bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
L-MANYAK


LM Basın Yayın Ltd.Şti. adına Mehmet Çağçağ'ın sahipliğini üstlendiği ilk L-Manyak sayısı 1 Ocak 1996 tarihinde yayınlanmıştır. Bünyesinde Leman mizah dergisinden gelen karikatürist kökenli çok sayıda çizer bulunduran dergide Bahadır Baruter, Selçuk Erdem editörlükleri üstlenmiştir (ancak Lombakçıların ayrılmasıyla birlikte editörlüğü Soner Günday devralmıştır). Leman'da sayıları iyice çoğalan ve çalışmalarına yer vermek için sayfa darlığı çekilen bir dönemde devreye giren L-Manyak, bu soruna da çözüm getirerek çizerlerin daha uzun metrajlı çizgiromanlar hazırlamasına imkan tanımıştır.

izgiromanAnsiklopedisi380b.jpg


L-Manyak dergisinin ilk sayısı.

L-Manyak, ilk sayısından itibaren sokak ağzını kullanan, karikatürize çalışmalar barındıran ve içindeki 'doğaçlama' türde kotarılan konularla hazırlanan bir çizgiroman akımını beraberinde getirmiştir. Dışavurumcu, refleksif bir davranışla hareket eden çizgi karakterlerle sağlanan mizah anlayışının hakim olduğu dergi ilerleyen sayılarında sayfalarına eklenen tiplemelerle bu özelliğini daha ön plana çıkarmıştır. 'Underground' bir ekol oluşturan tarzı benimseyen çizerler, Le-man'ın genelde üniversiteli olan okur kitlesine oranla yaşça daha küçük bir kitleye hitap etmiştir. Lise düzeyindeki gençlerin kendi aralarında kullandıkları 'sokak ağzı'nı konuşma balonlarına serpiştirirken, bu ekolde neredeyse artık vazgeçilmez olan küfürler de metin aralarında bolca yer almıştır. Bunlara cinsel dozu yüksek konular ve hem kadın hem de erkek cinsel organlarının sıkça eklenmesiyle birlikte istenen ve hedeflenen yapı tamamlanmıştır. Aralarında Suat Gönülay, Galip Tekin, Kenan Yarar, Soner Günday gibi realize çizgiromancılar da olması bu açıdan çeşit yelpazesinin iyice genişlemesine yetmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi380c.jpg


Mahmut Tibet'den bir Şekerpare sayfası.


izgiromanAnsiklopedisi380d.jpg


Soner Günday'ın L-Manyak'da yayınlanan bir Zikaçu sayfası.

L-Manyak ilk sayısındaki başlangıç öyküsü Mehmet Çağçağ'ın Enver ile Denver başlıklı kozmozdaki herhangi bir gezegendeki kraterlerin içinde yaşamlarını çırılçıplak sürdüren iki kafadardan birinin diğerinin organını kesmesi sonucu yaşanan gelişmeler ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde birdenbire ortaya çıkmalarıyla ilgilidir. Onu, Can Barslan, Tuncay Akgün, Uğur Durak, Kadir Yılmaz, Suat Özkan, Selçuk Erdem, Fatih Solmaz-Bahadır Baruter ikilisi, Kaan Ertem, Bahadır Boysal, Deniz, Bülent Üstün, Gökhan Dabak, Feyhan Güver, Metin Fidan ve Erdil Yaşaroğlu'nun sayfa ve öyküleri izlemiştir. Bu ilk sayıda hazırlanan başlıklardan sadece Kaan Ertem'in 2001 Uzay Fatihleri sonraki sayılarda da devam etmiştir. Bu çizerler dışında Metin Üstündağ ve Kemal Kenan Ergen de mizahi yazılarıyla dergiye katılım sağlamışlardır. Ayrıca sonraki sayılarda bu kişilerden bazıları kısa sürede dergiden ayrılırken, varolan yazar çizer kadrosuna ilk aşamada Yılmaz Aslantürk, Erhan Nuhoğlu katılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi380e.jpg


L-Manyak'dan Bir Cabbar Baba karesi.



izgiromanAnsiklopedisi380f.jpg
izgiromanAnsiklopedisi380g.jpg


Pek'den Yönetmen İkram Abİ ve Asistan Yaşar ile Ertem'den Ezik Şarkıcı Altuğ sayfası.

L-Manyak sonraki sayıları boyunca çok popüler olan epey fazla sayıda çizgiroman başlığı yaratmıştır. Bunlardan Bülent Üstün'den Kötü Kedi Şerafettin; Can Barslan'dan Dedektif Sanlı; Kaan Ertem'den Zıçan Adam, Ezik Şarkıcı Altuğ; Erdil Yaşaroğlu'ndan Zibidigibi; Memo Tembelçizer'den L-Manyak Şehitleri; Cengiz Üstün'den Kunteper Canavarı, Duka Film, Üzeyir; Soner Günday'dan Yüzbaşı Albırt ve Zikaçu; Mehmet Coşkun'dan Hatıralar Geçidi; Behiç Pek'den Toros ile Hamile, Zalak Mahmut ve Eko, Yönetmen ikram Abi ve Asistan Yaşar; (A Story by Gürcan Yurt başlığındaki bantlarla başlayan) Robinson Crusoe & Cuma; Oky'den Zavallı Polat ve Cihangir'de Bi' Ev...; (bazen tam anlamıyla çizgiroman değil de çizgili anlatım olsalar da) Bahadır Boysal'dan Secret Life of Bahadır Boysal ve Islak Köpek; Faruken Bayraktare'dan Rezil-i Rüsvan; Selçuk Erdem'den Penguen Dedektif, Kenan Yarar'dan Hilal, Paranoyak Teyze ile Angut Hanım; Andaç Gürsoy'dan Tuğçe; Alpay Erdem'den İsmail; Göxel'den Prifesör Lepistes; Kadir Yılmaz'dan Boing Burhan; Levent Çanga'dan Tırt Star başlıklı sinema oyuncularının fotoğraflarından çalışılarak çizilmiş öyküler; Aslan Özdemir'den Teknocan; Gökhan Dabak' dan Deli Cevat uzun yıllar boyunca yayınlanan başlıklar olmuşlardır.

L-Manyak, Mayıs 2001 tarihinde yayınlanan 65. sayısından itibaren dergiden ayrılarak Lombak'ı çıkaran çizer kadrosunun yerine Galip Tekin, Cengiz Akın, Levent Çanga, Yiğit Özgür, Özge Samancı, Aslan Özdemir, Kemal Aratan, Mahmut Tibet ve Kaan Güvercin gibi çizgiroman ressamları ve Atilla Atalay ile Ahmet Yılmaz dahil olmuştur. Ayrıca daha önceki yıllarda Dıgıl'da yayınlanan Galip Tekin-Kemal Aratan imzalı Vah Vahap Vah başlığını yeni renkleme ve sayfa düzenlemesiyle tekrar verilmeye başlanmıştır.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Yüzbaşı Albırt
Soner Günday

"L-Manyak"ın popüler çizgi roman dizilerinden biri de 1996'da yayımlanan "Yüzbaşı Albırt"tı. "Soner Günday"ın çizdiği bu dizide Efbiay (FBI) ajanı Yüzbaşı Albırt ile onun amiri ve aynı zamanda yakın dostu Albay Henri'nin maceraları yer alır (Albırt ona Henri abi diye hitab eder). Maceralar Amerika'da geçmekle birlikte kahramanlarımızın davranış ve düşünce biçimleri ve de konuşma tarzları tamamiyle Türkiye'ye hastır, hattâ lümpen bir kültüre aitmiş gibi durmaktadır. Binalar ve caddeler Amerika'ya ait olsa da tabelalar bize hastır (Yeşil Karolayna Pide Salonu gibi). Efbiay merkezinde diafonla çay ısmarlanan bir çay ocağı ve oranın emektar bir çaycısı bile vardır (Ceysın dayı).

Aşağıdaki kupürlerde Albay Henri, inzivadaki Albırt'ı yeniden göreve çağırmak için helikopterle onun çiftliğine gelir. Dışarıda helikopterin mürettebatı rahat durmazlar ve helikopteri kurcalarlar!. Henri isteğini kabul ettiremeyince kavga çıkar, küfürleşirler. Albert öfkeyle çiftlikten ayrılan Albayın helikopterini taşlar vs.


Y_zba_Alb_rt_Sonr_G_ndy_Lmnyk_96_01.jpg

Y_zba_Alb_rt_Sonr_G_ndy_Lmnyk_96_03.jpg

 
Son düzenleme:
Üst