yardımcısı Lora ve çizgiroman başlığına ismini veren karakter, sarışın Luc Orient işte burada devreye girer. Önce Terango'nun barışçı bir galaksi olması için çaba harcayan muhalifleriyle yolları kesişen üçlü, bu noktadan sonra uzak galaksiye, Terango'ya gitmek zorunda kalacaklardır. Hızlı akan ana olay örgüsüne eklenen yan olaylar ve karakterlerle giderek tempo kazanan bu çizgiroman aslında Amerikalı usta çizer Alex Raymond'ın Flash Gordon'una bir atıf olarak başlamıştır.

Senaryolanndaki akıcı üslubuyla ünlü yazar Greg'in becerilerine eklenen çizer Eddy Paape'nin detaylı desenleri ve sinemasal kurgusuna bulanan Luc Orient, mükemmel bir çizgiroman görünümü vermiştir. Luc Orient'deki uzaylılar ve kullandıkları teknolojik araç gereçler, okuruna her zaman oldukça gerçekçi gelmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi387a.jpg


30 Ocak 1981'de Tercüman Çocuk dergisinin 5. sayısında yayınlanan bir Luc Orient sayfası.

Luc Orient, ülkemizde ilk kez 1975 yılında Çocuk Yuvası adlı Türk Ticaret Bankası yayınında özel başlığı olmaksızın bir macerasıyla boy gösterdikten, sonra, 1979 yılında Yaman Çocuk dergisinde Uzay Yolcuları adıyla yayınlanmıştır. Bu ilk ortaya çıkışını Tercüman Çocuk dergisinde, Mayıs 1980'de çıkan 162. sayısındaki macera ve sonrakiler izlemiştir. Bu dergide Uzay Ajanı Luc başlığıyla ve sonuncusunun yayını Mayıs 1986'da sona eren on bir adet macera yaşamıştir.
 
Üst