bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
LOMBAK


L-Manyak dergisinden kopan bir grup çizerin birlikteliği sonucu yayına hazırlanan Lombak'ın ilk sayısı Mayıs 2001 tarihinde okurlarına sunulmuştur. Eski dergide de editörlük yapan Bahadır Baruter, Lombak'da hem bu görevi üstlenmeye devam etmiş, hem de sahibi sıfatıyla dergiyi çıkarmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi380h.jpg


Lombak dergisinin ilk sayı kapağı.

Lombak, Kötü Kedi Şerafettin'i ilk sayısının kapağına basarak lokomotif başlığını öne çıkarmış, ardından da Baruter'in çizdiği diğer sayı kapaklarının çoğunda ise, L-Manyak'dan beri süregelen koca burnuna taktığı tarama ucuyla bilinen neşeli tiplemenin süsledikleri gelmiştir, ilk sayısından itibaren Lombak sayfaları, Bülent Üstün'ün Kötü Kedi Şerafettin; Kenan Yarar'ın Hilal; Göxel'in Prifesör Lepistes; Cengiz Üstün'ün Üzeyir ile ilk kez L-Manyak'da çalışırken Duka Film serisinde yarattığı ve eski bir televizyon dizisinden uyarlanan Kaptan Onedın; Andaç Gürsoy'un Tuğçe; Oky'nin Zavallı Polat ve Cihangir'de Bir Ev'le dönüşümlü olarak Şebo; Alpay Erdem 'in İsmail; Behiç Pek' in Toros ile Hamile; Faruken Bayraktare'nin Rezil-i Rüsvan; Memo Tembelçizer'in Lombak Şehitleri ve derginin son sayfasında ise yine Cengiz Üstün 'ün Kuduz Köpek Hektor başlıkları yer almıştır. Bunlara Baruter'in Ruh altı ve Kahraman Barut sayfalarını da eklenebilir. Lombak sonraki sayılarda Hakan Karataş'ın Mongollar, Memo'nun Ben Bir Eşseğim; C.Üstün'ün genelde Yüzbaşı Volkan meceralarından kolajlayarak hazırladığı Macerayı Seven Adam ve Erdem'in Top Canavarıyla, hemen her sayısında çizer kadrosundan farklı bir kişinin çizdiği Lombak Kerizleri başlıkları ile Ersin Karabulut'un yoğun taramaları olan çeşitli çizgjroman öykülerine yer vermiştir.

izgiromanAnsiklopedisi380i.jpg


Ersin Karabulut'dan kendi tarzında bir çizgiroman sayfası.

Bu arada genelde Bahadır Baruter'in imzasını taşıyan ve iki sayfayı kaplayan kocaman bir illüstrasyondan oluşan 'içindekiler-jenerik' sayfasındaki çizimler de en az ön kapak ve L-Manyak'dakiler kadar dikkat çekici ve muhteşemdir. Lombak, 2. sayısından itibaren derginin ortasında ve ayrılıp, katlanabilir olarak verdiği minik bir dergicik olan Kemik ilavesinde de deneysel çalışmalara yer ayırmış; 2003 yılı ortalarından itibaren de bu ek bağımsız bir dergiye dönüşmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi380j.jpg


Memo Tembelçizer'den Lombak Şehitleri sayfası.

izgiromanAnsiklopedisi380k.jpg


Faruken Bayraktare'nin ünlü başlığı Rezil-i Rüsvan'dan bir sayfa.
 
Üst